Beskedet: Finland återinför upp-/nedflyttning

Det finska seriesystemet har varit stängt sedan 2013, men nu kommer beskedet att rörelse mellan serierna återigen möjliggörs. Från säsongen 24/25 kommer lagen i Mestis återigen ha chans att ta sig upp i finrummet.

Finland valde våren 2013 att stänga sitt seriesystem och inte tillåta något lag åka ur från Liiga eller gå upp från Mestis. Beslutet har varit väldigt omdiskuterat, inte minst för att det har inneburit att klubbarna i botten väljer att sälja av sina spelare i slutet av säsongen.

Det har inneburit att svenska klubbar har fått ett smörgåsbord med spelare att välja mellan i februari. Förra året såg vi exempelvis Jens Lööke skriva på för Björklöven och Simon Hjalmarsson för Rögle.

Men nu kan det alltså bli ett slut på det.

För från och med nästa säsong kommer ett lag riskera att åka ur Liiga, samtidigt som ett lag från Mestis har chansen att ta sig upp. Hur reell risken att åka ur faktiskt är återstår att se. Då laget som kommer underifrån först måste vinna mästerskapet i Mestis, och sen även vinna en matchserie mot jumbon från Liiga.

På det måste laget som avancerar även klara kraven som finns på föreningarna för att ta spela i högstaligan.


TV: Filip Gustavssons drömpremiär

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: