Svenska Ishockeyförbundet anklagas för diskriminering

Stormen kring Svenska Ishockeyförbundet fortsätter att blåsa hårt.
Tidigare har en polisutredning gällande sexuellt ofredande kopplats till förbundet.
Nu avslöjar SVT Sport att förbundet anklagas för könsdiskriminerande lönesättning.

Det fortsätter att storma kring Svenska Ishockeyförbundet.

För en dryg månad sedan avslöjade SVT Sport att en det fanns en aktiv polisutredning gällande sexuellt ofredande kopplad till förbundet. I början av april fick sedan informationassisistenten Anders Feltenmark lämna sin roll på förbundet efter 24 års tjänst på grund av vad förbundet kallade arbetsbrist. 

Nu rapporterar SVT Sport att ett fackförbund i november skickade ut en officiell protest mot förbundets lönesättning, samma fackförbund som Feltenmark råkade vara ordförande i. Enligt SVT ska inte lönesättningen ha tagit hänsyn till anställningstid, kompetens eller löneläge för individen eller löneläget jämfört med kollegors löneläge.

“DEN BILDEN STÄMMER INTE”  

Generalsekreteraren Tommy Boustedt nekar dock till att lönesättningen ska vara ojämlik på förbundet.

– Vi strävar givetvis efter att det ska vara en rättvis lönesättning och strävar efter att det inte ska vara diskriminering på grund av till exempel ålder eller kön eller något annat. Den bilden stämmer inte, säger han till SVT Sport.
– Vi håller på med en noggrann lönekartläggning som kommer visa att vi har en jämställd löneläggning.

Under en tid har ett arbetsmiljöombud saknats vid förbundet och inte förrän det misstänkta fallet av sexuellt ofredande inträffade i februari så utsågs en representant. 

"FINNS DET INGET STÖD FÖR MIG?"  

En av de fackliga representanterna ska då ha kontaktat en chef, som enligt Unionen dock inte tog frågan på tillräckligt stort allvar. 

– Det finns en jättestor oro kring det här, det är många som är väldigt oroliga. Vi är ute på mycket jobb, och det är många som oroar sig för vad som skulle ske om det skulle hända en själv? ”Finns det då inget stöd för mig? Är jag helt ensam i så fall”, tänker många, säger en anställd till SVT Sport.

Boustedt menar i sin tur på att kritiken är felaktig och att man faktiskt startade en utredning samma dag som händelsen inträffade och att man var klar med samma utredning efter 14 dagar.

Tidigare under säsongen har förbundet även varit involverat i en uppmärksammad strejk, där Damkronorna vägrat representera Sverige under stora delar av hösten till följd av brist på ekonomisk ersättning samt upplevd bristande respekt från den högsta ledningen på förbundet.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: