Här är alla nya regler i svensk hockey
Svensk ishockey genomgår en hel del regelmässiga förändringar inför nästa säsong. Nu har Svenska ishockeyförbundet samlat samtliga förändringar i ett dokument. Merparten av regelförändringarna tillkommer till en följd av Internationella ishockeyförbundets föreslagna förändringar.
I ett pressmeddelande har Svenska ishockeyförbundet redogjort för alla regelförändringar som införs inför den kommande säsongen. Exempelvis reglerna som ger större ytterzoner och ett införande av hybridicingen. De är till stora delar baserade på baserade på IIHF:s internationella direktiv, som förbundet skriver att man i så stor mån som möjligt försöker följa.
Här är förändringarna som har klubbats igenom:
Sargen
En ny lägre sarg införs och kommer på sikt att ersätta alla sarger. Den lägre sargen minskar skaderisken.
Skyddsglas
Nyare moderna skyddsglas ska på sikt ersätta de befintliga. De nya glasen är mer flexibla och minskar skaderisken.
Banans indelning
Banans längd och bredd kommer som tidigare att vara 30×60 meter, men blålinjerna flyttas 1,53 meter närmare mittlinjen (beslutat sedan tidigare). På så sätt skapas större ytterzoner, vilket i sin tur ger en mer offensiv ishockey.
Målburarna
En starkare fästanordning (så kallad flexible goal peg) används redan i förbundsserierna i dag. Inom två år ska alla ishockeymatcher spelas med sådana fästanordningar. Dessa minskar onödiga avbrott samtidigt som de är flexibla för att undvika skador.
Antal spelare
En regel om att ett lag måste ha minst sex spelare för att få starta en match införs. Om tävlingsbestämmelserna kräver två ombytta målvakter så ska matchen startas med minst sju spelare.
Spelare som saknas på laguppställningen
Om en spelare saknas på laguppställningen och denne spelare var på isen då spelarens lag gör mål ska målet underkännas.
Målvaktsutrustning
Så kallade ”one piece-handskar” tillåts i alla serier. Dessa skyddar målvakterna bättre. I övrigt lyfts många regler om målvakterna utrustningsmått ut ur regelboken, för att istället hamna i en egen dokumentation. På så sätt kan IIHF och Svenska Ishockeyförbundet lättare synkronisera reglerna om målvaktsutrustning med konstruktörerna.
Mätning av utrustning
I SHL, HockeyAllsvenskan och Riksserien kommer mätning av målvaktsutrustning under match inte att kunna resultera i utvisning, förutom när det gäller klubbor. Målvakternas utrustning kommer att kontrolleras av Svenska Ishockeyförbundets representanter före seriestart.
Puck ur spel
Om en anfallande spelare skjuter pucken i sin anfallszon och den styrs ut från banan antingen via en motspelare eller via målburen, ska nedsläpp ändå ske i anfallszonen.
Hybridicing
I alla matcher från U16 och uppåt inför hybridicing. Det som skiljer hybridicing från vanlig automatisk icing är att linjemannen inte stoppar spelet bara för att pucken passerar icinglinjen. I stället ska linjemannen avvakta för att se om en spelare från det anfallande laget kan ha möjlighet att nå pucken först. Om linjemannen bedömer att den anfallande spelaren kommer hinna först till pucken, ska icingen slås av. Denna bedömning ska ske senast i linje med tekningspunkterna i anfallszonen. Det handlar alltså inte på något sätt om vem som är först till punkterna, utan enbart om vilken spelare som linjemannen bedömer kommer att nå pucken först. Det kan t.ex. vara så att en anfallande spelare har bättre vinkel att ta pucken, eller att den försvarande spelaren har mycket lägre fart. Linjemannens bedömning är slutgiltig. Om det är ett ”tight race” där det är svårt att bedöma vem som kommer nå pucken först, då ska icing dömas.
Alla former av onödig kontakt efter en avblåsning för icing, ska bestraffas strikt.
Bortdömande av mål
Om domaren bedömer att det skulle ha varit en utvisning på anfallande lag precis innan mål görs, ska målet dömas bort.
Nedsläpp
Försvarande spelare ska sätta ned klubban först vid nedsläpp (tidigare har det varit den anfallande spelaren). Förhoppningen med regeländringen är att skapa fler målchanser.
Straffslag
En spelare som är helt fri och jagar en fri puck, och som hindras otillåtet bakifrån, ska erhålla ett straffslag. Vilken spelare som helst får lägga ett straffslag, inte bara den förfördelade spelaren.
Det förbjuds att göra en så kallad spin-o-rama (snurra ett helt varv) under ett straffslag. Detta eftersom det nästan alltid innebär att pucken inte spelas framåt hela tiden vilket är en grundläggande princip vid straffslag.
Våld mot huvudet
Den spelare som misstänkts ha fått en hjärnskakning får inte delta vidare i matchen förrän sjukvårdskunnig person undersökt spelaren.
Slew Footing
En ny regel ”slew footing” införs. Slew footing innebär att sparka undan benen på en motståndare bakifrån. Den som gör sig skyldig till detta kommer att ådömas Match Penalty.
Olämpligt uppförande
Mindre straffet (2 minuter) införs för olämpligt uppförande i vissa lägen när bland annat spelare klagar på ett domslut från spelarbänken. Det drabbar alltså laget hårdare än en personlig tiominutersutvisning.
Ny regelbok
Under sommaren kommer en ny regelbok med ishockeyns spelregler att färdigställas. Regelboken kommer att få en ny layout med en helt ny disposition.
Den här artikeln handlar om: