En kramgo domare

Han har hållit på med hockey sedan fyraårsåldern och gick sin första domarutbildning redan som elvaåring. Han har dömt ishockey i bland annat ECHL och WHL. Han har även meriter från den asiatiska proffsligan, C-VM och U18-VM. Nu är Shane Warschaw, 32, på plats i Sverige. I augusti blev han Hockeyallsvenskans första proffsdomare.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Shane Warschaw är uppvuxen i Pasadena, Kalifornien men har sin bästa hockeyspelarmerit från New Hampshire University där han spelade collegeligahockey med New England. Under de fem åren på universitetet fick han bland annat med sig en mastersexamen i organisationsvetenskap med inriktning ekonomi.

Efter collegeåren lade han som 22-åring ned hockeyspelandet för att satsa fullt ut på dömandet. Det har lett honom till bland annat en ECHL:s All-Star-match i hemlandet. Med erfarenhet och upplevelser från flera av världens hörn har Warschaw svårt att peka ut en speciell höjdpunkt.
–– Alla upplevelser har haft sin speciella charm. Av alla de spelarna jag fick döma under vårens U18-VM var det många som gick högt i årets NHL-draft. Det var givetvis häftigt. I asiatiska ligan blev jag väl omhändertagen och fick känna på en helt annan kultur, både på och utanför isen, än vad jag är van vid. Som sagt, det är svårt att peka ut en då alla är speciella på sitt sätt, berättar han för hockeysverige.se sittandes vid Hyllie Station i Malmö.

Du har varit och dömt C-VM i Mexico City också. Det är väl ingen riktig hockeystad, eller vad säger du?
– Det var jätteroligt att få åka till dit. Och att få döma ishockey där gjorde det hela ännu bättre. Spelet var kanske inte den bästa, men det är trots allt C-VM och det är många nya hockeyländer som har en och annan spelare på bra nivå.

BJÖDS IN FÖR ATT FÖRELÄSA

Hela kontakten med med Sverige inleddes i november förra året, när Shane bjöds in till Gävle för att föreläsa för yngre svenska domare om hur det var att döma i USA. Han fick redan då möjlighet att döma svensk ishockey i två veckor. Under veckorna träffade han även hockeyförbundets domarbas Peter Andersson.
–– Efter U18-VM i Tyskland fick jag ett telefonsamtal från Andersson, där han gav mig ett erbjudande om att komma hit. Det var lite pappersarbete i cirka två månader med allt. Men när papperna var klara
kändes allt väldigt rätt och jag bestämde mig för att flytta.
–– Att få komma till Sverige och döma ishockey känns om en möjlighet man bara får en gång i livet. Hade jag tackat nej nu, hade jag nog inte fått möjligheten fler gånger. Detta är ett äventyr jag verkligen ser fram emot.

Vad är speciellt för svensk ishockey?
–– För det första är jag överraskad över hur bra ishockeyn i Hockeyallsvenskan faktiskt är. Men den största skillnaden är givetvis isen. Jag fick några försäsongsmatcher på mig att anpassa mig efter
att döma själv på en större yta. Spelarna utnyttjar hela isen och spelar mer teknisk än hemma i USA. Det är sällan man ser ”dump n’ chase”-hockey här.
–– Vi får se vad detta äventyr i Sverige kan ge mig. Jag hoppas på att göra det så bra som möjligt här så att jag kan få döma någon form av slutspel. Sen hade det självklart varit en ära att få döma en eller
annan match i Elitserien om de tycker att man är tillräckligt bra för det. Mitt mål är att döma slutspel. Om det sen är i Elitserien, Hockeyallsvenskan eller J20, det spelar ingen roll.

FICK EN BAMSEKRAM

Warschaw berättar också om hur kommunikationen fungerar – att mer eller mindre alla domare i de större ligorna redan pratar engelska i matchsituationer på isen.
–– Men det är klart, jag ska ju försöka lära mig lite svenska åtminstone. Som det är nu har jag problem bara med grundarna, skämtar han. Men jag försöker snappa upp ett ord eller två när jag är ute på
isen. Beroende på hur länge jag stannar så ska jag försöka lära mig tillräckligt mycket för att kunna föra en kortare konversation, fortsätter han med ett leende.

Har man dömt i 22 år och varit på flera av världens kontinenter hoppas man ju att Shane ska kunna dela med sig av någon rolig historia. Någon spelare som sagt eller gjort något kul. Men faktum är att hans hittills roligaste historia bara hände för ett par veckor sedan.
– Jag dömde Frölunda och Rögle i J20 SuperElit. Matchen slutade 8-0 till Frölunda. I samband med att dem gör 8-0 kommer en spelare från Rögle fram till mig och ger mig en bamsekram. Sen skrattar han och säger ”Kan du inte försöka hjälpa oss på något sätt”, sen ler han och åker iväg. Jag har faktiskt aldrig fått någon kram på isen tidigare och skulle jag nu få någon trodde jag inte att det skulle komma från en spelare vars lag förlorar med 8-0. Den kramen fick jag faktiskt ringa hem och berätta om, avslutar Shane och skrattar.

Text: Viktor Ekström

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: