Forwarden som har blivit en allsvensk succéback: ”De har boostat mitt självförtroende rejält”

– Det första Roger sa till mig var att fokusera på det defensiva, för då kommer det offensiva att komma av sig själv. Han har haft helt rätt, säger Andersson till hockeysverige.se.

Det var Robin Kovács alla hyllade efter AIK:s dramatiska övertidsseger i den femte och avgörande allsvenska finalen mot Tingsryd i onsdags. I hans skugga fanns en annan kugge som också klev fram när det slutligen blev vinst med 4-3. Backen Jonathan Andersson sköt två av AIK:s övriga mål i matchen, även om Christian Sandberg felaktigt tilldelades ett av dem. Andersson kunde emellertid inte bry sig mindre efter att ha säkrat biljetten till SHL-kvalet mot Karlskrona.
– Det var mer en lättnad än något annat att vinna den här serien. Det hade känts som allt hade varit förgäves om vi bara hade vunnit grundserien och torskat här, säger Andersson till hockeysverige.se och förklarar varför AIK gick vinnande ur finalen.
– Vi är ett puckskickligare lag och vårdar pucken bättre än vad de gör. Tingsryd var riktigt bra på att försvara sig och på att ställa om, men framåt var vi bättre.

De två målen i match fem var ytterligare ett utropstecken bakom en säsong som har blivit den 22-årige östgötens stora genombrott. Efter noll mål och elva assist på 48 matcher under det tunga fjolåret, där AIK tvingades till negativt kval för att undvika degradering, slog Andersson till med sju mål och 32 poäng på 50 matcher i år. Det gav honom andraplatsen i backarnas poängliga bakom Leksands Viktor Amnér (44 poäng).

Vad är det då som ligger bakom lyftet? Själv pekar han i tränarduon Roger Melins och Anders Gozzis riktning.
– Förtroende, förtroende och ännu mer förtroende, säger Jonathan Andersson.
– Jag har fått lira hela tiden och har fått chans på chans även när jag har gjort misstag. De har boostat mitt självförtroende på det sättet.

FOKUSERADE PÅ FÖRSVARSSPELET – DÅ KOM POÄNGEN

När Roger Melin tog över AIK såg han omedelbart potentialen i den puckskicklige backen. Det som fattades var den defensiva stabiliteten, något som man gemensamt har lyckats åtgärda.
– Den största nyckeln är att jag har kunnat minimera misstagen i försvarsspelet. Åren innan har jag försökt bygga mitt spel framåt och kanske inte jobbat så mycket med spelet bakåt. Det första Roger sa till mig var att fokusera på det defensiva, för då kommer det offensiva att komma av sig själv. Han har haft helt rätt, konstaterar Jonathan Andersson och ger en förklaring till varför det kanske tagit lite extra tid att få fason på just det defensiva spelet.
– Jag var forward från början och skolades om första året i AIK:s J20-lag (2011/12). Den säsongen var jag både back och forward, men sedan dess har jag spelat back på heltid. 

Innan han flyttade till Stockholm var det Almtuna som var Jonathan Anderssons klubb. Han gick på hockeygymnasiet i Uppsala ända tills han under det sista året började pendla till Solna för att träna och spela i AIK.
– Jag fick träna med Almtunas A-lag på sommaren (2011), men då sa dåvarande tränaren Bobo Simensen som hade anknytning till AIK att det var bättre att jag tog nästa steg i J20 SuperElit. På den vägen hamnade jag här, förklarar Andersson som nyligen förlängde sitt kontrakt med klubben till säsongen 2017/18.
– Jag spelade första året med AIK:s J20-lag, men andra säsongen kom jag in i A-laget och har spelat här sedan dess. 

AIK har spelledigt till 19 mars då man ska ta sig an Karlskrona i SHL-kvalet. För Jonathan Andersson blir drabbningen ett möte med några gamla vänner.
– Jag har några kompisar där, Victor Aronsson och Henrik Nilsson, som jag spelade med i Almtuna. Det kommer nog bli en del trashtalk i sms:en inför matcherna, skrattar han.

Hur ser du på era chanser att ta er till SHL?
– Jag tror att vi har goda chanser eftersom vi kommer in med så gott självförtroende. Samtidigt har jag inte jättebra koll på Karlskrona som lag, förutom killarna jag känner där, men jag tycker ändå att vi ska kunna ge dem en hård match om den där SHL-biljetten.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: