Svensken räddade 43 skott i AHL-debuten

Det blev en riktigt svettig debut för Carl Lindbom i AHL.
Han räddade 43 av 47 skott – varav 22 skott kom i tredje perioden – för att bli en vinnare med Henderson Silver Knights.

Carl Lindbom fick en svettig debut i AHL. Foto: Bildbyrån

Texas Stars vann skotten över Henderson Silver Knights med hela 47-27 men Henderson vann matchen med 5-4.

Det kan de tacka målvakten Carl Lindbom för.

Den 21-årige svensken gjorde i natt sin debut i AHL och blev då en vinnare direkt och en av hjältarna i segern. Lindbom räddade alltså 43 av 47 skott för att se till att Silver Knights kunde knipa segern.

Laget ledde med 5-3 inför tredje perioden och Texas pressade då på rejält i tredje perioden för att få till en kvittering. Stars vann skotten med 22-10 i tredje perioden men Lindbom räddade 21 av 22 skott under matchens sista 20 minuter för att se till att Henderson fick lämna isen med två poäng.

– Det kändes jättebra. Jag blev både väldigt glad och lättad när matchen var slut så det var skönt, säger Lindbom i en intervju med klubben efter matchen:
– Jag kan inte minnas när jag fick så många skott på mig i en tredje period senast. Det kändes bra och var en rolig match och jag är bara glad att vi kunde vinna.

Carl Lindbom draftades av Vegas Golden Knights i sjunderundan 2021 och har tagit kliver över till Nordamerika till den här säsongen. Säsongen 2022/23 var han överlägsen för Djurgården i HockeyAllsvenskan och vann pris som ligans bästa målvakt. Han stod sedan även för en imponerande säsong i SHL med Färjestad i fjol vilket ledde till att han fick debutera i Tre Kronor.

Nu har den tidigare JVM-målvakten då fått en kanonstart på tillvaron i AHL.

***

Någon som däremot inte fick en rolig start på AHL-säsongen är Filip Larsson.

Den tidigare Leksandsmålvakten debuterade för Pittsburghs farmarlag, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, i AHL under natten men det blev en mardrömsliknande debut. Larsson släppte nämligen in sju mål på 38 skott när Penguins förlorade med 7-6 mot Charlotte Checkers.

Filip Larsson har tidigare spelat sju AHL-matcher i sin karriär men fick nu alltså ingen rolig återkomst till Nordamerika.

***

Carl Lindbom blev faktiskt den enda svenska målvakten att få fira för en seger under lördagsnatten. Förutom Filip Larsson var det även tre andra blågula burväktare som fick lämna isen som förlorare.

Marcus Högberg släppte in tre mål på 20 skott när hans Bridgeport Islanders förlorade med 3-2 mot Providence Bruins.

Erik Portillo kom att släppa fem puckar förbi sig på 23 skott i en tung match för Ontario Reign som förlorade med hela 5-0 mot San Jose Barracuda.

Oscar Dansk inledde också säsongen med förlust efter att ha släppt in fyra mål på 30 skott då San Diego Gulls fick stryk av Toronto Marlies med 4-3.