MJÖRNBERG: Hoppas vi slipper genomlida något sådant igen

Fyra seriesegrare (varav två lite överraskande) är korade, en sista streckstrid är avgjord och Hockeyettan kan summera en avslutad grundserie. Tyvärr med ett väldigt avslaget slut.

Hockeyettans grundserier gick i mål och det var länge sedan vi tvingades genomlida en så avslagen slutomgång. Runt om över hela landet spelades det i vad som ibland brukar kallas för ”Sveriges bredaste hockeyliga” mängder av fullständigt betydelselösa matcher.

Rent krasst, två av 20 matcher i slutomgången betydde någonting.

Då räknar jag in Kiruna IF mot Hudiksvall och Kalix mot Strömsbro där det pågick en kamp mellan Kiruna och Strömsbro om att nypa den sista Allettan-platsen från norrserien. I övrigt stendött.

Visst pågick en öppen kamp om seriesegern i alla fyra serierna, men det går inte att lura mig, publiken eller för den delen spelarna att en förstaplats spelar någon som helst roll när den inte innebär någon form av fördelar framåt under säsongen. Vilket väl manifesteras av trötta topplag som bara gled omkring och ville få slutomgången avklarad för att få gå på julledighet. Gäng som Brödernas/Väsby, Boden och Mariestad hade väl till exempel gjort processen betydligt mycket kortare med sitt beskedliga motstånd om det varit något ”riktigt” på spel.

Höstens grundserier har varit en flopp med svag kvalitet och en alldeles för stor klyfta mellan toppen och botten, vilket manifesterades av den tröttaste slutomgången i mannaminne. 

Men det hade varit så lätt att korrigera och skapa enormt mycket mer spänning i sista omgången.

Det talas mycket ute i Hockeyettan-landet om att klubbarna borde bli belönade för att vara bra över hela säsongen. Och faktum är att ett system där tabellplaceringen i grundserien grundar för bonuspoäng som klubbarna får ta med sig till Allettor och Vårserier hade kunnat innebära att 19 av dagens 20 matcher betydde något.

Betänk den skillnaden, 19 av 20 matcher med någon form av nerv kontra de två som var fallet idag.

Det är på allvar dags att införa bonuspoäng från och med nästa säsong.

Jag hoppas sannerligen vi slipper genomlida något så erbarmligt träigt som den här slutomgången igen. 

* * *

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: