Första länsderbyt på 29 år – då skrällde Kalmar

Kalmar fortsätter sin fina start på säsongen.
De vinner nämligen länsderbyt mot Oskarshamn med 3-1 – efter att Teemu Väyrynen gjort 1+2 i matchen.
– När var senast Kalmar ens mötte Oskarshamn? Det var väl en 40 år sedan, säger Linus Skager till TV4
.

Kalmar fortsätter imponera – vinner länsderbyt mot Oskarshamn. Foto: TV4/Skärmdump & Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Både Oskarshamn och Kalmar har inlett bra i HockeyAllsvenskan med sju respektive sex poäng efter de tre första matcherna. Under söndagseftermiddagen möttes då lagen för ett länsderby, det första mötet mellan de båda lagen sedan säsongen 1995/96 i Division 2 (enligt TV4).

Bortalaget Kalmar fick då en drömstart eftersom Linus Skager satte 0-1 redan efter 34 sekunder via en kontring. Skager kunde lägga in pucken bakom IKO-målvakten Emil Kruse efter en fin passning av Teemu Väyrynen och Kalmar hade övertaget.

Det var sedan också Kalmar som behöll trycket och var det bättre laget under matchens första 20 minuter – men 0-1 stod sig.

– När var senast Kalmar ens mötte Oskarshamn? Det var väl en 40 år sedan, säger målskytten Skager till TV4 i pausen och fortsätter:
– Det är en jävla stämning och det är klart att det var viktigt att få in en kasse. Men det är 40 minuter kvar och Oskarshamn är ett bra lag så det blir tufft.

Vanderbeck utökade i powerplay

Det var en rivstart på första perioden – och så blev det även i den andra. Oskarshamn fick inleda i powerplay och hade då också en puck i nät efter 49 sekunder sedan Evan Weinger styrt in ett skott från Rasmus Bengtsson. Men Weingers klubba var ovanför ribban och målet dömdes därför bort.

I stället fick Kalmar sedan chansen i powerplay – och fick då även utdelning. Återigen agerade Teemu Väyrynen framspelare – men den här gången assisterade han till A.J. Vanderbeck som skickade in Kalmars andra mål i matchen – och hans tredje för säsongen.

Oskarshamn hade då höjt sig jämfört med första perioden och skapade en hel del chanser men utan att göra mål. Kalmars nya målvakt Blake Pietila gjorde sin allsvenska debut efter att Jacob Crespin fått förtroendet i de första tre matcherna. Pietila höll då nollan efter två perioder och hyllades av målskytten Vanderbeck.

– Han spelar otroligt just nu. Han gör vårt jobb mycket enklare. Vi måste hjälpa honom här i slutet också, säger amerikanen till TV4.

Nollan sprack – men Kalmar vann ändå

I den tredje perioden så jagade Oskarshamn efter att komma tillbaka in i matchen men de hade svårt att få något kontrollerat anfallsspel utan slarvade med pucken och i stället hade Kalmar bra kontroll på tillställningen.

Men Oskarshamn fick sedan kontakt med mindre än sju minuter kvar då Zion Nybeck sköt ett skott mot mål och Felix Nilsson sedan höll sig framme och skickade in returen. Blake Pietilas nolla sprack därmed och Oskarshamn var då bara ett mål bakom. Hemmalaget växlade sedan upp i sin jakt för en kvittering och fick även chansen i powerplay men då höll Kalmar tätt.

Oskarshamn pushade sedan på i slutet efter att ha tagit ut målvakten men det blev aldrig något 2-2-mål utan Kalmar kunde hålla undan och vinna med 3-1 sedan Teemu Väyrynen gjort mål i tom kasse med fyra sekunder kvar. Väyrynen stod alltså för 1+2 i bortasegern. Blake Pietila räddade 22 av 23 skott för att bli en vinnare i sin HA-debut. Det blev då fest för bortafansen i Oskarshamn som sjöng “Det är vi som är storebror” efter segern.

Kalmar har nu vunnit tre av sina fyra första matcher medan Oskarshamn åkte på sin första nollpoängare.

Oskarshamn – Kalmar 1–3 (0-1,0-1,1-1)

Oskarshamn: Felix Nilsson.
Kalmar: Linus Skager, A.J. Vanderbeck, Teemu Väyrynen.

TV: Robert Kimby – mannen med “Sveriges tuffaste hockeyjobb”