Byter stav mot hockeyklubba

Ny karrär för friidrottsstjärnan

Han är känd för en friidrottskarriär som stavhoppar och som världsstjärnan Carolina Klüfts make. Nu vill också Patrik Klüft bli känd som hockeytränare i fortsättningen. En karriär som han redan har inlett.
– Jag är uppvuxen i Frölundaborg och på Scandinaviums läktare, säger han.

I mitten av januari så nåddes vi av beskedet att en av svensk friidrotts stora, Patrik Klüft, 30, (tidigare Kristiansson), var tvungen att sluta sitt stavhoppande. Han nådde sina största framgångar vid VM 2003 då han överraskande knep bronspengen. Klüfts fotskada gjorde dock nu att han inte längre ansåg sig kunna satsa vidare på friidrotten utan istället bytte han sport till ishockey. Idag tränar han Karlskrona HK:s juniorlag men kommer självklart inte släppa intresset för sin tidigare sport, då hans fru Carolina Klüft kommer jaga friidrottsmedaljer under många år framöver.

– Mitt hockeyintresse har alltid funnits där. Jag är uppvuxen i Frölundaborg och på Scandinaviums läktare och har en far som är Frölundatokig, han har väl missat 15-16 matcher sen början av 70-talet, berättar Patrik Klüft för hockeysverige.se.

Klüft bor i Karlskrona, en ort inte alldeles känd för sin ishockeyverksamhet. Men namn som Sverker Torstensson, Des Moroney, Håkan Loob, Peter Loob, Jan Loob, Timo Lahtinen med flera, har alla verkat i klubben.

Vad är dina starkaste minnen från så kallade storhetstiden?
– Under den tiden så var jag bara 2-3 år gammal så minnet är väl inte direkt på plats. Men historierna som jag hör och har hört är väldigt roliga och speciella. Det verkade inte vara så att motståndarna längtade till spel i den gamla ladan Wämöhallen. Timo Lahtinen har satt sina spår i Karlskronas hockey med sin träningskultur.

Spelade du själv ishockey i unga år?
– Nej jag spelade aldrig hockey mer än på Playstation, haha!

– Skämt åsido, hockeyn har i alla år legat väldigt nära mitt hjärta och jag missar så få matcher jag kan.

Vilket är ditt favoritlag?
– Frölunda HC är laget som jag är uppfostrad med inom familjen. Det var på deras träningar jag stod och kollade samt följde från läktaren.

När valde du stavhoppet som första sport?
– Jag började friidrotta när jag var tio år, men stavhoppet kom inte in i bilden för än jag var tolv.

Är friidrotten sporten nummer ett i Karlskrona med Ka 2 och så vidare?
– Det stora intresset inom idrotten i Karlskrona är helt klart Karlskrona HK det visar inte minst publiksnittet på 2100 åskådare per match. Men vi ska heller inte glömma handbollen med Hästö IF och IFK Karlskrona i spetsen. Bordtennislaget Lyckeby ligger i Elitserien. Ka2 IF rekryterar hela tiden nya ungdomar där det skapas en fin bredd där dem med sina kompetenta ledare kommer att skapa en kanonmiljö och kultur för att dem aktiva ska kunna nå sina drömmar.

Vad kan man som ishockeyspelare dra för nytta av den träning ni friidrottare anammat?
– Allt är en helhet där jag som tränare också måste se vad som krävs inom just den aktuella idrotten. Det jag verkligen försöker föra över är sättet att tänka när det gäller inställning till träning och noggrannhet. Men det är ju killarnas egna visioner som styr vilken intensitet jag ska leva efter och att hela tiden jobba för utveckling.

Är det något ni jobbat med i Karlskrona HK?
– Absolut.

Din gamle tränare och stavhoppslegenden Miro Zalar finns i staben kring Karlskronas A-lag. Vad är hans huvuduppgift?
– Miro är fystränare för Karlskronas HK:s A-lag.

Siktar på spel i ettan

Vad har Karlskrona HK för uttalade mål inför slutstriden i år och de närmsta åren framöver?
– Det uttalade målet för denna säsong är att ta klivet upp i division

Foto: Bildbyrån

Patrik Klüft.

ett. Målen framöver är att år 2010 tillhöra ett av Sveriges 30 bästa hockeylag.

Vad har du för mål som tränare?
– Jag sätter inga gränser men jag vill definitivt jobba i en utvecklingsmiljö där klubbens ambitioner är viktiga.

Din fru, Carolina Klüft, är en idrottare som gillar variation i sitt idrottande. Vad gillar hon hockeyn?
– Carro är idrottsintresserad så hon hänger bra med på det mesta.

Blir det livat framför TV:n när HV (Carros favoritklubb) möter Frölunda eller när Tre Kronor spelar?
– Det är alltid liv på mig när det är idrott på TV. Då kan Carro tycka att jag är lite jobbig.

Drar ni nytta av något i hennes sätt att mentalt förbereda sig inför tävling och träning i Karlskrona HK?
– Vi båda kommer från friidrotten så tänket vi har är liknande. Att förbereda sig och vara ett med idrotten är en annan viktig del och jobba med för en hundraprocentig utveckling.

Kommer du resa med henne till OS i Peking och backa upp henne eller blir du hemma och kör försäsongsträning med Karlskrona juniorer?
– Ja, jag kommer antagligen att göra något jobb i Peking under OS så jag kommer vara på plats. Försäsongen drar igång vecka sexton för juniortruppen och håller på fram till runt vecka 33, för att sen övergå till mer kvalitativ träning i kombination med bra mängd med kvalitet på is. Sedan är ett träningsläger planerat under september.

Åter till hockeyn, har Karlskrona idag de ekonomiska muskler som krävs för att ta laget uppåt i seriesystemet via värvningar och att förvalta en stark ungdomsverksamhet?
– Ekonomin är idag helt okej till stor del tack vare den hängivna publiken. Vi har en styrelse som styr ekonomin på ett bra och målmedvetet sätt. Och för att förvalta en ungdomsverksamhet så tycker jag Karlskrona gör rätt när det gäller att kompetensutveckla ledare och tränare. Det kommer att ge fin utveckling på sikt där en viktig uppgift för oss ledare är att skapa hundraprocentiga förutsättningar.

Kommer Karlskrona HK med Patrik Klüft som tränare nå elitserien så småningom?
– Allt är möjligt…

Text: Jante Abrahamsson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: