Almtuna vill bli pilotfall – pekar ut lösningen: “Det är inte 1972 längre”

I dagarna kom beslutet att Region Öst säger nej till att Uppsala hockey får ta över Almtunas plats i DamEttan. Trots det är tränaren Ronnie Abrahamsson positiv. 
För hockeysverige.se berättar han nu var de är i processen och vad svensk hockey behöver göra för att fler damlag inte ska tvingas till nedläggning. 
– Vad jag har förstått har inga andra klubbar motsatt sig detta, säger han. 

Den 14 november kom beskedet att Almtunas damlag läggs ner. Sedan dess har svängarna varit många. Man menade då att det inte fanns kostnadstäckning för damlaget. Något som ledarstaben sedan meddelat inte stämmer. Efter det har en lösning presenterat sig där Uppsala hockey öppnat för att ta över Almtunas plats i DamEttan. 

En av dessa ledare från Almtunas damlag är Ronnie Abrahamsson som varit en av rösterna utåt för vad som pågått i föreningen. För hockeysverige.se berättar han nu om det senaste i processen, där Region Öst inte godkänt Uppsala hockeys ansökan om att ta över efter Almtuna i DamEttan östra. 

– Östra regionen med Peter Andersson i spetsen avslog vår ansökan om det. De menar på att tävlingsbestämmelser säger att det inte är okej att göra det. Det köper jag. Jag vet att det står där, men det var det vi försökte få till att de skulle bortse ifrån och låta damerna spela ishockey, säger Abrahamsson och fortsätter: 
– Vad jag har förstått har inga andra klubbar motsatt sig detta. Man vill inte bli ett lag färre i serien. Det är tråkigt om det blir ytterligare ett lag som läggs ner. I fredags överklagade vi till högsta instans och de har lovat en snabb handläggning. 

Oviss framtid för spelarna: “Många kan inte ta sig härifrån”

Medan allt detta ska lösas har spelarna i klubben hamnat i en oviss situation. För att få speltid har vissa skrivit på speciella avtal med andra klubbar, medan 16 är kvar i laget och tränar under de tider som Ronnie och damlaget lyckas få tag på. 

– Vi försöker köra på. Vi har skaffat oss några träningstider och tjejerna är fortfarande på. Självklart tappar vi spelare och det är jäkligt synd. Vissa vågar inte vänta. De som vill och kan är fortfarande med oss. Många kan ju inte ta sig härifrån på grund av jobb, plugg, har kärleken här eller bor hemma hos mamma och pappa i Uppsala. Då blir det så att de gärna spelar hockey på hemmaplan. När de jobbar hinner de inte ta sig till Gävle, Stockholm eller vad det nu är. Läsningen med Uppsala hockey är grymt smidig på det sättet. Det finns ingen annan

verksamhet som konkurrerar. 

I väntan på att det hela ska lösas har Ronnie och de tidigare tränaren kommit med en lösning på kontraktsfrågan där avtalen med andra klubbar kan brytas om Uppsala hockey får ta över Almtunas plats i DamEttan östra. 

"Uppenbart att de tyckte att de hade blivit taskigt behandlade"

Samtidigt är de ständigt i möte med Almtuna för att reda ut det hela på bästa sätt. Men det är enligt Abrahamsson klart att tjejerna i laget inte behandlats på rätt sätt. 

– Vi är inte så dumma i huvudet att vi inte tänker på tjejerna. Man ser ju till att tänka att de ska ha det bra och trivas. I det senare mötet med Almtuna sa vi mer eller mindre att vi låter spelarna komma till tals, för de trodde fortfarande att inte alla spelare ville byta klubb. Det var ganska uppenbart att spelarna tyckte att de hade blivit taskigt behandlade. Man har gjort sitt yttersta, tycker jag, för att inte göra en smidig övergång med det här. Man hade kunnat skött det snyggare från alla håll, både från vårt och deras. 

Nu hoppas Ronnie att detta ska vara löst inom kort för att laget ska hinna med att spela de matcher de har missat sedan Almtunas damlag lades ner. Alternativet är att de får återta serien, men på 0 poäng.

– Vi har spelat in några poäng, tajta matcher. Det är egentligen bara Södertälje som är lite vassare. Vi har även i vårt förslag sagt att vi kan börja på 0 poäng för att ingen ska tycka att vi trampar någon på tårna. Bara de får spela matcher. Det bästa hade varit att vi får börja på den poängen och sen att vi får spela av de här matcherna som vi har missat. De fem matcherna är bara uppskjutna och inte inställda, som tur är. Luckan innan ordinarie serie tar slut och fortsättningen börjar är två veckor, så vi bör kunna hinna spela klart de fem matcherna om vi kommer till ett snabbt avslut nu. Så i de bästa av världar spelar vi topp fyra om ett par veckor.

Vill bli pilotfall – pekar ut lösningen

Ronnie vill med hela den här processen lyfta flera delar av svensk hockey som inte fungerar som de ska. Till en början menar han att just Almtuna ska bli ett pilotfall för att man ska veta hur liknanden händelser ska hanteras i framtiden. 

– Jag är ganska övertygad om att vi behöver ett pilotfall i Sverige för en sådan här händelse. Det är det regionen har sagt. De vet inte hur de ska ta ställning till det. Vi behöver pilotfallet för jag tror det här kommer hända igen. Det blir extra känsligt när det är på damsidan. Hade det varit herrar i division ett eller två borde det inte få ske för där finns det lag som vill upp underifrån. Här finns inte den möjligheten. Division två damer är mer för spelare som kanske inte vill satsa lika mycket och träna fem, sex dagar i veckan. Jag förstår inte varför de skulle säga nej i det här fallet. Då förstör de damhockeyn i hela Uppland. Det finns inget annat.

Vad måste hända i svensk hockey för att detta inte ska återupprepas?
– Jag skulle önska att man hade mer eller mindre krav på att om du ska spela i hockeyallsvenskan eller SHL så bör du ha en plan förhör du ska utveckla damhockey-verksamheten också. Man behöver vara ledande i de klubbarna. På samma sätt som J20-lag ska finnas borde det finnas liknande för damverksamhet. Det känns nästan som att det behövs göras nu. Det är inte 1972 längre. Det har hänt lite grann.

Ronnie menar att damlaget i Uppsala är ett enormt lyft för hela staden som i säg inte har ekonomi för att gå upp, men är en bra lösning för många spelare. 
– Det är en studentstad. Det är idiotiskt att det inte finns här. Vi har haft tjejer från Kanada och USA som varit här och provtränat med oss. De vill ha en klubb att spela ishockey i på en hyfsat hög nivå när de kommer hit för att plugga. 

"Har själv stoppat in pengar"

Samtidigt är ekonomin en kärnfråga i diskussionen. Agerar fler klubbar som Almtuna gjorde 14 november kan damlagen falla som käglor. Här är sponsorpengarna en viktig del i det hela, menar Ronnie: 
– Almtuna menar att sponsorpengar som kommer in är till herrlaget. Damerna har ingen ekonomi, säger de till oss. Det vet jag att vi har. Jag har själv stoppat in lite pengar och sedan har flera kompisar till mig sponsrat Almtuna med pengar där man krävt att pengarna ska gå till både dam och klubben. 

Vad skulle kunna vara en lösning på detta?
– Styrelsen får ju omfördela pengarna internt när man ger till ”klubben”. Jag kan tycka att man behöver ha någon slags modell där pengar som kommer in och inte är öronmärkta, de kanske ska fördelas till de olika lagen i klubben utifrån någon procentsats. Jag säger inte att det ska vara 50/50. Har herrlaget en budget på 20 miljoner och vi på 600 000 så säger det sig själv att den ena delen får mycket mer.


TV: De kan bli SHL:s MVP

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: