“Bajen” blev historiska i Kanada: “Alla matcher var fullsatta”

1972 blev Hammarbys pojkar 58-lag historiska då man som första europeiska ungdomslag spelade matcher i Nordamerika.
Laget innehöll profiler som Pelle Lindbergh, Tony Landeskog och “Roffe” Ridderwall.
– Alla matcher var i princip fullsatta. TV, radio och tidningar var där. Det var verkligen superstort, minns Ridderwall.

”Det var en riktigt kul resa samtidigt som det var första ungdomslaget från Sverige som kom över till Nordamerika för att spela. Vi var i Toronto, Sarnia och Aurora. Det var bussresor runt i Kanada. Pelle Lindbergh, som var ett år yngre, var givetvis duktig redan då, men jag måste säga att hela det laget var bra. Allt började med att jag plåtade åt Curre Lindström 1968. Sen höll vi kontakten och det blev att jag följde med på den resan. Det var också här jag lärde Kjell Landén i Leksand som jag blev god vän med. Det var i alla fall en historisk resa.”

Det är hockeyfotografen Stickan Kenne som minns tillbaka på en väldigt speciell resa 1972. En resa med ett Hammarby-lag som vid sidan av nämnde Pelle Lindbergh innehöll spelare så som Tony LandeskogJanne Järlefelt och inte minst “Roffe” Ridderwall.

– Bilden är från det att vi mötte Sarnia, berättar Roffe Ridderwall som gör räddningen på Stickan Kennes bild från Kanada.
– Vi åkte med Hammarbys 58:or till Ontario som första europeiska pojklag. Det här var i november 1972. Det samlades in pengar och våra ledare i laget tillsammans med föräldrarna gjorde ett jättejobb för att vi skulle komma i väg på den resan. För oss vid den här tiden var det oerhört stort att få åka dit.
– NHL, USA och Kanada var ”mycket längre bort” vid den här tiden. Idag klickar du bara in dig på internet och där är flödet av information där bortifrån på ett hel annat sätt.

FULLSATTA LÄKTARE  

Hammarby spelade sex matcher under Kanada-turnén.

– Vi vann bara en match och den mot just Sarnia med 5–4. Däremot förlorade vi premiärmatchen mot Aurora Tigers med 7–6. Den matchen stod Pelle.
– Vi var även och spelade på ett ställe som heter Forrest och ligger i norra delarna av Ontario, men vi spelade även i Oshawa, St. Cathrines… Att komma från Farsta IP, Hagsätra, ”Myren” (Mälarhöjdens IP), Kanalplan (Hammarby IP) och alla utomhusrinkar till dom här jättefina ishallarna var en ganska stor omställning.
– När vi landade i Toronto kom det en buss för att hämta oss. Då stod det ”Welcome Hammarby” på hela bussen. Alla bilarna kändes som dubbelt så stora och det var åtta filer på motorvägarna. Alla i bussen satt bara och gapade, skrattar Roffe Ridderwall och fortsätter:
– När vi väl kom till hallen hade dom skrivit in i isen ”Welcome Hammarby”. Alla matcher var i princip fullsatta. TV, radio och tidningar var där. Det var verkligen superstort.

Spelarna var under resan inackorderade hos värdfamiljer.

– Jag bodde hemma hos Sarnias målvakt, Tim Bernhardt. Han spelade senare i NHL för bland annat Toronto. Han var senare chefsscout för Arizona. Sarnia hade dessutom Tony McKegney som var ruskigt bra redan då.
– Jag kommer ihåg att han sköt ett skott i ribban och pucken studsade sedan nästan upp i taket, skrattar Roffe Ridderwall.
– Vi var även på NHL-hockey. Toronto mot St. Louis. Att få komma till Maple Leafs Garden, med rulltrappor inne i hallen, var superstort. St. Louis Garry Unger spelade utan hjälm. Hade långt hår och var tydligen den spelare som hade spelat flest match i sträck i NHL. Det var jättehäftigt.

VM-GULDTRÄNAREN COACHADE LAGET  

Roffe Ridderwall spelade endast en match på resan till Ontario och det var mot just Sarnia.

– Vi var tre målvakter. Jag, Pelle och Uffe Aronsson. Pelle stod nog dom flesta matcherna.

Tränare för laget var VM-guldtränaren för både Sverige och Finland, Curre Lindström.

– Ja, det stämmer. Sigge Lindbergh, Pelles pappa, var materialare. Sedan var ”Stickan” (Kenne) med och fotade. Det var ett av hans första uppdrag. Dessutom var Kjelle Landén från Leksand med. ”Rolle” Lindgren, Kjelle Lindgrens pappa, var också ganska mycket inblandad i att ordna resan.
– När jag tänker på den här resan är det bara positiva tankar. Jag skulle vilja åka tillbaka och besöka orten vi var på. Jag tror att det skapades intresse hos oss för att spela hockey, avslutar VM-guldmålvakten från 1991.

Lagbilden:

Rad 3 fr v: Tommy Eriksson, Björn Hellsing, Tomas Sandqvist, Tony Landeskog, Anders Mannersten, Jens Simonsen, Leif Carlsson, Kjell Lindgren.
Rad 2 fr v: Curre Lindström, Anders Blom, Erik Karlsson, Jan Järlefelt, Harry Jansson, Thomas Larsson, Anders Carlsson, Roland Lindgren
Sittande fr v: Ulf Aronsson, Mikael Nilsson, Gunnar Lind, Rolf Ridderwall, Björn Björklund, Anders Lånström, Pelle Lindbergh.

Hammarbys lag på Kanada-resan 1972.

Hammarbys lag på Kanada-resan 1972. Foto: Stickan Kenne


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Stig Kenne med boken

Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln". Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: