Uffe Bodin om Arizona Coyotes säsong 2021/22

Ännu en gång är Arizona Coyotes framtid hotad. Osäkerheten kring klubbens hemvist och den temporära (?) flytten till en liten collegearena nästa säsong gör att många befarar att klubben kan stå med ena foten i graven. Hur många bakslag till klarar Coyotes av utan att det utmynnar i en permanent flytt från Arizona?

  • ”Rookiesuccén återfann magin – och blev svårt skadad”
     
  • ”Stjärnbacken på marknaden – men hur ser värdet ut efter en svag säsong?”
     
  • ”Kan Anton Strålman förlänga NHL-karriären?”
     
  • ”Måste försöka bygga ’vi-mot-världen-känsla’”

1996 flyttades Winnipeg Jets till Arizona och blev Phoenix Coyotes. NHL:s förhoppning var att få sporten ishockey att blomma i en otraditionell hockeymarknad. Men 25 år efter att klubben slutförde sin första NHL-säsong kan man konstatera att det är svårt att göra det utan framgångar på isen.

Säsongen 2021/22 missade Coyotes slutspel för 15:e gången på 25:e försök. Endast vid ett enda tillfälle, 2012, har klubben lyckats passera första slutspelsrundan. Ser man också till allt det strul som har förföljt organisationen är det ingen överraskning att framgångarna – och därmed också populariteten – uteblivit. Det har varit interna stridigheter, problem med ägare, arenor och tomma säten. I princip sedan dag ett. Och det verkar inte finnas något slut på eländet.

Till hösten portas Coyotes från Gila River Arena efter att ägaren Alex Meruelo inte kommit överens med staden Glendales politiker om en förlängning av arenahyran. Det får till följd att man tvingas flytta verksamheten till Mountain America Community Iceplex i Tempe där Arizona State Universitys collegelag spelar sina matcher till vardags. Det är visserligen en helt nybyggd arena, men problemet är att den bara hyser 5 000 åskådare. Och antagligen ännu färre i NHL om man ska följa de regler som finns för åskådarbekvämlighet där.

Här ska Coyotes spela temporärt med förhoppningen om att man inom tre-fyra år kommer att ha en egen arena i Tempe. Det är dock ett beslut som ligger i händerna på politikerna i staden. Om de säger nej till Coyotes förslag att bygga en ny NHL-arena kan långköraren till såpopera om hockeylaget i öknen ta slut en gång för alla.

Utifrån åtta olika kategorier analyserar Uffe Bodin samtliga 32 NHL-lag efter säsongen. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: