“Då ska man inte döma ishockey – riktigt dåligt för svensk hockey “
Björn Hellkvist var rasande sedan Lucas Lagerberg fått matchstraff för en domarkollision.
Efteråt sågade Björklöven-tränaren systemet och bedömningen av domarna.
– Jag tycker att det är riktigt dåligt för svensk ishockey, eller all ishockey, om vi ska göra de bedömningarna, säger Hellkvist till TV4.
– Vi bedömer att Lagerberg hade kunnat undvika den fysiska kontakten, säger domare Fredrik Rönnberg.
Kalmar krossade Björklöven och vann med hela 5-1 mot serieledaren i HockeyAllsvenskan.
Men matchens stora snackis var annars att Lucas Lagerberg tvingades till en tidig dusch då han fick ett personligt matchstraff för “physical abuse of officials” efter att ha åkt in i en linjedomare.
Björn Hellkvist sågar domslutet: “Han rör ju honom knappt”
Björn Hellkvist rasade under matchen och på tv-bilderna syntes det hur han skrek mot domarna. Efter matchen så utvecklade han sitt resonemang kring varför han tyckte det var fel bedömning att Lagerberg fick matchstraff.
– Jag tycker så här, då ska man inte döma ishockey för sådant händer ju på en is. Det är ju inte meningen, han rör ju knappt honom. “Lagge” vet alltså inte ens om att han har åkt på domaren. Hade han vetat det så hade han stannat och pratat med domaren. Jag pratade med honom och säger “jag känner inte ens att jag är på honom”. Det är en touch, säger Björn Hellkvist till TV4 och fortsätter:
– Detta är en ung, lovande och talangfull spelare. Publiken betalar för att titta på honom spela. Han behöver istiden för att utvecklas och bli så bra som han kan bli och få en lång och fin karriär i SHL, Europa eller kanske till och med ännu högre än det. Han blir väl inte bättre av att sitta och glo i omklädningsrummet under två och en halv period.
Björklöven-tränaren menar sedan att han inte vill att liknande situationer ska straffas alls.
– Det är inte jag som bestämmer reglerna i svensk ishockey. Det är ganska tydligt för det är andra saker som jag inte tycker om eller håller med om. Men jag tycker inte att man över huvud taget ska ägna en sådan situation någon uppmärksamhet för det är en del av spelet.
– Han vet ju inte om det. Jag känner “Lagge” utan och innan, jag har tränat honom i Leksand innan detta också. Han är inte en sådan spelare, han är världens coolaste kille.
Därefter får Björn Hellkvist frågan om han tror att domarnas bedömning påverkas av att Lagerberg inte reagerar utan bara åker förbi och inte ber om ursäkt till linjedomaren.
– Det är möjligt att de kanske ska det. Men jag tycker att det är riktigt dåligt för svensk ishockey, eller all ishockey, om vi ska göra de bedömningarna, säger han.
Domare Fredrik Rönnberg förklarar: “Hade kunnat undvika kontakten”
Ena huvuddomaren Fredrik Rönnberg, som var med och videogranskade situationen för att fastställa matchstraffet, gav sedan sin syn på det hela.
– Det är en av linjedomarna som blir påkörd och han upplever ju såklart det. Han flaggar för det i vårt headset att han blev påkörd av nummer åtta i Björklöven. Vi har möjligheten att ringa på det och går ut och tittar på den, säger Rönnberg till TV4.
Rönnberg menar även att huruvida det var en medveten krock eller inte, inte påverkar bedömningen.
– Många hakar upp sig på att det måste vara uppsåtligen, att man har kört på en domare men så är det inte. Utan det är även om jag bedömer att spelaren hade kunnat undvika den fysiska kontakten så ska det bestraffas med ‘game misconduct’. Det är det vi gör i den här situationen, vi bedömer att Lagerberg hade kunnat undvika den fysiska kontakten. Vi säger inte att han gör det här med uppsåt utan vi bedömer att han hade kunnat undvika det. Vi vill se lite mer respekt i det här fallet.
Enligt Fredrik Rönnberg så påverkas också straffet av att Lagerberg inte ber om ursäkt till linjedomaren.
– Det måste jag väl tycka att det gör, då har du visat att du är ångerfull och förstår vad du har gjort. Sedan får nästan “Player Safety Group” och disciplinnämnden svara på det om de lägger in någon värdering på det.
Det återstår att se om Lagerberg anmäls till disciplinnämnden eller inte för krocken.
Den här artikeln handlar om: