Han tog upp Salzburg till eliten

”Dom köpte loss mig i semifinalen”

DORNBIRN. Han var mannen som tog upp Salzburg till högstaligan. Idag är han tränare för Dornbirn i österrikiska andraligan och har en lång karriär som tränare i utlandet nu. Greger Lindqvist berättar om åren i Salzburg,, hur det är i österrikiska andraligan och om den österrikiska kulturen.
– Det ska stå 1-2 lådor med öl i omklädningsrummet efter match. Sån är kulturen här, säger Lindqvist till Hockeysverige.se

Det var året innan lockoutsäsongen. Då spelade Red Bull Salzburg fortfarande i österrikiska andraligan, men hade precis fått för sig att man ville börja satsa stort på hockeyn.
Greger Lindqvist blev den som, till slut, fick föra laget till titeln i andraligan.
– Det var ganska kul… jag var i Bregenzerwald den säsongen. Sen åkte vi ur mot Salzburg i kvarten och när dom torskade sin första semifinal kickade dom tränaren och köpte loss mig. Sen slog vi Dornbirn i finalen, berättar Greger Lindqvist för Hockeysverige.se

Därefter började pengarna flöda från Red Bull, även om laget inte gick speciellt bra debutåret, när Lindqvist fortfarande fanns kvar i föreningen.
– Satt häromdagen och jämförde laget från då med det laget dom har nu. Det går ju inte ens jämföra. Dom som var i förstafemman då är ju i princip borta nu allihopa. Dom platsar inte längre.

En av dom få som finns kvar är Greger Artursson.
– Greger är en klasspelare. En av dom bästa spelarna i hela ligan i mina ögon.

– Men på den tiden i Salzburg… det var… ja, alla visste ju att dom hade mycket pengar så det ringde väl en sådär fyratusenåttahundra agenter per dag. Alla hade dom bästa spelarna, för dom visste ju att pengarna inte var ett problem.

Spelarna kom och gick om vartannat under debutsäsongen i högstaligan och det var en mängd olika spelare i klubben.
– Det var helt sjukt egentligen. Ibland hade två spelare försvunnit och två nya hade kommit till nästa träning. Det var ju under lockouten, så efter ett tag dök det ju upp folk som Jay Pandolfo, Marty Reasoner, Rob Tallas, Marc Chouinard… det var en otrolig säsong.

Tränar i andraligan idag

Idag är Greger Lindqvist tillbaka som tränare i andraligan och är inne på sin tredje säsong i Dornbirn som toppar ligan efter bara två förluster på 16 matcher.
Däremot kan laget inte ta sig upp i högstaligan ännu, trots att de rent praktiska resurserna finns.
– Infrastrukturmässigt har vi allt. En bra arena med österrikiska mått mätt. Bra omklädningsrum, gym. Allt finns ju. Men vi har för lite istid helt enkelt.

Den mindre istiden beror i stora drag på att ishallen används som mässhall, vilket gör att man dels inte kan gå på is i hallen förrän strax före säsongen startar, och dels inte ens kan spela hela slutspelet i hemmahallen. Då förpassas man till Lustenaus hemmaarena.
– Så länge mässan ligger som den gör kan vi inte spela en finalserie på hemmaplan. Och vi kan inte gå upp i högstaligan. Men hade det löst sig med ishallen, och vi hade kunnat få in en storsponsor som gått in med kanske en miljon euro, så hade vi nog kunnat få ett helt ok Bundesliga-lag, det tror jag.

– Det finns många spelare i Bundesliga som kommer från det här området, Voralberg, som jag är säker på skulle vilja flytta hem och spela

– Men det är ett stort problem det här med mässan. Man försöker ju, men… mässan har för stor makt.

”Öl är bättre än Cola… jag kan ju inte gå emot experterna”

Livet på kontinenten skiljer sig från vad vi är vana vid i svensk hockey. Även i Dornbirn, i andraligan, serveras det öl på åtta olika ställen i hallen. En normal match säljs tusentals liter öl.
– Det är ju sån kulturen är här. Pilsner är ju inget farligt. Du kan ju inte säga till spelarna att det är förbjudet att dricka i omklädningsrummet. Experterna härnere säger ju att det är bättre att dricka öl än Cola efter match… jag kan ju inte gå emot experterna.

– Det är liksom normalt härnere. Det funkar så på dom ställena jag varit på. Man ställer en eller två backar öl i omklädningsrummet efter matcherna.

När Greger Lindqvist tränade Bregenzerwald lyckades man ett år komma trea, En skräll i mångas ögon.
– Vi hade inget speciellt bra lag. Men vi tränade hårt, krökade hårt också i och för sig. Men vi var som en familj. Sen ville presidenten, som spelar där och fortfarande spelar där – han är Europas sämsta spelare för övrigt – göra förändringar. Han ville professionalisera hockeyn i Bregenzerwald och införde alkoholförbud och snusförbud bland annat. Det funkade ju inte alls, och nu är ju laget så uselt att det är sorgligt.

I Dornbirn har Lindqvist i det närmaste en unik situation sett till hur lagen på många ställen i ligan har det. Lag som lever i stora drag på sina utländska spelare.
I Dornbirn har 21 spelare noterats för poäng efter 16 matcher.
– Vi har 27 man i truppen. Vi har många bra spelare födda 90-91 som vi lät vara med och träna och dom visade sig vara så bra att dom ska spela. Så vi har egentligen lite för stor trupp. Det är nästan så att man hoppas att det ska bli lite skador så att man slipper ställa över folk. Vi är ju en av få klubbar som kan spela med fyra kedjor i ligan. Vårat viktigaste mål nu är ju att försöka skriva kontrakt med dom här yngre killarna så att dom inte försvinner.

En utländsk spelare i österrikiska andraligan går inte lottlös under sin vistelse. Topplönerna ligger runt 4-5000 euro per månad netto, med fri bil och bostad.
I Dornbirn är Matt Zultek den stora stjärnan. En gång i tiden draftades han i förstarundan av LA Kings.

”Jag låter säkert som en turk när jag pratar”

Dornbirn är redan igång med att börja förhandla fram nytt kontrakt med Greger Lindqvist, vars kontrakt går ut till våren.
– Jag trivs jättebra här och skulle väl gissa på att jag blir kvar. Jag trivs i Voralberg, det ligger liksom mitt i Europa. Jag har en timme till Zürich, två till München och tre till Milano. Så det är ju nära till allt.

Hemma i Sverige har Greger Lindqvist varit tränare för Clemensnäs, där han kommer ifrån ursprungligen, Väsby, Wisby Islanders och Kristianstad.
I utlandet har han, utöver jobben i Österrike, varit tränare för Trondheim (Norge), Selb (Tyskland), Appiano (Italien).
– Sen är jag belgisk mästare… 1989 med Olympia Heist op den Berg.

Det tyska språket kunde han överhuvudtaget inget av när han flyttade neråt till Selb och sedan vidare till Österrike.
– Kunde inte ett ord… men man är så illa tvungen att lära sig. Allt är ju dubbat på TV, så jag satt där med en ordbok och försökte översätta. Nu klarar jag mig bra på min tyska. Jag låter väl säkert som en turk när jag pratar, men det funkar.

När Greger Lindqvist vill se hockey på TV, får han nära på bara nöja sig med den schweiziska.
– Dom sänder nästan ingen österrikisk hockey på TV. Det är bara fotboll som gäller. Trots att det är det sämsta jävla fotbollslandet i hela världen. Dom är väl rankade 83 eller nåt sånt.

Text: Robert Pettersson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: