Per Ledin om utmaningen i Schweiz: ”Det är en vardag som framförallt många andremålvakter delar”

Per Ledin har en lång karriär bakom sig. Nu jagar han nya utmaningar och berättar om sin något udda situation i Schweiz som satt tävlingsskallen på rejäla prov under säsongen.
— Jag brinner för utmaningar. Utmaningen för mig var ju att åka ner till Schweiz som 38-åring och visa att jag håller, säger han till hockeysverige.se.

Per Ledin har just avslutat ett träningspass med sin schweiziska klubb Lausanne när hockeysverige.se når honom på telefon för att kolla hur läget är i alplandet och NLA. Han berättar att nivån på ligan är bra.
— Otroligt bra liga, inleder han vårt samtal.
Men det är inte bara Lausanne Ledin har representerat under säsongen. Han har gjort två matcher (två mål) för Red Ice och i mellandagarna var han inlånad till Davos för spel i klassiska Spengler Cup där han och hans tillfälliga lag fick se sig besegrat i finalen mot Team Canada.
— Jag fick ett otroligt bra kvitto på att jag kunde leverera när jag var där och spelade. Det var ett bevis på att man tränar på rätt sätt och att man spänner bågen och tävlar med sig själv. Man kanske inte spelar så mycket, men när man väl får chansen så levererar man, berättar han.

Efter Ledins fina insats i turneringen ville Davos behålla svensken.
— Jag fick faktiskt frågan direkt om jag kunde tänka mig att stanna.
Per Ledin var intresserad av en permanent övergång till Davos, men Lausanne sa nej.
Det har även funnits andra intressenter under säsongen som velat nyttja Ledins tjänster.
— Kloten ville att jag skulle komma dit och spela resten av året. Efter mycket om och men så valde jag att helt enkelt slutföra det jag påbörjat i Lausanne. Men det var så klart smickrande att jag hade imponerat så pass mycket att jag skulle få kliva in där som fjärde importspelare. Det var för tre veckor sedan jag satt och svettades och funderade en hel tisdag och kände att… Jag vet inte om det är typiskt svenskt eller någonting, men jag känner en otrolig stolthet i den här utmaningen jag hoppade på och kände att jag ville ha i Lausanne.

JAGAR SPELTID

För det är en utmaning han gett sig in på i Lausanne. Han värvades in till klubben med vetskapen om att han var den femte importspelaren. Ligareglerna tillåter bara fyra importer per klubb under match.
— För mig handlar det om att få speltid. Jag går ju inte ut för att leverera poäng, däremot försöker jag jobba med mig själv att vara het på matcherna och är jag det så kommer poängen.
Nio matcher och tre poäng har det under säsongen hittills blivit för Ledin i NLA och han beskriver det som hans största utmaning i karriären.
— Du måste leverera varje dag trots att du oftast inte får spela. Du får inte tycka synd om dig själv på något sätt. Det är en vardag som framförallt många andremålvakter delar.
— Som utespelare är du ju oftast van vid att du får en roll i en första, andra, tredje eller fjärdekedja. Du får dina minuter du spelar och givetvis gäller det att vara het, men då vet du hela tiden att du har en plats i laget och att du kommer spela. Här vet jag ingenting, jag har ingen plats i laget och jag måste skapa mina egna bra vanor och jag måste leverera på träningen. Alltid vara på tå så fort jag får chansen att lira, förklarar Ledin på sin karaktäristiska norrlandsdialekt.

BB160415BB452

Per Ledin firar ligavinsten med Red Bull Salzburg förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Gepa Pictures/Felix Roittner

Just inställningen till träning är det samtalet mellan hockeysverige.se och Ledin handlar till mesta del om. Han har alltid varit känd för sin järnvilja och ”fighting spirit”, men den här säsongen har han fått lägga i ytterligare en växel gällande den varan.
— Det finns inget utrymme att tycka synd om sig själv och det gäller att stå på den där muren och vakta den för du vet aldrig när det drar ihop sig. Efter ett sånt här år, vad jag än bestämmer mig för, Sverige eller om det blir någon annan liga eller vad det blir så kan man ju känna att det är oväsentligt om man spelar i en första, andra, tredje eller fjärdekedja. I slutändan handlar det om det mentala spelet och vad man kan bidra med till laget.

Trots spel i bland annat SHL, landslaget och NHL beskriver 38-åringen det här som sin tuffaste säsong mentalt eftersom han aldrig vet när det är dags att skruda sig för match.
— Du får inte börja tvivla på dig själv, berättar Ledin och betonar ordet inte.
— Börjar du tvivla på dig själv går det fort utför. Jag skulle lätt kunna säga att det här är det tuffaste året rent mentalt.
Han säger också att han borde skriva ner sina erfarenheter från säsongen, då han tror det kan hjälpa andra.
— Jag tror jag skulle kunna lära ut mycket både till äldre och yngre spelare som är i liknande situationer. Jag ser killar dagligen som blir besvikna för att de inte får spela powerplay och då vill man ju bara säga det som jag alltid tänkt: ”Det finns alltid någon som har det värre än dig själv, det finns alltid någon som tränar hårdare”.
— Du måste själv fundera ut din roll och hur du kan bidra. På något sätt blir du din egen coach.
Du har alltid varit känd för din inställning till träning och tävling. Har den inställningen blivit ännu starkare nu i år med tanke på situationen?
— Vi drivs ju av olika grejer och det som driver mig är om någon börjar tvivla på mig. Vissa spelare märker man att de tappar självförtroende och hänger med huvudet, medan jag känner mer som att det läggs mer vedträn på elden om någon tvivlar. Jag går igång mer på att motbevisa.

FEM MÄSTERSKAPSTITLAR

Per Ledin har en lång elitkarriär bakom sig sen han debuterade i SHL för Björklöven 1998. Han har spelat i NHL, VM och har fem mästerskapstitlar på CV:t. Han får frågan om det är lättare för honom att inte känna någon stress över situationen jämfört med andra som inte fått vara med om lika mycket.
— Ja, men samtidigt strävar jag efter nya mål och utmaningar. Men det är klart att det är en trygghet för mig att ha varit med och vunnit fem mästerskap. Jag vet vad som krävs för att vinna. Du måste investera i dig själv och laget på daglig basis. Allting handlar om de dagliga vanorna.
— Självklart ger det mig självförtroende att jag har fått vara med och vinna. Jag vet vad som krävs och jag tvivlar inte en sekund på mig själv.
— Jag har ju aldrig varit den här supertalangen och jag har alltid varit van vid att träna mycket. Lägger man då ihop vad jag har fått vara med om innan och att jag fått lära mig mycket av andra killar så känner jag att jag lärt mig träna smartare men jag måste ändå säga att jag tränar minst lika mycket om inte mer.

Ishockey, SHL, Leksand - LuleŒ

Per Ledin firar ett mål i Luleås tröja för ett par säsonger sedan. Foto: Bildbyrån

Ledin har inte familjen med sig nere i Schweiz och det gör att han känner att han kan lägga mycket energi på att träna extra. Ibland åker han ner till hallen bara för att skjuta när det är fria istider.
— Men det är svårt för den där fria isen finns inte härnere, här måste du betala för allting och då har det blivit spontant att man hoppat in i pojklag och kört. Det har varit ett uppskattat moment, men samtidigt har jag känt att det varit en ”win-win”. Jag får träna lite klubbteknik och skjuta.
Han berättar också att han tycker att det är en skillnad mellan de som fått slita mer än andra med träningen genom karriären.
— Ta en talang som kommer upp i SHL i tidig ålder och aldrig behövt träna överdrivet mycket för att ta en plats. Så fort han passerar 30 och bildar familj och de här andra bitarna. Då blir det skönt att vara hemma med familjen och alla de här sociala bitarna. Medan jag som aldrig varit den här supertalangen har alltid fått träna hårdast, träna mest och för mig har det nog nästan blivit tvärtom att man är så van vid att träna mycket.

VIKTIGT ATT VARA FÖRBEREDD

Han säger att han har en rak och ärlig dialog med sina tränare i Lausanne, Dan Ratushny och Rikard Franzén.
— Jag hade ju Dan Ratushny i Salzburg förra året så han vet ju, han känner mig utan och innan. Jag har en bra, rak och ärlig dialog hela tiden med tränarna.
— Jag har satt otrolig stolthet i detta. För mig är ålder bara en siffra, men det känns skönt att visa de här ungdomarna som inte heller får spela att ”oj, han kör, det spelar ingen roll att han inte spelar. Han är där först, han kör som fan på fysen, han kör som fan på isen och tränar extra på eftermiddagarna.”
I sin senaste match för Lausanne spelade han 22 minuter och han menar att det är enormt viktigt att vara förberedd, även om man har sen roll han har.
— När jag väl spelar så spelar jag mycket minuter och det är också en del av utmaningen att jag måste hålla flåset och ångan uppe. När det väl är match vet jag inte hur mycket jag ska spela och då gäller det att leverera.

Det är snart dags för slutspel i Schweiz och Lausanne ligger just nu fyra i serien, en klar förbättring jämfört med ifjol då laget inte ens tog sig till slutspel.
— Vi har ett bra lag som har gått riktigt bra. Vi har inte haft så mycket skador. Vi går in i en härlig avslutning nu. Det är åtta matcher kvar innan det är dags för slutspel och nu gäller det bara att ligga i och gasa på.
Vi avrundar samtalet med att återigen prata inställning till träning.
— Varje människa är unik på sitt sätt. Vill man betala priset, då finns det inget tak. Men känner man att man inte vill det, ja då gör man inte det. Jag kan bara utgå från min egen situation och jag trivs fantastiskt bra.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: