Nylander trivs i hockeymetropolen: ”Mäktigt att se hockeykulturen i Toronto”

Han imponerade i såväl Modo som Toronto Marlies under fjolårssäsongen och väntas i år vara med och utmana om en plats i NHL och Maple Leafs på allvar. William Nylander trivs också alldeles förträffligt i en av världens största hockeystäder.
– Det är mäktigt att få se vilken hockeykultur det är där, säger 19-åringen till hockeysverige.se om den kanadensiska storstaden.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den här säsongen tror många att William Nylander, 19, kommer ta steget in på den stora scenen och ta en plats i NHL. Han åkte över mitt under förra säsongen, men då blev det bara spela i Toronto Maple Leafs farmarlag Marlies.

Nylander är som bekant mer eller mindre uppväxt kring olika NHL-rinkar eftersom hans far, Michael Nylander, representerade inte mindre än nio olika NHL-klubbar. Dock aldrig Toronto Maple Leafs.
– Hockeyn i Toronto är större än på något annat ställe som jag har bott på. Det är ganska mäktigt att få se hur hockeykulturen är där. Jag tror att varenda människa i Toronto känner till hockey och stjärnorna i laget, säger William Nylander till hockeysverige.se när vi träffar honom efter en träning i Globen.

Trots att du är en Nylander, är det ändå Börje Salming och Mats Sundin som folk pratar om mest i Toronto?
– (Skratt) Ja, ja, så är det. Visserligen är det några år sedan dom spelade i Toronto, men dom är legender där borta. Ingen kommer glömma bort vilka dom är.

Foto: Icon Sportswire

William Nylander inledde förra säsongen med spel i Modo. Där svarade han för åtta mål och totalt 20 poäng på 21 matcher. I början av december tog Nylander i samråd med Torontos organisation beslutet att han skulle flytta över till Kanada och spela i AHL för Toronto Marlies. Där blev det 14 mål och totalt 32 poäng på 37 matcher.
– Det rullade på bra i Marlies. Jag fick en lite trög start, men sedan kom jag igång mot slutet. Jag är ganska nöjd med säsongen där. Sedan får man se hur det går den här säsongen.

Du var bara 18 år då du åkte över till Toronto, kan du ändå känna en besvikelse över att du inte fick chansen till NHL-spel förra säsongen?
– Klart att man alltid vill lira i NHL. Det är vad som är målsättningen, men när det inte blir så måste man fortsätta producera i AHL och spela så bra som möjligt där och vänta tills man får chansen.

Blev det splittrat att lämna svensk hockey och Modo mitt under säsongen för att hoppa in och spela den Nordamerikanska hockeyn?
– Jo, det är klart att det var lite skillnad. Det tar några matcher att bli van med det spelsättet som man har där borta. När man väl är inne i det så är det som vanligt.

Vad upplevde du som den största omställningen ute på isen?
– Jag vet inte riktigt, men det skulle kunna vara ute i sarghörnen där man är van att ha lite mer yta. Där borta får man jobba sig lite mer in i banan så man får lite mer utrymme som man kan använda.

Passar ditt sätt att spela hockey bättre i USA och Kanada än i Sverige?
– Det är svårt att säga. Det är en roligare hockey där borta eftersom det blir mer avslut och man kommer snabbare till skott hela tiden, men jag tror ändå inte att det spelar någon roll vilken isyta du spelar på.

Pappa Michal Nylander gjorde 920 NHL-matcher och 679 poäng. Trots att han är en legendar i USA och Kanada känner inte William någon speciell press över att det står Nylander på hans rygg.
– Nej, man tänker inte så mycket på det där. Det är upp till mig själv att visa om jag klarar av att spela i NHL eller inte.
– Jag tänker inte så mycket på vad pappa har gjort. Det är mer att jag sätter press på mig själv.

Nu åker du över till Toronto snart, vilka förväntningar har du på säsongen som kommer?
– Jag har egentligen inga förväntningar. Inställningen är att jobba så hårt som möjligt varje gång man är på hallen och försöka bevisa att man kan spela i NHL.

Lillebror Alex Nylander går förbi just när vi ska avsluta intervjun så slutfrågan blir när vi få se dom båda spela tillsammans.
– Jag vet inte, skrattar William Nylander.
– Det hade jag velat göra. Hade man kunna lirat i en kedja med farsan och brorsan hade det varit väldigt kul, men vi får se när den tiden kommer.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: