Plugga ishockey på universitet – kan det vara något?
Vad handlar kursen om?
– Ambitionen är att ta ett helhetsgrepp på ishockeyn som praktik och samhällsföreteelse över tid och rum. Fokus ligger på svensk ishockey, men vi tittar även närmare på sådant som NHL:s utveckling och den sovjetisk/ryska ishockeyns utformning. Vi fördjupar oss också i olika synsätt på våld och mångfald inom sporten samt spelares, ledares, journalisters och supportrars upplevelser av ishockeys vardag.
Hur är kursen upplagd?
– Det handlar om en distanskurs som löper på halvfart under hela hösten 2017. All undervisning är onlinebaserad. Det betyder att det inte finns några som helst fysiska träffar, utan kursdeltagarna läser kursen hemifrån och genomför sedan olika uppgifter i ett särskilt klassrum på nätet. Lärarna är internationellt erkända forskare på fältet, kryddat med framstående aktörer från fältet, i form av journalister, ledare och före detta spelare. Exakt vilka det blir är inte helt klart än, men tidigare har exempelvis Vita Hästens tidigare VD, Fredrik Jensen, Smålandspostens vassa ishockeykrönikör Daniel Enestubbe, den garvade agenten Gunnar Svensson och den gamle LHC-ikonen Mattias Nilimaa gjort bejublade gästspel.
Vem kan läsa kusen?
– Kursen har flera olika målgrupper. Den kan tjäna som ett steg på vägen mot förkovran för den som arbetar – eller siktar på en framtida yrkesroll – inom ishockeyn. Kursen kan även fungera som fortbildning för den som är sportjournalist, idrott och hälsa-lärare, fritidspedagog eller liknande och vill hålla sig uppdaterad med kunskapsutvecklingen på det idrottsvetenskapliga fältet. Det går förstås också bra att gå utbildningen som en fristående kurs av den som ”bara” är allmänt ishockey- eller idrottsintresserad.
Till sist: vad önskar du dig mest just nu?
– Att damishockeyn får ett verkligt uppsving. Förhoppningsvis kan det amerikanska damlandslagets agerande genom att sätta hårt mot hårt mot det amerikanska förbundet mynna ut i att damishockeyn i stort får ett stort uppsving, även här hemma. På alltför många håll ser man fortfarande damverksamhet ses som en svårhanterlig utgift inom ishockeyn när den i själva verket utgör en nödvändig investering som både kommer att innebära att kvaliteten på spelet höjs och att intresset ökar för sporten i allmänhet. Det sistnämnda tål att understrykas mot bakgrund av den tilltagande oron för elitlagens sviktande publikunderlag.
Fotnot: En länk med mer information om kursen finns på Linnéuniversitetets hemsida.
Den här artikeln handlar om: