Ishockey och universitetsstudier – en vinnande kombination

I höst kör Linnéuniversitetet kursen Ishockey, kultur och samhälle för fjärde året i rad. Att tala om kioskvältare är visserligen svårt inom universitetsvärlden, men i detta fall rör det sig hur som helst om en utbildning som på kort tid etablerat sig som ett lika populärt inslag i den nationella kurskatalogen som en verklig ”snackis” inom ishockeyvärlden i stort.

Hockeysverige vände sig till ishockeyforskaren Tobias Stark, som håller i trådarna, för att ta pulsen på honom och höra mer om kursen.

Varför har kursen blivit så populär?
– Det är svårt för mig att säga, eftersom jag är part i målet. Av kursutvärderingarna att döma verkar dock studenterna uppskatta att vi anlägger olika perspektiv på ishockeyn, perspektiv som i vissa fall sällan eller aldrig slår igenom i den dagliga debatten kring sporten. Det är också många som säger att de verkligen tycker om att fördjupa sig i olika frågor som har att göra med vad ishockeyn betyder för människor i deras vardag. Annars vill jag flagga för att vi hela tiden försöker hålla en god balans mellan vad som händer på både forskningsfronten och inom branschen i sig. Lärarstaben består exempelvis av såväl internationellt ledande forskare på fältet som tongivande branschföreträdare.

Vilka ishockeyföreträdare rör det sig om?
– Varje år är ambitionen att ha med gästlärare som har olika former av spetskompetens. Tanken är dessutom att variera gästlärarna år från år. Tidigare år har exempelvis Daniel Enstubbe, Fredrik Jensen, Tobias Larsson, Maria Rooth, Peter Sibner, Gunnar Svensson och Szymon Szemberg gjort bejublade insatser.
– I skrivande stund är i alla fall fem gästlärare klara inför höstens omgång, men det kan bli fler. Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige, Joel Hansson, ska till exempel prata om mångfaldssatsningen ”Isbrytaren”, medan Tommy Boustedt kommer till oss för att prata om den svenska spelar- och ledarstilen. Stanley Cup-mästaren Mike Zanier ska prata om ishockeyn i Kanada, medan Mattias Nilimaa håller i ett moment rörande den svenska elitishockeyns utveckling på lokalplanet. Hockeysveriges egen maestro, Uffe Bodin, har också lovat att komma till oss för att prata om den svenska och internationella ishockeyjournalistikens utveckling.

KURSEN GÅR PÅ HALVFART

– Allt detta borde få vilken ishockeyintresserad som helst att jubla av lycka. Själv är jag annars extra glad över att SDHL:s nytillträdde marknadskommunikatör, Angelica Lindeberg, kommer att vara med på kursen. Dels känns det nu äntligen som att det börjar bli ordentligt drag kring damishockeyn, vilket hela ishockeyrörelsen mår bra av. Dels var Angelica faktiskt en av de första kursdeltagarna, vilket gör att vi så att säga kan ”knyta ihop säcken” tillsammans.

Vad kan annars sägas om kursen?
– Kursen är helt nätbaserad. Det finns alltså inga fysiska träffar, utan all undervisning m.m. sker via ett särskilt nätforum. En del studenter brukar vara lite oroade över att de kanske inte hinner läsa kursen parallellt med jobb och familjeliv. Visst kan det kanske bli tufft ibland, men kursen går på halvfart och är faktiskt organiserad så att man ska kunna klara av att gå den vid sidan av annat. Har man bara intresse och lite tålamod ska det alltså inte vara några problem.

En av dem som gick kursen under dess första år är sportjournalisten, innehållsproducenten och sociala medier-konsulten Kajsa Kalméus, som många säkert känner igen från bland annat Hockeysverige. Kajsa läste kursen parallellt med att hon tog examen på journalisthögskolan i Göteborg, en kombination hon tyckte fungerade bra.

”SKULLE ABSOLUT TIPSA ANDRA OM KURSEN”

Innehållet i kursen passade henne också som hand i handske.
– Mitt signum är att jag försöker nå fram till människorna bakom idrotten, när jag jobbar. Jag skriver sällan om klubbvinklar, skotthastighet eller kedjeformationer. Det som intresserar mig är människors personliga resor, deras utveckling och bakgrund. För mig var kursinnehållet därför mitt i prick. Jag tänker då på sådant som de mångfacetterade diskussionerna på kursen om attityder, jämställdhet och kultur. Jag gillade också att grotta ner mig ordentligt i alla frågor om ishockeyns historia och samhälleliga kontext.
– Jag har sagt det förut, men säger det gärna igen, jag älskar att något så ”simpelt” som sport kan ha så många lager och involverar så många komplexa frågor.

Skulle du råda andra att gå den?
– Gillar du att lära dig om hockey, mer än bara vem som är bra och vem som spelar var, så är detta kursen för dig. Jag skulle absolut tipsa andra om att läsa kursen.

IDA SANNSELL
Ida är idrottsvetare och journaliststudent i Umeå. Var förut en hårt arbetande forward och har ett SM-guld med Modo.
E-mail: [email protected]
Twitter: @Idasannsell

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: