SHL-klubbarna minskade omsättningen med över 600 miljoner kronor
Det var ett tufft år ekonomiskt för klubbarna i SHL.
Enligt den årliga rapporten ”Hur mår svensk elithockey?” från EY minskade klubbarnas omsättning med 611 miljoner kronor, motsvararande 32 procent.
Rådgivnings- och revisionsföretaget EY släpper nu sin årliga rapport “Hur mår svensk elithockey”, en rapport som baseras på klubbarnas årsredovisningar.
2021 var ett tufft år för SHL-klubbarna och det visar EY:s rapport tydligt då de kan rapportera att omsättningen för de 14 lagen minskade med 611 miljoner kronor, motsvarande 32 procent jämfört med förra året. Varje lag minskade alltså sin omsättning med nästan 44 miljoner kronor i snitt.
– Den uteblivna publiken har varit, och är, ett hårt slag för svensk elitidrott, och för första gången på två år minskade klubbarna sin omsättning. Även om de försökt parera pandemins följder genom exempelvis sänkningar av personalkostnader, som är den överlägset största kostnadsposten. Årets upplaga av rapporten har inkorporerat det stöd som klubbarna fått av Riksidrottsförbundet, och även om det varit välbehövligt har det, sett till de uteblivna intäkterna, ändå inte räckt till för att hålla ekonomin igång, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY i rapporten.
Publikintäkterna stod för 20 procent av klubbarnas omsättning under säsongen 2019/20 och med knappt någon publik alls under säsongen 2020/21 blev klubbarna väldigt lidande ekonomiskt.
SHL-lagens kostnader var också högre än deras omsättning. Det innebär att klubbarna redovisar ett negativt rörelseresultat på sammanlagt minus 387 miljoner kronor.
BRYNÄS HADE HÖGST LÖNER
En annan intressant observation som rapporten påvisar är att lönerna inte stämde överens med tabellplacering. Vanligtvis brukar lagen med höga löner brukar också ligga bland topplagen i SHL men den gångna säsongen var det tvärtom.
Brynäs hade högst lönekostnad i SHL och Linköping hade näst högst lönekostnader men klubbarna kom ändå på 13:e och tolfte plats i tabellen. Även HV71 hade en av de högsta lönekostnaderna men de åkte ändå ur SHL och ner till HockeyAllsvenskan.
TV: Studio Oddset Hockey: Tellqvist orolig för Djurgården
Den här artikeln handlar om: