Scouten lämnar NHL-klubben för nytt drömyrke: ”Jag har saknat kontakten med spelarna”
För tre år sedan erbjöds han drömjobbet som NHL-scout för Ottawa Senators. Nu har före detta hockeyspelaren, sportchefen och tränaren Jimmy Blixt fått ett ännu större drömyrke.
– Jag får behålla scoutingen, men också komma närmare individen. Det är som klippt och skuret för mig, berättar 38-åringen för hockeysverige.se.
2011 gjorde Jimmy Blixt sin sista hockeymatch bland de högre divisionerna i svensk ishockey. Då med Björklöven i Division 1. Sett till hela hans aktiva karriär lyckades han göra 51 poäng på 184 matcher i allsvenskan, samt 127 poäng på 159 matcher i Hockeyettan.
Men ända sedan det där året har han haft en rad olika yrken inom samma verksamhet. Han har varit tränare i flera föreningar. Sportchef i Björklöven. Och nu som senast: NHL-scout för Ottawa Senators.
– Ja, men det fungerade jättebra där faktiskt. Jag jobbade mycket med Vaclav Burda och Mikko Ruutu. Det var väldigt bra killar som alltid jobbade extremt hårt. Det var lite annorlunda för mig att jobba som scout, men jag lärde mig mycket av dem. Det var riktigt kul, berättar 38-årige Blixt som har en son på tre månader.
– Jag och min sambo bor tillsammans med vår lille son i Nordmaling, som ligger mellan Umeå och Örnsköldsvik.
Hur fungerade det med familjen när du var borta så mycket?
– Allting fungerade och gör fortfarande. Min sambo har varit med länge och vet hur det är. Hon har oftast haft egna aktiviteter. Men visst, man är iväg på jobb mer eller mindre hela tiden. Det finns bättre jobb om man vill vara hemma. Har man tid, så är man gärna med familjen då.
HAR SAKNAT DEN NÄRA RELATIONEN TILL SPELARNA
Men nu väntar nästa uppdrag för Jimmy Blixt. Det är dags för honom att ansluta till agenturfirman AC Hockey, där bland andra Patrik Aronsson och Simon Olsson återfinns.
Hur kommer det sig att du valde att lämna för att börja jobba med dem?
– Det var egentligen avsaknaden till kontakt med spelarna. Det har du inte som scout. Och det har jag saknat extremt mycket. Det känns som att jag kommer att jobba kvar som scout, men bara det att du får jobba mer med individen, säger han och menar att AC Hockey förde en längre dialog med honom innan han kom till insikt med beslutet.
– Just hur de jobbar och hur de lade fram det gjorde att jag tackade ja. Jag kände att ju mer jag pratade med dem desto mer intresserad blev jag. Jag har haft en bild om hur (Patrik) Aronsson jobbar när jag varit sportchef och jag vet att han är reko. Det är viktigt att man respekterar de man jobbar med. Men först trodde jag att de ville att jag skulle vara agent, men nu fick jag istället det roliga med scouting. NHL-scouting är fortfarande ett drömyrke, men det här är ännu mer det. Det kändes bäst här och nu.
Jimmy Blixt som aktiv hockeyspelare. Här i Björklöven. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren
”DET VIKTIGASTE ÄR INTE POÄNGEN – DET ÄR POTENTIALEN”
Med den erfarenheten som han besitter så tar han med sig ett tänk som kanske känns annorlunda för någon som aldrig förstått hur exakt en scout arbetar.
– Jag har lärt mig att titta på många spelare och komma ihåg dem. Det kanske låter lite konstigt, men ibland vet man inte vad det står i matchen utan man vet bara vad spelaren eller spelarna har gjort.
Och betydelsen av att han varit spelare, sportchef och NHL-scout tar han med sig.
– Jag vet hur det känns att sitta på andra sidan. Det är inte alltid den som är bäst som är mest intressant. Utan det finns jättemånga andra aspekter. Ofta har juniorer mycket stress i landslaget över att det ska göras en massa poäng, men potential är det viktigaste. Det finns spelare som är sämre än sin kompis, men som NHL-klubbarna har koll på. Det är viktigt att säga det till dem.
Rollen han ska fylla i firman vidareutvecklar han:
– Jag kommer jobba med spelarutveckling och rekrytering. Jag ska göra en utvecklingsplan och träffa spelarna och prata med dem. Det blir mycket resande och det är som en extragrej för firman. För ingen har haft tid med den här uppgiften innan. Jag kommer titta på matcherna och gå in på mycket detaljer, hur spelarna kan bli bättre individuellt. Ibland kan det vara så att spelarna själva inte vet om hur bra de är. Vissa kommer att behöva mycket hjälp, vissa mindre. Men jag tror att det är skönt för spelarna att veta att man kan få individuell hjälp. Jag vet själv hur det var när jag spelade.
Hur är känslan över att få ett sådant jobb?
– Det känns jäkligt kul faktiskt. Från början var jag inte intresserad, men sedan blev det så att jag ville börja med en gång. Det känns som klippt och skuret för mig. Alla på firman är riktiga hockeynördar och har glöden för sporten, och det passar mig väldigt bra.
Vad blir det för uppdrag härnäst?
– Det blir att träffa spelare.
Var då någonstans?
– Det kan jag inte säga.
Den här artikeln handlar om: