Så borde Finland ställa upp i 4 Nations Face-Off

Vilka finska NHL-spelare har stärkt respektive försvagat sina aktier inför 4 Nations Face-Off i februari? Med en månad kvar till truppsläppet presenterar Steven Ellis från DailyFaceoff.com sitt förslag på hur den finska truppen i best-on-best-turneringen borde se ut.

  • “Tre starka alternativ att luta sig emot”
  • “Bara sju NHL-backar – gör valen enkla”
  • “En omstridd spelare på grund av sitt defensiva spel”
  • “Patrik Laine – den stora x-faktorn”
Finland har stjärnlyster i form av Mikko Rantanen, Aleksander Barkov och Miro Heiskanen. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Om en månad presenteras de fullständiga trupperna till 4 Nations Face-Off i februari. Hockeysverige.se och systersajten DailyFaceoff.com har därför slagit sina påsar samman för att presentera förslag på respektive nations trupp.

Här presenterar Steven Ellis sitt förslag på Finlands trupp inför turneringen som spelas i Montréal och Boston mellan 12-20 februari 2025.

Övriga trupputtagningar:

Matt Larkin: Så bör Kanadas lag se ut
Uffe Bodin: Så bör Sveriges lag se ut
Frank Seravelli: Så bör USA:s lag se ut

* Asterisken markerar de spelare som redan presenterats som klara för truppen

MÅLVAKTER

Juuse Saros*
Kevin Lankinen
Ukko-Pekka Luukkonen

Kommentar: Alla tre här ovan har visat att de kan vara både heta och kalla – men när de är heta, är de verkligen heta. Saros är den tydliga ettan här, men både Luukkonen och Lankinen kan prestera på toppnivå. Med tanke på den korta turneringen hoppas Finland förhoppningsvis slippa oroa sig för att hålla sig till status quo, men de har bra alternativ att luta sig mot.

Juuse Saros förväntas bli Finland förstakeeper i 4 Nations Face-Off. Foto: AP Photo/Alamy

Största styrkan: Jag har varit en anhängare av Lankinen sedan VM 2019, och jag kan fortfarande inte fatta att det tog så lång tid för honom att få ett NHL-kontrakt i år. Med det spel han visar upp nu skulle jag känna mig bekväm med att han får starta någon match. Luukkonen behöver verkligen höja sig överlag i år, men åtminstone har de senaste resultaten varit lite bättre.

Svåraste petningen: Återigen, inget förvånande här. Joonas Korpisalo är helt enkelt inte tillräckligt bra för den här gruppen, Ville Husso är i AHL, och Finlands andra toppalternativ är unga spelare som fortfarande kämpar för speltid.

Alternativ: Joel Blomqvist, Justus Annunen

BACKAR

Esa Lindell* – Miro Heiskanen*
Juuso Valimäki – Rasmus Ristolainen
Niko Mikkola – Henri Jokiharju
Olli Määttä

Kommentar: Den här gruppen är mångsidig och bör vara svår att spela mot. Den saknar ren stjärnglans bakom Heiskanen, men de kommer att vara starka i boxplay och kan stänga ner några riktigt duktiga spelare. Den här gruppen når inte upp till samma nivå som de andra tre lagen i turneringen – men om vi har lärt oss något från andra internationella tävlingar är det att finnarna får dig att betala om du tvivlar på dem.

Rasmus Ristolainen är ett omdebatterat namn. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Största styrka: Med bara sju backar som spelar heltid i år var den här uppställningen inte svårt att sätta ihop. Om något, gillar jag idén att para ihop de två Dallas Stars-försvararna, även om de båda vanligtvis spelar på vänstersidan. Heiskanen har gott om erfarenhet på högersidan.

Svåraste petningen: Med det begränsade antalet tillgängliga försvarare fanns det inte mycket utrymme för förändringar denna gång. Rasmus Ristolainen kan vara en omstridd spelare på grund av sitt defensiva spel, men han ersätts inte av någon från AHL. Jani Hakanpää har ännu inte spelat någon match i år, vilket gör det svårt att ge honom seriös övervägning.

Alternativ: Urho Vaakanainen, Christoffer Sedoff, Topi Niemelä

FORWARDS

Artturi Lehkonen – Aleksander Barkov* – Mikko Rantanen*
Mikael Granlund – Roope Hintz – Teuvo Teräväinen
Erik Haula – Sebastian Aho* – Patrik Laine
Matias Maccelli – Anton Lundell – Kaapo Kakko
Eetu Luostarinen

Kommentar: Finland har haft flera spelare i toppen av NHL:s poängliga. Trots att Aleksander Barkov missat större delen av säsongen hittills, har Mikko Rantanen varit enastående. Anton Lundell har haft sin bästa säsongsstart i karriären, Mikael Granlund är en av få San Jose Sharks-spelare som utmärker sig i år, och både Erik Haula, Teuvo Teräväinen och Eetu Luostarinen presterar på toppnivå. Även om Finlands offensiva bredd kanske inte matchar Kanadas, har de många utmärkta alternativ att tillgå.

Mikael Granlund brukar leverera i landslaget. Foto: Bildbyrån

Största styrka: Finland har en imponerande bredd på centersidan, särskilt med tanke på Anton Lundells starka prestationer. Om Patrik Laine, som är knäskada och förväntas vara borta i 2–3 månader, inte är redo eller inte når full kapacitet, kan Lundell flyttas till en ytterposition. Då kan Eetu Luostarinen ta plats som center, eller så kan man ge Oliver Kapanen en chans. Kapanen, som nyligen debuterade i NHL med Montreal Canadiens, har visat potential och kan vara ett värdefullt tillskott till laget.

Svåraste petning: När han är som bäst kan Eeli Tolvanen vara en riktig offensiv kraft. Men det där “bästa” finns helt enkelt inte där tillräckligt konsekvent för att garantera en plats i laget. Om Finlands tränarstab anser att de behöver en powerplay-specialist, kan det finnas ett argument för Tolvanen. Men Kakkos framgångar på sistone gör det svårt att argumentera för honom.

Alternativ:Eeli Tolvanen, Jesse Puljujärvi, Joel Armia, Oliver Kapanen, Jesperi Kotkaniemi

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: