“Försökt styra om och hitta tillbaka till vissa saker”

Skellefteå har tappat sin position som svensk hockeys maktfaktor – men kanske är de tillbaka dit? För hockeysverige.se berättar general managern Erik Forssell om sitt arbete för att åter ta Skellefteå till den absoluta toppen.

– Förhoppningen är att vi är på väg dit, säger han.

Inför förra säsongen rekryterades den tidigare slutspelspecialisten Erik Forssell som ny general manager för Skellefteå. Han spelade för klubben 2007 till 2016 och var med på Skellefteå AIK:s resa från en kaxig uppstickare till att vara svensk hockeys dominanter. Det blev fyra seriesegrar, sex SM-finaler och framför allt två SM-guld under Skellefteås absoluta storhetsperiod.

General managern som byggt ihop guldlaget, Lars Johansson, försvann sedan tillsammans med coachen Hans Wallson. Detsamma gjorde flera av lagets bärande spelare. Efter finalförlusten 2016 försvann också den tidigare lagkaptenen Erik Forssell, som i stället avslutade sin elitkarriär med spel i Malmö under ett par säsongen.

Läs även: Spelet bakom drömvärvningen av Pär Lindholm

Forssell återvände som sagt inför förra säsongen, efter tre år utanför föreningen, och man kan lugnt säga att fått en fin start på den nya karriären. Förra säsongen slutade Skellefteå topp-fyra för första gången sedan han lämnade klubben 2016, och i år ligger man just nu på samma plats. 

“ÄNDÅ TOPP-SEX ALLA SÄSONGER…”

Är Skellefteå AIK kanske på väg tillbaka till den absoluta toppen, efter tre lite sämre säsonger? Är de återigen att räkna med?

– Först och främst: Under den dipp du beskriver där är vi ändå topp-sex alla säsonger och går till en SM-final, säger Forssell med ett lätt skratt och fortsätter:

– På något sätt är det kanske lite orättvist bedömt i andras ögon. Men sen jag och Niclas (Lundkvist) kom in har vi försökt styra om och hitta tillbaka till vissa saker.

Vad är det för saker?

– Det är saker som exempelvis handlar om vad vi vill stå för. Dels hur vi spelar och dels hur vi ska få en utveckling på våra spelare så att vi kan bygga bra lag år efter år. Om vi är där nu eller på god väg...förhoppningen är i alla fall att vi är på väg dit. Nu har vi haft en bra månad och då känns allt väldigt bra, men ska man vara bra över tid måste man leverera över tid. Det finns fortfarande saker som kan bli bättre, även om vi gör många bra saker. Vi gör fler bra saker än dåliga, så kan vi väl säga.

Erik Forssell.Erik Forssell.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

ATTRAKTIV KLUBB FÖR UNGA

Skellefteå hade elva raka segrar inför landslagsuppehållet, och även om det kommit ett par förluster direkt efter detsamma är det tydligt att Skellefteå AIK är en framåtlutad klubb. En klubb som dessutom blivit attraktiv för unga svenska spelare att komma till. Sedan Forssell tog över som general manager har klubben exempelvis värvat in namn som Jesper FrödénJacob AnderssonRickard HuggJacob OlofssonArvid Söderblom och Philip Broberg.

Har det en medveten strategi från er sida, att värva yngre, svenska spelare som fortfarande är i utvecklingsstadiet av sina karriärer?

– Ja, det är det litegrann. När man värvar en enskild spelare är åldern inte det viktiga, men i ett lagbygge är det nog bra att ha en hyfsad spridning på åldrarna för att få en balans över tid. Sen har vi haft ett antal spelare som kommit tillbaka till Skellefteå, och de har varit lite äldre. Det har gjort att vi inte behövt värva så mycket äldre spelare utöver dem. Samtidigt tog vi exempelvis in Tuomas Kiiskinen förra året. Men generellt är det lite medvetet att värva yngre spelare. Det beror dock alltid på läget, och så får man göra en bedömning spelare för spelare.

De återvändare Erik Forssell syftar till är tunga SHL-namn som Niclas BurströmArvid LundbergPetter GranbergMelker Karlsson och nu senast Pär Lindholm. Burström och Lundberg är dessutom spelare som spelat i SHL-rivalen Växjö. Burström hamnade där via en sväng i Ryssland, medan Lundberg lämnade Skellefteå för spel i Smålandsklubben.

Utifrån sett kändes det som att Skellefteå började "famla" lite när Lasse Johansson försvann. Att man hade problem att hitta sin identitet, och att man tappade i attraktionskraft hos spelare också. Är det något du också upplevde?

– Litegrann, kanske. Men man ska vara försiktig för hur man bedöms utifrån. De tre år jag var borta var man som sagt topp-sex alla år och i en SM-final. Har man varit i sex raka finaler kommer både de interna förväntningarna och de utifrån vara höga. Då kommer allt annat än just de resultaten ses som en tillbakagång. En klubb som det ses som att man är på tillbakagång kommer tappa i attraktionskraft, trots att man varit ett ganska bra lag. Där bedöms man kanske lite väl hårt.

– Identiteten...ja, litegrann kan jag nog tycka att man rekryterade lite annorlunda under ett par år, jämfört med hur vi valt att göra nu. Men det är småsaker. Klubben gjorde mycket bra under de åren också, men dömdes som sagt lite väl hårt.

Jesper Frödén är en av många som har gjort succé i Skellefteå.Jesper Frödén är en av många som har gjort succé i Skellefteå.Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

"LÄTT ATT BLI NOSTALGISK"

En efter en har spelarna från storhetstiden kommit tillbaka, och en det ständigt snackas om är Oscar Lindberg som just nu är i Dynamo Moskva. Lindberg var slutspelets poängkung och utsågs till MVP när Skellefteå vann SM-guld 2013. Han har dessutom två VM-guld och drygt 250 matcher i NHL. Den 29-årige forwarden har ett utgående kontrakt med huvudstadsklubben, men Forssell vill inte gå in på om det vore en realistisk värvning till nästa säsong.

– Vi har många duktiga Skellefteåkillar ute i Sverige och världen. Precis som  det var med Pär Lindholm har man lite extra koll på sådana spelare och det finns såklart flera vi vill ha hem. Men det ska vara rätt "tajming", det sa passa både för dem och för oss och det finns en ekonomi att ta hänsyn till också. Det är klart att vi, utan tvekan, vill ha hem fler spelare. Men man kan inte bara luta sig tillbaka heller, och tro att bara för att vi vann guld med dem tidigare så kommer vi göra det igen. Det är lätt att bli nostalgisk, och jag tycker det finns flera lag som gått fel där.

– Men det finns många spelare med koppling till Skellefteå AIK, och den typen av spelare vill man få hem.

Oscar Lindberg höjer pokalen 2013.Bildbyrån

Inför säsongen var nog de allra flesta överens om att Skellefteå AIK hade ett spännande lag på pappret - men att tränarkonstellationen var den osäkra faktorn. Veteranen Tommy Samuelsson ersattes av den helt oprövade Andreas Falk, som gick in i en tredelad huvudtränarlösning med Stefan Hedlund och trotjänaren Stefan Klockare.

– Jag tycker att vi har gjort det bra och att tränarna har gjort det bra. Vi är nöjda med hur det funkar. Den lösningen, och snacket om man ska ha en huvudtränare eller inte eller om man ska ha ett delat ledarskap, är inte en så stor fråga för oss som det verkar vara för andra. Oavsett hur man lägger upp det ska alla hitta sina roller och gruppdynamiken måste fortfarande bra. På samma sätt som spelare och lag ska utvecklas måste tränarna också kunna göra det. Både som individer, men även som grupp och mot laget och mot mig.

– Vi tycker det funkar bra, och när man får resultaten med sig får både vi och tränarna kvitton på att vi gör bra saker. Precis som spelare kan tränare också få bättre självförtroende.

"VARFÖR SKULLE INTE DET KUNNA GÅ?"

Till kommande säsong kan Skellefteå behöva göra om i tränarstaben. Stefan Hedlund ska, enligt Sportbladet, vara nära att ta över Rapperswil tillsammans med Bert Robertsson.

Sedan Skellefteå tappade sin plats som svensk hockeys dominant har Frölunda och Växjö varit de mest framgångsrika lagen. De senaste åren har Luleå också gjort anspråk på att vara Sveriges bästa lag. Och nu är även Rögle BK en klubb att ta på allvar. Konkurrensen i svensk hockeys topp kanske är tuffare än någonsin.

Är det rimligt att någon klubb, kanske Skellefteå AIK, kan nå den nivå ni hade i början av 2010-talet?

– Det är inte orimligt, i alla fall. Sen är det ju svårt att säga hur ett lag ser ut om några år jämfört med nu och sådana saker. Men det finns många klubbar genom historien som gjort det vi gjorde, och många klubbar i andra sporter också. Så varför skulle inte det kunna gå?, avslutar Skellefteås general manager.


TV: Hetaste sena värvningarna i SHL

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: