De vill slå ett slag för integrationen i hockeyn: ”Skulle kunna lyckas lika bra som fotbollen”

Vad kan hockeyn göra för att få in fler personer med invandrarbakgrund i sporten? Med den frågan i bakhuvudet begav sig hockeysverige.ses reporter Ronnie Rönnkvist till Tumba utanför Stockholm för att träffa tre eldsjälar som vill förändra ishockeyns landskap.
– Hockeyn skulle kunna lyckas lika bra som fotbollen för det är en häftig idrott. Det gäller att få ungdomarna över puckeln, säger Anton Åkerström på Botkyrka kommun som tillsammans med Thomas Storm och Mattias Saado jobbar för att starta upp ett integrationsprojekt i de invandrartäta delarna av Stockholm.

TUMBA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur får man in fler killar och tjejer med invandrarbakgrund i ishockeyn?
Det är en fråga som har stötts och blötts i Sverige under flera år utan att man har funnit en lösning. I dag finns det generellt sett få ungdomar med invandrarbakgrund i svensk ishockey, men ute i landet arbetas det på flera håll med att öppna upp sporten för alla – oavsett kön eller etnisk bakgrund. Bland annat var Mats Sundin nyligen med om att starta upp en camp i Sollentuna för ungdomar som nyligen anlänt till Sverige.

Några andra som jobbar mot samma mål är mångårige hockeycoachen Thomas Storm, Anton Åkerström som jobbar med skolidrotten i Tumba kommun och Mattias Saado, spelare i IFK Tumbas J20-lag. Saado har själv rötter i Syrien och Libanon via sina föräldrar. Hockeysverige.se åkte till Tumba i Botkyrka kommun för att träffa trion som ligger i startgroparna för att starta ett eget integrationsprojekt.

Thomas Storm.

Thomas Storm berättar om de tuffa förutsättningarna.
– Jag har jobbat i 44 år med hockeyn. När jag var här ute i Tumba första gången fick vi stryk av Norsborg. Vid den tiden var Norsborg väldigt starka, men åren har gått och idag har man inte ens en ishall kvar där borta. En av Europas bästa ungdomsklubbar, Norsborgs IF, finns inte kvar idag och det finns inte ens is i hallen. I stället bedriver man fotbollsträning där.
– Det finns olika förklaringar till varför det blivit så, men det går inte att acceptera enligt mig. En förklaring ska ha varit att när Norsborg var som starkast var det många finska familjer som flyttade till Sverige och som fick framför allt jobb på Scania. Nu är det inte många finska familjer som flyttar dit utan det är främst andra nationaliteter där man har fotboll som kultur. Det kan jag köpa, men man kan inte bara lägga ner isen där.

Thomas Storm har också påpekat det här för Svenska Ishockeyförbundet.
– Det här har jag sagt till Tommy Boustedt och Svenska Ishockeyförbundet. Då kallade man mig för några år sedan för ”domedagsprofet” bara för att jag var rädd för att hockeyn skulle dö ut här. Grödinge hade bra hockey, men den klubben finns inte kvar. M/B (Mälarhöjden/Bredäng) hade en av dom största verksamheterna i hela Sverige för 15 år sedan. I dag har man knappt lag i vissa årskullar. Salem och min gamla hemklubb Tumba har ont om spelare och lag. Det har inte gått framåt direkt. 
– Jag Mattias och Anton började prata om hur vi ska dra igång hockeyn. Om det inte är så många killar och tjejer med enbart svensk bakgrund som bor här så måste det vara sak samma att få ungdomar intresserade för hockey från alla länder om man gör det rätt. Mattias är ett exempel på det. Även i Södertälje där Mattias är uppväxt börjar det också bli fattigt med hockey. Dessutom är det mest så kallade svenska killar som spelar där.
– Anton har jobbat stenhårt mot Botkyrka kommun, men det har inte varit det här riktiga intresset kan jag tycka. Att få igång invandrare att börja spela hockey måste vara jättespännande. Jag hade även hoppats på att få stöd från kommunen och så vidare, men det har inte hänt så mycket.

”NHLPA HAR FINANSIERAT UTRUSTNINGAR”

Just det här med att få in invandrarungdomar i ishockeyn är trots allt något som Svenska Ishockeyförbundet har högt på sin agenda.
– Det var ett reportage på Sportspegeln där Tommy Boustedt uttalar sig och pratar om vikten av att få in ungdomar med ursprunget i andra nationaliteter, så nu verkar det som man har vaknat, säger Thomas Storm.

Anton Åkerström.

Redan i dag har man inom skola och fritidsverksamheter ett visst bidrag från skollyftet. Det har gjort att Skol IF leder pass för småbarnen i fotboll, gymnastik parkour, baseball och handboll. Problemet ligger för hockeyn ligger i att man inte naturligt har utrustningen redan från början.
– Där är kruxet. Om man ska ha hockeyn så krävs det sponsorer, stöd eller söka projektbidrag för att köpa in utrustningen, berättar Anton Åkerström.

Thomas Storm:
– (Spelarfackföreningen) NHLPA har genom åren finansierat utrustningar. Jag vet att Lidingö för några år sedan fick ett antal utrustningar som har i hallen och som ungdomar kan komma dit och prova att spela med. Något sådant skulle behövas även här. Vi skulle behöva den hjälpen så vi kan få igång en organisation kring det här.
– Innan vi har fått igång ishallen i Norsborg har vi till och med pratat om att hämta upp folk och köra dom hit tills vidare. Sedan ska man givetvis åka och spela i den hallen som är närmast där du bor.

Mattias, du har invandrarbakgrund, vad var det som fick dig att börja med hockeyn?
– När morsan kom hit från Libanon flyttade hon till Jönköping. Det är en riktig hockeystad och man har HV71 som är en av Sveriges största klubbar. Varje onsdag åkte hon skridskor med skolan i Jönköping.
– Sedan flyttade hon till Södertälje och när vi bodde där bestämde hon att jag skulle ha någon idrott att syssla med. Då blev det skridskoskola i Södertälje när jag var fem eller sex år.

Hur hittade dina föräldrar hockeyn med tanke på att man kommer från länder där inte hockeyn finns alls?
– Det var att morsan gick i mellanstadiet i Jönköping och där åkte man skridskor med klassen. Hon tyckte att det var häftigt att få åka skridskor att det var något som hon sedan ville att hennes son skulle lära sig.
– På skridskoskolan i Södertälje fanns det bara ”svenskar”, men sedan har det bara flutit på och kärleken för hockeyn har bara växt för varje dag. Min första A-lagsmatch, Södertälje mot Färjestad, såg jag 2004 i en fullsatt Scaniarinken. Det var magiskt och det som väcker intresset.

”DET GÄLLER BARA ATT FÅ HIT DEM”

Mattias Saado.

Hur ska ni få fotbollskillarna i Södertälje att välja hockey i stället?
– Det är även en ekonomisk fråga tror jag. Fotbollen är billigare och avgiften för att vara med är inte så dyr där heller.
– Min roll i det här projektet är att åka ut och träffa ungdomar med invandrarbakgrund och berätta vad hockey egentligen är för sport och få dom att komma och prova på. Men då måste man kunna erbjuda tjejerna och killarna att testa på med utrustning också. Där har exempelvis fotbollen en fördel där det egentligen bara räcker med att man har ett par fotbollsskor.

Thomas Storm:
– Det här är något vi har pratat om. Nummer ett är att söka upp ungdomarna eftersom jag inte tror att vi kommer få så hemskt många om vi bara har en verksamhet och tror att dom ska komma dit. Då är det bra om vi redan hade klubbor, skridskor, hjälmar och prova-på-utrustningar så att säga. Att få ungdomar med invandrarbakgrund att bli duktiga på hockey är jag inte alls speciellt orolig för. Det gäller att få dit dom bara.

Anton, vad tror du att det betyder för samhället och kommunerna på sikt att få in ungdomar med invandrarbakgrund i ishockeyn?
– Fotbollen har lyckats bättre för att det är en världsidrott. Hockeyn skulle kunna lyckas lika bra för det är en häftig idrott. Det gäller att få ungdomarna över puckeln och skapa förutsättningarna.
– Det skulle vara coolt om man fick med sig NHLPA och se vad man kunde göra där. Har man utrustningen och skridskor skulle det gå att göra väldigt mycket. Sedan måste man också kunna ha några klubbar med sig.

Mattias Saado:
– Får man ungdomarna att träna hockey på kvällarna så kanske man kan få dom att inte hänga ute på gatorna och kanske förstöra, vilket många gör. Jag tror också att svensk hockey skulle bli större om man fick in fler spelare med invandrarbakgrunder, avslutar Saado.

Vill du veta mer om Thomas Storms, Mattias Saados och Anton Åkerströms integrationsprojekt? Gå in här: http://stormhockeytraining.com/

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: