Knegare på dagarna – hockeyallsvensk profil på kvällarna: ”Man måste vara hård mot sig själv”
Knegare på dagarna, lagkapten och hockeyallsvensk profil på eftermiddagar och kvällar. Troja-Ljungbys Daniel ”Trucken” Karlsson är en av många allsvenska spelare som kombinerar en hockeykarriär på elitnivå med ett ”vanligt” jobb.
– Antingen jobbar eller pluggar man halvtid för att hålla spelarbudgeten nere, säger han till hockeysverige.se.
STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att ta sig upp i Hockeyallsvenskan från Hockeyettan är inget ”quit your dayjob-ögonblick”. I alla fall inte om man tillhör en lite mindre förening som Troja-Ljungby. Lever man tillräckligt snålt eller har uppbackning från annat håll kanske man kan klara sig på de pengar man tjänar genom sitt hockeyspelande, men för Trojas kapten och backkugge Daniel Karlsson har det aldrig varit aktuellt. Oavsett divisionstillhörighet har han klivit upp tidigt varje morgon och gått till sitt jobb som industrielektriker i ur och skur.
– Jag har alltid jobbat under alla år jag har spelat. Det har funkat riktigt bra. Arbetsgivaren har alltid ställt upp och när det blivit mer och mer hockey har de alltid stöttat och varit flexibla, säger han när hockeysverige.se träffar honom på den allsvenska upptaktsträffen i Stockholm.
Karlsson – eller ”Trucken” som han kallas eftersom ”de tyckte att jag kunde lyfta ganska mycket i styrkerummet när man var 14-15 år” – säger att merparten av spelarna i den allsvenska nykomlingen gör mer än bara spelar hockey.
– Med tanke på de ekonomiska kraven som ställs på klubbarna nu när man ska ha en miljon i eget kapital blir det så. Antingen jobbar eller pluggar man halvtid för att hålla spelarbudgeten nere. I Troja jobbar eller pluggar de som vill göra det. Vi strävar efter att alla ska ha något att göra vid sidan av hockeyn, säger han.
”MAN MÅSTE VARA HÅRD MOT SIG SJÄLV”
Att ha vanliga arbetstider är mer eller mindre omöjligt om man ska hinna med träning och resor till bortamatcher. Speciellt när man tagit steget från en lite mer regional serie i Hockeyettan till Hockeyallsvenskan, som sträcker sig från Malmö i söder till Umeå i (nåväl) norr.
– Det beror lite på hur mycket mer man ska träna i Hockeyallsvenskan, men det blir ju mycket längre resor till matcherna. Det är jobbet också inställt på och de är glada så länge man är där.
Tidiga morgnar, familjeliv, jobb och en hockeykarriär på elitnivå på det. Hur mycket sliter det?
– Man måste vara hård mot sig själv, sova på bussen så fort man får chansen, men samtidigt vara ärlig mot arbetsgivaren också och förklara om det är tufft. För mig har det ändå funkat väldigt bra på alla jobb jag har varit på, svarar Daniel Karlsson och tillägger att hans sambo drar ett tungt lass i att få allt att fungera.
– Hon är väldigt stöttande. Hon får ju ta hand om allting med dottern och så när jag inte är hemma, och det kan ju handla om två-tre dagar ibland.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
”JAG HAR HAFT VISSA ANBUD…”
”Trucken” har hunnit bli en snart 31-årig veteran vid det här laget. Det finns få spelare i Hockeyallsvenskan som är lika förknippade med en klubb som han är. Karlsson har nämligen aldrig spelat för en annan klubb i hela sin karriär. Det har blivit över 500 matcher i Trojas tröja i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.
– Det har aldrig funnits någon anledning till att byta klubb heller. Jag har lirat i allsvenskan länge och när vi åkte ned förra gången (2014) började klubben på ny kula med nya arenan och då ville man hoppa på det tåget. Sedan har det bara blivit så att man har blivit kvar.
Är du hemmakär?
– Nej, det vet jag inte. Men man har ju allting i Ljungby, familjen, dottern och jobbet. Allting klaffar ju på det viset.
Har andra klubbar hört av sig?
– Jag har haft vissa anbud, men de slår ju i princip ut varandra ekonomiskt och spelmässigt i ligan. Då har det inte funnits någon anledning att flytta på sig, svarar Daniel ”Trucken” Karlsson och menar att Troja är mer än bara en förening för honom.
– Klubben blir en del av familjen. Man vill inte byta bara för att byta. Hjärtat brinner för klubben oavsett hur det står till i föreningen.
Känner du dig som en symbol för klubben med tanke på hur länge du har varit där?
– En del av det är man ju, men vi har flera killar som har varit där länge också. Men visst, man blir ett med klubben, det blir man ju.
Efter tre säsonger i Hockeyettan tog Troja-Ljungby steget upp i Hockeyallsvenskan i våras. Den småländska klubben tippas i botten av tabellen av de flesta experterna, men själv är Daniel Karlsson full av tillförsikt. Den kontinuitet som klubben hållit sedan avancemanget ser han som en styrka inför onsdagens premiär i Västervik.
– Vi har fått behålla de allra flesta spelarna. Det tror jag gynnar oss ganska mycket eftersom vi inte behöver börja om på ny kula i vårt lagbygge.
– Vi har sex nya eller så och 15 gubbar som varit med innan om att ta upp oss. Det är lätt att bygga vidare på det och få växa in i den allsvenska kostymen tillsammans.
Fakta: En typisk dag i Daniel Karlssons liv
05.45 Uppstigning.
06.00 Väcka dottern och göra henne redo för förskolan.
06.30 Lämnar dottern på förskolan.
06.40 Samåker med en kollega till Lagan utanför Ljungby där han jobbar.
07.00 Stämplar in på jobbet.
12.00 Lunch
14.15 Träning med Troja-Ljungby. Fyspass före eller efter ispasset.
17.00 Hemma igen.
18.00 Middag med familjen.
22.00 Dags att sova – ”om jag inte slocknat redan när jag nattat dottern. Då brukar man vara så trött att man somnar jämte henne” (skratt).
Den här artikeln handlar om: