Efter backgenombrottet — nu pekar allt på spel i SHL: ”Skulle vara roligt att göra det med Leksand”
Det har tagit sin tid, men den här säsongen har backen Viktor Amnér fått sitt otvivelaktiga genombrott i Hockeyallsvenskan. Nästa säsong spelar leksingen med stor sannolikhet SHL-hockey.
— Klart att jag vill spela i SHL, absolut, och det skulle vara riktigt roligt att få göra det med Leksand, säger succébacken till hockeysverige.se.
LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit en brokig resa för Viktor Amnér. Den 27-årige backen från Nynäshamn visade upp en lovande sida som junior i Södertälje och Mora, men har efter det hunnit med tre säsonger i Troja-Ljungby och därefter ett mycket lyckat fjolår i Vita Hästen, där han satte personbästa i allsvenskan med tio mål och totalt 28 poäng.
Den här säsongen har succén fortsatt, men nu i Leksand. På 43 matcher har han svarat för elva mål och totalt 38 poäng. Det gör honom till delad fyra i den totala poängligan och överlägsen ledare av backarnas poängliga.
Den här framgången har gjort att till och med folk inom Leksands IF tror att Viktor Amnér är förlorad till SHL nästa säsong — om nu inte dalaklubben själv går upp i högsta serien, förstås.
— Jag har inte tänkt så jäkla mycket på det där. Det är mer alla andra som håller på och spekulerar och jag får höra mycket om det den vägen, säger Amnér när hockeysverige.se träffar succébacken i Tegera Arena.
— Klart att jag vill spela i SHL, absolut, och det skulle vara riktigt roligt att få göra det med Leksand. Det är långt kvar av säsongen och det hade verkligen varit underbart att få spela upp Leksand i SHL.
Upplever du dig mer mogen att spela i SHL än vad som varit fallet tidigare?
— Det är en mognadsprocess, så absolut. Det är många bra, rutinerade och äldre backar i SHL. Det är inte bara att gå in och peta bort vem som helst från powerplay-platsen. När chansen kommer gäller det att ta den.
Föredrar du att vara sjunde back i SHL eller spela i första backparet i Hockeyallsvenskan?
— Absolut första backparet i Hockeyallsvenskan, men jag räknar med att bli första back i SHL, säger Amnér med ett leende och glimten i ögat.
Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö
”DET BLEV EN BRA SÄSONG I VITA HÄSTEN”
Varför det har dröjt till 27 års ålder innan det stora genombrottet kom har Amnér inte något riktigt bra svar på.
— Jag vet faktiskt inte, men det blev en bra säsong i Vita Hästen där man kan säga att vi var underdogs i Hockeyallsvenskan. Vi hade ett bra lag där och även bra coacher samtidigt som jag fick mycket förtroende och dessutom spelade mycket i powerplay.
— Det ramlade in lite puckar och poäng den säsongen Jag gjorde 28 poäng i alla fall och det måste jag ändå vara nöjd med i Hockeyallsvenskan.
Känner du dig mer som en avslutare eller framspelare i powerplay?
— Jag är unnad med att ha både bra framspel och skott. Där är det bara plustecken kan man säga. Nu vet jag inte hur många assist jag har gjort den här säsongen, men det är bra många. Dessutom har jag ett bra skott också.
Det har blivit 27 assist från Amnérs klubba den här säsongen och många av dom har också kommit efter skott.
— Ja, precis. Det gäller att träffa mål, men det gäller inte bara i powerplay utan även i spelet fem mot fem. Träffar man mål är det stor chans att någon är där och petar in returen. Då krävs det ju också att någon måste in där framför mål och det tycker jag absolut killarna gjort bra här i Leksand.
Redan säsongen 2007/08, när Viktor Amnér var runt 17-18 år, fick han chansen att spela några matcher med Mora i elitserien, men han var inte redan då riktigt redo för spel i högsta serien.
— Vi åkte dessutom ned den säsongen. Klart att det var tufft att ta en plats i elitserien redan då. Sedan blev jag kvar i Mora under tre säsonger ytterligare. Jag var även skadad en del under en av säsongerna och det gick lite ”kärvigt”.
— Efter det åkte jag ned till Troja. Jag trivdes bra där också, men det lossnade inte riktigt även om jag gjorde 25 pinnar” där första säsongen. Det tycker jag väl är bra ändå, men andra två säsongerna blev inte lika bra. Varför vet jag inte. Sedan åkte vi dessutom ur med Troja.
TRE ALLSVENSKA KLUBBAR. Viktor Amnér hann representera Mora, Troja-Ljungby och Vita Hästen innan han hamnade i Leksand.
Foton: Bildbyrån
KOMPISARNA HAMNADE I NHL
I dag spelar Viktor Amnér med ett imponerande stort självförtroende på isen.
— Jag vet inte riktigt vad det självförtroendet bottnar i, men man får börja jobba med småsaker och då får man också ett bättre självförtroende.
— Sedan älskar jag att håla i pucken och ibland kan det bli lite för mycket, men jag vill i skapa någonting i princip hela tiden. Det kan bli, som sagt var, lite mycket ibland, men dom säger också att jag kan vara rolig att titta på, skrattar Amnér.
Medan Viktor Amér slogs för en plats i Hockeyallsvenskan var det flera av hans kompisar från Stockholmstrakten, exempelvis Jhonas Enroth, Oscar Möller, Carl Hagelin, Niklas Svedberg och så vidare göra NHL-karriärer. Givetvis stressades Amnér lite grann av att han själv inte hade nått lika långt ännu trots att han sågs som en lika stor talang.
— Ja, absolut. Självklart har jag känt så. Det är jätteroligt att det gått väldigt bra för dom. Jag strävar givetvis alltid för att komma högre än vad det har gjort för mig.
— Men, fan… Jag hoppas fortfarande och gör hela tiden allt för att ta nästa steg. Jag tränar på bra och så vidare.
Viktor, som gammal Moraspelare hamnade du i Leksand…
— Ja, Morafansen var inte alls speciellt glada över det, säger Amnér med ett skratt och fortsätter:
— Leksand är en anrik förening. Det är bara att se på kvällens (läs: lördagens) match mot Tingsryd. Det kommer över 7 000 åskådare till en match i Hockeyallsvenskan. Det är verkligen underbart att spela här.
Hur ser du på möjligheten för Leksand att gå upp i SHL igen redan den här säsongen?
— Chansen finns ju. Vi kommer kanske få möta Tingsryd, eftersom antagligen dom och AIK kommer spela en allsvensk final. Nu vet man inte det heller riktigt ännu eftersom vi faktiskt kan gå om fortfarande. Dessutom spelar vi bättre och bättre för varje match så absolut finns möjligheten.
Kommer ni ta den möjligheten?
— Ja, för fan!
Den här artikeln handlar om: