Från bandyorten – men valde hockeyn: “Inget sug för bandyn”

Han är fostrad i bandyorten Motala. Men den sporten var aldrig intressant för Arvid Costmar. Nu är LHC-talangen i stället en tänkt nyckelspelare i Sveriges JVM-lag.

– Det skulle vara jättekul – och en rolig utmaning, säger han om den möjliga rollen som toppcenter.

När Karl Henriksson och William Eklund tvingades lämna återbud till JVM, efter att ha lämnat ett varsitt positivt coronatest, föll två tänkbara toppcentrar bort.

Det kan i sin tur göra att Arvid Costmar får en mer framskjuten roll. Nu har Theodor Niederbach tränat med stjärnduon Alexander Holtz och Lucas Raymond inför turneringsstarten – men Costmar är en av få etablerade centrar som finns kvar i Juniorkronornas lag. Med sina 28 SHL-matcher är han till och med en av de mer rutinerade.

Om han är sugen på en roll som toppcenter? Givetvis.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men det blir ju naturligt att någon annan får en större roll när de spelarna får stanna hemma. Det är mest tråkigt att de inte får följa med, sade Arvid Costmar innan avresan till Edmonton.

– Men det skulle vara jättekul - och en rolig utmaning såklart. Det är något jag ser positivt på, säger han om möjligheten till en större roll.

Är du en sådan som kan växa med större ansvar?

– Ja, det tror jag. Det tror jag absolut.

Bildbyrån

Förutom William Eklund och Karl Henriksson har, som bekant, även Albin Grewe och backen William Wallinder, tvingats lämna återbud till JVM. Utöver en hel drös ledare, däribland Tomas Montén.

Hur mycket påverkar det er som grupp att ni inte får med er de där fyra spelarna? Det känns som spelare som annars var ganska givna i sluttruppen.

– Det är jättetråkigt såklart. Främst för spelarna, men också för oss som lag. Samtidigt hade man i åtanke att någon nog skulle falla bort, med tanke på hur det ser ut i samhället.

– Vi kan bara fokusera på de som är här. Det är vi som ska göra det i slutändan. Vi måste hålla fullt fokus på det vi ska göra.

"VET VAD SOM KRÄVS FÖR ATT VINNA"

19-årige Arvid Costmar gör sitt första U20-VM. Han har dock spelat prestigefyllda World Hockey Challenge med U17-landslaget, och var också med i den trupp som vann U18-VM på hemmaplan för två år sedan. Då fick Linköpingstalangen emellertid inte vara med hela vägen.

– Det var ju sjukt mäktigt såklart. Tyvärr blev jag ju skadad i tredje matchen, så det blev inte riktigt samma känsla. Men trots det var det enormt kul att få uppleva det, och få känna känslan av att vara världsmästare,

Hur mycket betyder det för er som grupp, att ni ändå har en del spelare som var med och vann det där guldet?

– Vi vet någonstans vad som krävs för att vinna, så det tror jag absolut kan ha någon betydelse. Vi vet att vi har gjort det förr - så då kan vi lika gärna göra det igen. Den känslan är alltid bra att ha.

– Med tanke på att vi spelade så viktiga matcher tror jag också att vi kan få en känsla mellan spelarna också, att man litar på varandra i viktiga lägen. Det kan nog också betyda en del, ju längre in i en turnering man kommer.

Arvid Costmar var med och vann VM-guld med Småkronorna 2019Arvid Costmar var med och vann VM-guld med Småkronorna 2019Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

SLAGIT SIG IN I LINKÖPING

Costmar gjorde sin SHL-debut redan för två säsonger sedan, då han fick speltid i två matcher. Förra säsongen fick han speltid i åtta - men hade i stället lekstuga i J20-serien. Med 26 mål och 24 assist, totalt 50 poäng, på bara 29 matcher hade han ligans bästa poängsnitt av de som spelade fler än åtta matcher. Han var exempelvis före namn som Lucas Raymond, Karl Henriksson och Linus Öberg som ju alla spelade JVM redan förra året. 

Den här säsongen har han på allvar etablerat i SHL. Det har blivit ett mål på 16 matcher i högstaligan under hösten och den tidiga vintern.

– Det är min första seniorsäsong, så det har varit en liten anpassningsperiod där jag behövt komma in i grejerna eller vad man ska säga. Men jag tycker att jag efter en startsträcka i början har blivit bättre och bättre. Jag känner att jag gör framsteg och verkligen börjar anpassa mig efter den hockey som spelas på seniornivå. Det går åt rätt håll. Det känns som att jag blir bättre för varje match. 

Har steget varit svårt, tycker du?

– Det hade jag räknat med att det skulle bli. Det är ett ganska stort steg att ta, från J20-hockeyn och rakt in i SHL. Jag tror det är viktigt för mig att jag fortsätter försöka ta det steg för steg, och att jag inte ska förvänta mig för mycket.

Är det något som förvånat dig med spelet, eller hur övergången från junior- till seniorhockey blivit?

– Nej, egentligen inte. Det jag känner är väl att det krävs väldigt mycket för att ens skapa något offensivt. Det är såklart en helt annan struktur än det är i J20-hockeyn där det är mer tuta och kör. I SHL är det väldigt mycket struktur och väldigt mycket disciplin.

"HANDLAR OM ATT VÅGA SPELA UT"

Att slå sig in i seniorhockeyn har den här vintern visat sig vara extra viktigt, eftersom juniorserierna sedan en dryg månad tillbaka legat nere till följd av coronapandemin. Costmar har den här säsongen bara gjort tre inhopp i J20-laget, med sex poäng som resultat.

– Ja, det har helt klart betytt extra mycket den här säsongen. Jag har några polare i J20-laget och de har det inte bra alls just nu. De får inte lira några matcher och har liksom inte så mycket att se fram emot. Att träna är väl en sak, men man vill ju ha det här matchsuget. Det är riktigt surt för dem.

Arvid Costmar firar säsongens första SHL-mål.Arvid Costmar firar säsongens första SHL-mål.Bildbyrån

När man kollar igenom Arvid Costmars Eliteprospect-profil får man lätt intrycket att det rör sig om en renodlat offensiv supertalang, med tanke på att han genom karriären öst in poäng. Men det man hör om Motalasonen är att det lika mycket handlar om en ansvarstagande center som också besitter defensiva färdigheter.

– Ja, så skulle jag nog säga. Jag är en tvåvägscenter som behärskar spelet i alla zonerna och är användbar i både powerplay och boxplay.

Men med tanke på den extrema produktion du haft, inte minst förra säsongen, känner du att du var redo för mer spel i SHL redan då?

– Visst, man vill ju alltid vara med A-laget. Det är inget snack om saken, så det är klart att jag hade velat spela mer där. När det går bra strävar man alltid uppåt. Så...ja, är väl svaret på din fråga.

Så, vad behöver du göra för att bli den där producerande spelaren även på den nivån?

– Jag skulle säga att mycket handlar om att våga spela ut, och våga spela sitt spel. Man måste vara stark på pucken och verkligen ha tron på att man kan göra den där skillnaden. Men som jag var inne på har jag behövt en liten anpassningsperiod.

– För mig som kommer upp som ny från juniorlaget handlar det om att göra rätt för sig. Jag måste visa att jag är pålitlig, och på den vägen få spela mer. Det är det jag prioriterat så här långt, och det som gjort att jag kanske chippat iväg pucken i stället för att göra något annat.

"ÄR BANDYN SOM GÄLLER DÄR"

19-årige Arvid Costmar draftades förra året, som 215:e av 217 spelare, av Vancouver Canucks. Men hockey är inte den enda sport den Motala AIF-fostrade talangen sysslat med. Som sig bör har han även spelat bland annat bandy. Motala är en klassisk svensk bandyort, och klubben IFK Motala vann SM-guld 1987.

– Ja, jag har lirat både fotboll och bandy faktiskt. Det stod mellan fotbollen och hockeyn där vid tolv, 13 års ålder. Men det var inget snack egentligen. Hockeyn passade bättre och var roligare.

De senaste åren har faktiskt en hel del spelare från klassiska bandyorter slagit igenom i ishockey. Lidköping har varit en stark leverantör av talanger till Frölunda. Rasmus Dahlin och Christoffer Ehn är två av dem. Victor Söderström är från Skutskär och så sent som förra året spelade Bollnäsbördige Albin Eriksson JVM för Sverige. 

I Motala är väl bandyn störst, du kände inget sug över att satsa på den?

– Ja, det är bandyn som gäller där. De har ett lag i högstaserien så bandyintresset är riktigt stort. Men nej, jag kände inget sug för bandyn.

Tur var väl det. Nu laddar han i stället upp för ett JVM i Edmonton.

– Jag försöker att inte fokusera så mycket på långsiktiga mål där, utan jag tar det mer dag för dag och match för match. Jag ska göra det bästa av varje match. Då vet jag att det kommer gå bra. 


TV: Alexander Holtz om en JVM-turnering olik alla andra

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: