Rektor Melinders nya uppdrag
Ska göra Salzburg till plantskola
SALZBURG. Rektor Melinder har fått ett nytt uppdrag. Att bidra till talangutvecklingen i Österrike i allmänhet, och Salzburg i synnerhet. Hockeysverige träffade honom i hans nya hockeyfabrik.
– Det är ett fascinerande jobb. Det finns stora resurser här nere, berättar Anders Melinder.
När Anders Melinder kom till Salzburg blev han överraskad. Det fanns inget gym i ishallen. Fysträning var inget som dom tog speciellt hårt på i den österrikiska juniorhockeyn.
– Jag beordrade att man skulle slå ut flera väggar här, det var flera olika rum tidigare. Sen har jag fått rita hur jag vill ha det, tagit mycket idéer från Sverige och sa vad jag ville ha hit för saker, säger Anders Melinder och visar runt i den välfyllda gymmet.
– Dom har ju inte brytt sig om styrketräning här tidigare. Ser ju ut som metmaskar många av dom.
Men numera är det ordning på torpet i Salzburg. Melinder går runt och flyttar tillbaka en vikt på en skivstång som hamnat för långt till höger.
– Så där ska det inte se ut. När man kommer in här ska det vara perfekt. Dom vet att jag blir arg om det ser ut så. Dom har blivit bättre på det där allt efter som.
Melinder fick erbjudande om att komma ner och starta upp en hockeyakademi i Salzburg. Läget är bra. Man ligger nära den tyska gränsen och har ett ganska stort upptagningsområde av österrikare, tyskar, ungrare och forna jugoslavien att plocka spelare från i första hand.
– I år har vi fyra ungrare, flera av de bästa österrikarna och ett par tyskar och ryssar i laget. Vi har fått in ett par killar under säsongen också, spelare som tillhör de bästa U20-spelarna i landet.
Ryktet om den Österrikes överlägset vassaste juniorprogram har förstås spridit sig snabbt.
– Många klubbar är villiga att släppa spelare hit för att låta dom utvecklas, och sen kunna få tillbaka dom om 2-3 år som bättre spelare, medan andra klubbar inte är lika villiga att släppa spelare.
Tjänstledig från Modo
Anders Melinder har egentligen kvar sitt jobb i Modo, där han jobbat med hockeygymnasiet sedan 1987, men bad om tjänstledigt när han fick förfrågan från Salzburg.
– Dom tyckte att jag hade gjort mer än tillräckligt där, så dom gav mig tjänstledigt i två år.
Resurserna i Salzburg är enorma. Red Bull-ägaren Dietrich Mateschitz ordnar fram det mesta som behövs.
– Tränings- och materialmässigt finns ju enorma resurser. Resurser som inte finns i Sverige. Så på så sätt är det ju bra här. Vi har två och en halv tjänst arbetsterepeuter heltidsanställda, vi har två heltidsanställda fystränare, två heltidsanställda tränare per lag i A-lag, farmarlag, U20 och U17.
– Däremot har man ju en bättre input i Sverige. Spelarna är bättre utbildade när dom är 15 år. Men rent tekniskt är dom rätt skapliga här i den åldern. Men generellt sätt är dom sämre lagspelare. Har svårt att förstå sina roller både offensivt och defensivt. Det är mer tuta och kör.
– Men A-laget håller ju skaplig klass. Två femmor håller ju åtminstone elitserieklass i alla fall. Vi har ju Koch, Kalt och Welser, som alla spelat i Elitserien och sen är ju det kryddat med en del utländska spelare.
Höja kvalitén på träningarna
För pengar lär aldrig bli Salzburgs problem, så länge man står under Red Bulls beskydd.
– Han har hur mycket pengar som helst. När Färjestad var här i höstas, skickade han ju upp ett privatplan och hämtade dom och körde dom till Stockholm sen.
Red Bull satsar stenhårt på idrotten i staden. Utöver hockeyn hårdsatsar man även på fotbollen.
– Dom hade ju Matthäus som tränare tidigare och vann ligan, sen kom Trappatoni och det skar sig ju direkt. Tyskar vill ju spela anfallsfotboll och italienare vill ju hellre ligga på backen och ha ont och spela defensivt och vinna med 1-0 på straff.
– Men Mateschitz har gjort det till sin uppgift att utveckla hockeyn i Österrike. Målsättningen är att man ska kunna ta sig till A-gruppen i antingen A-VM eller nåt av U20 eller U18.
Än så länge räknar Anders Melinder med att han kanske har kommit drygt halvvägs i sitt jobb att förändra livet för Salzburgs ungdomssatsning. Många ska utbildas till att lära sig exakt hur dom ska jobba för maximal effekt.
Runt i mars månad räknar han med att ha blivit färdig med den delen av arbetet och hoppas att det ska börja synas märkbara resultat nästa säsong.
– Sen är det väl främst kvaliten på träningarna som jag vill höja till en högre klass i första hand. Det är lite mañana ibland, att man kommer ett par minuter sent till träningarna och så vill jag ju inte ha det.
– Nu tränar vi 11-14 gånger i veckan, och det klart att det är en stor omställning för många av spelarna.
– Jag har blivit väldigt väl omhändertagen här. Många som tycker att det är spännande och tycker att det är kul att få vara med på båten.
Tveksam nivå på U17
Totalt finns det runt 35 juniorer i Salzburgs hockeyakademi. Spelarna bor på två olika internat och klubben har fått igenom att spelarna ska ha förmiddagar ledigt på tisdagar och torsdagar för att kunna träna. Något som är tämligen unikt för att vara Österrike.
I hela systemet utanför A-laget, från farmarlaget ner till U17, finns det 55 spelare.
– När vi började fanns det fyra juniorer i farmarlaget, nu är det 16 som är med där och spelar. Men det är så vi måste göra, för det är en så stor skillnad på juniorhockeyn här att spelarna måste upp en nivå snabbt. U20-serien är ok, däremot är U17-serien mer tveksam. Även fast vi har 15-16-åringar som spelar där så vinner dom ändå många matcher med 13-2, 13-0. Det blir lite väl stora siffror ibland.
Hur mycket har du tagit med dig hit från Modo?
– Det konceptet vi hade i Modo har ju varit framgångsrikt, så det klart vi försöker efterlikna det grundkonceptet. Men det finns ju en annan dimension här i och med alla tränare, arbetsterapeuter och så vidare.
Var du med och grundade Modos hockeygymnasium?
– Det fanns ett hockeygymnasium när jag kom dit 1987. Men det var först med den här generationen med Forsberg, Wernblom, Näslund och dom som
jag var ju assisterande förbundskapten då och vi spelade en 4-nationsturnering i Minsk i Vityryssland. Då blev jag inbjuden till sportministeriet där och dom visade mig hur dom hade sitt upplägg där.
– Då såg man ju ganska tidigt att dom hade mycket mer att komma med. Det var liksom
vårat var ju bara en fis i rymden i jämförelse.
– Sen tog jag med mig det där hem och utvecklade hockeygymnasiet i Övik då. Sen när dom andra hockeygymnasierna kom så var det mitt koncept som vi utvecklade vidare hockeyförbundet köpte väl i princip konceptet. Så på den vägen var dem med den svenska modellen. Det här blir väl mer lite av svenskrikes modell här nu då.
Är det några spelare som hoppat av när dom kommit hit ner och insett hur mycket träning det är numera?
– Ett par faktiskt. Det var en tysk bland annat som kom hit och trodde väl att det skulle vara lite semester. Att han skulle träna lite hockey på förmiddagen ibland och spela nån match i veckan. Så han flyttade. Sen hade vi en kille från Slovenien som åkte till Kanada. Sen är det ett par spelare till som fallit bort av en eller annan anledning, men vi har ju som jag sa tidigare fått in andra spelare under resans gång.
Jursinov på besök även i Salzburg
Det är inte bara AIK som får dra nytta av ryske legendaren Vladimir Jursinov. En vecka varje månad är ryssen i Salzburg och hjälper till.
– Han får hålla i taktpinnen när han är här och visa lite av det ryska sättet att spela. Jag brukar säga till honom att köra teknik the russan way, det brukar bli bra. Men han är helt otrolig, väldigt open minded för att vara ryss. Vi har blivit jättebra vänner.
– Pierre Pagé (huvudtränare och sportchef) ville ha hit Jursinov. Han tyckte att ska vi ha en internationell akademi så ska vi ha tränare från flera olika länder. Nu har vi tränare från Sverige (Jim Brithén, huvudtränare för farmarlaget), Kanada, Ryssland och Finland (Reijo Ruotsalainen, assisterande tränare i A-laget).
Hittills har Melinder jobbat hårt i Salzburg. Har oftast fullt upp mellan 7 och 21 med mycket övervakning så att spelarna gör rätt saker och inte tränar fel och blir skadade på grund av felträning.
– I normala fall får man ju in kanske 10-12 nya spelare varje säsong. Nu har jag närmare 40 nya spelare. Så man måste vara lite av en brandsläckare och springa runt och se till att folk sköter sig. Men det ska ju sitta automatiskt till slut. Jag hoppas kunna gotta mig lite mer sen när man lärt upp alla och allt ska flyta på.
– Men det är ett fascinerande jobb. Helt klart.
I hockey måste du ha allt
Därefter kommer vi in på olika typer av talang, och Melinder kommer i sitt esse.
– Kommer folk bara hit med bra teknik, så är mycket vunnet.
– Jag brukar dela upp talang i olika kategorier.
– Teknisk talang. Hur skicklig du är i motoriken. En kille med teknisk talang klarar ju allt med boll eller puck. Han kan pegga upp en golfboll och slå iväg den på första försöket.
– Du har fysisk talang. Han kommer bli bra på vad han än väljer att göra, så länge det kommer till det fysiska.
– Du har psykisk talang. Stark skalle. Vara en tävlingsmänniska. Det är också nåt man måste ha
kanske inte i frimärkssamling, men du förstår vad jag menar.
– Taktisk talang och social talang. Du måste kunna samarbeta och kunna ta vara på dig själv.
– Jag vill påstå att du måste ha alla dom här talangerna för att lyckas i hockey. Håller du på med längdhopp behöver du ju bara ha ett par av dom här talangerna.
– Men har du bara den tekniska talangen så går det ju att träna upp den fysiska. Det är bara en fråga om hur lång tid det tar.
– Jag var gäst hos Glenn Strömberg i Atalanta
eller Bergamo heter det väl där dom är ifrån. Vi var fem tränare från olika idrotter som var där som gäster och skulle se hur det fungerade i Atalanta. Dom är den klubb som fostrar flest spelare till andra klubbar i Italien.
– Alla lagen, utom P8 och P10, som delade plan, hade var sin egen plan att träna på. Varje tisdag och fredag var det gemensam träning för alla lag, från åtta åringarna upp till A-laget. Alla sprang ut på sina planer samtidigt, i likadana träningsdräkter.
– Hur som helst
dom plockar vid 8-10 års ålder bara in spelare med teknisk talang från närområdet. Alla som är bra tekniskt är välkomna.
– När dom efter skolåldern utökar lagen från 12 till 16 spelare i varje lag och plockar in folk från ett större område, så är det inte mer än 2-3 spelare som faller bort ur lagen. För dom har så bra teknik och bra tränare och ledare att så få spelare ramlar bort när dom bara utgår från teknik från början.
– Det är fascinerande.
– Men det är lite så i hockey också. Kan du bara hantera puck och klubba så är mycket vunnet. Men kommer du med stelopererade handleder när du är 15 år, så har du nog inga större chanser att lyckas, avslutar Melinder.
Text: Robert Pettersson
Den här artikeln handlar om: