RÖNNKVIST: Södertälje SK – alla tiders All-Star Team

Södertälje firar idag 120 år och det vill Hockeysverige.se lyfta fram. Därför har vi grävt i arkiven och kan nu återpublicera Ronnie Rönnkvists text om de bästa spelarna i klubbens historia. Här är SSK:s All Star-lag:

Håll i er nu, men det finns faktiskt likheter mellan Södertälje och AIK. Visst, båda spelar i Hockeyallsvenskan, men det jag närmast tänker på är att båda klubbarna var som starkast före 1960. Jo, jag vet att SSK vann SM-guld så sent som 1985. Å andra sidan vann AIK sitt senaste guld 1984, alltså säsongen innan. Men storhetstiden infann sig långt mycket tidigare.



Att göra en rättvis bedömning kring vilka som borde ingå i SSK:s All-Star Team är en synnerligen svår uppgift. Det räckte med att titta på målvakterna som spelat i klubben för att jag skulle skaka på huvudet. Eller vad säger ni om Kjell Svensson, Arne ”Brand-Johan” Johansson, Hardy Åström, Reino Sundberg, Curre Larsson, Thord Flodqvist, Björn Fagerlund , Gösta Karlsson och Jhonas Enroth. 

Jag tvingades lämna backar som Carl Abrahamsson (”Calle-Aber" kallad), Eilert ”Garvis” Määttä, Thommie Bergman, Björn ”Böna” Johansson, Sverker Torstensson, Mats Waltin, Leif Svensson, Ulf Borg, Mats Kilström och Nicklas Grossmann utanför laget.


Inte heller forwards som Erik ”Epa” Johansson, Stig Carlsson, Ivan Thunström, Einar ”Kiosken” Granath, Car-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg, Leif Andersson, Folke ”Masen” Jansson, Dick Yderström, Dan Landegren, Kjell-Arne Wickström, Mats Hysing, Anders ”Masken” Carlsson, Jarmo Mäkitalo, Mats Hallin, Leif R Carlsson, Jan ”Lill-Janne” Eriksson, Robban Carlsson eller Thom Eklund kom md. Att inte dessa finns med nedan visar bara på vilken fantastisk förening SSK har varit och är. 

Mitt All-Star Team från Södertälje SK kom att se ut enligt följande:

MÅLVAKT

Kjell Svensson
Världsmästarmålvakten från 1962. Att välja mellan ”högljudde” Svensson och världsmästarmålvakten Thord Flodqvist var mer eller mindre omöjligt. Speciellt eftersom ”Flodan” har mer meriter på sin C v. Magkänslan sa till slut Svensson från Åkers Styckebruk några mil utanför Södertälje. Gjorde sin första säsong i SSK 1954/55 och sin sista som spelare 1968/69. I slutet av karriären var han dessutom spelande tränare i klubben. Gjorde även en säsong i Taberg och två i AIK. Världsmästare 162 i Denver, Colorado. Svensk Förbundskapten mellan 1972 och 1974 då han tog över efter Billy Harris.

Runner-up: Thord Flodqvist
 

Kjell Svensson.Kjell Svensson.Foto: Ronnie Rönnkvist
 

BACKAR 

Anders Eldebrink
Från Morjärv långt uppe i norra delarna av Sverige, men har Södertälje som moderklubb. En av svensk hockeys främsta backar genom alla tider. Debuterade i SSK som 16-åring säsongen 1976/77. Avslutade karriären i SSK 21 säsonger senare. Hann även med NHL-spel i Vancouver och Quebec, men även fyra säsonger i schweiziska Kloten. Där blev han mästare inte mindre än tre gånger. Världsmästare 1987 i Wien. Var då inblandad i klassiska 2–2-målet mot Sovjet. Var en av Södertäljes nyckelspelare vid SM-guldet 1985.



Sven Thunman
Världsmästarbacken från 1953 i Zürich. Blev svensk mästare med Södertälje första gången redan 1944. Vann även SM-guld 1953 och 1956. Totalt gjorde han 18 säsonger i SSK-tröjan mellan 1942 och 1959. Började spela hockey med kvartsklubben Cereus innan flyttade över till SSK:s juniorlag i senare delen av 1930-talet. Efter karriären som spelare och spelande tränare i Väsby inledde Thunman en domarkarriär och var elitdomare fram till 1970-talet. Dömde sin sista ungdomsmatch 2001. Sven Thunman avled 2004. 

Runner-Up: Arne "Lången" Carlsson

Anders Eldebrink i SSK-tröjan 1996.Anders Eldebrink i SSK-tröjan 1996.Foto: Bildbyrån
 

FORWARDS

Stig-Göran "Stisse" Johansson
Surahammar har fostrad många fina spelare genom åren och ”Stisse” är en av dem. Han kom till Södertälje som spelare 1964 och blev kvar i 15 säsonger. Gjorde även några säsonger som assisterande tränare i klubben. Var med och vann tre VM-silver, 167, 169 och 1970 och lika många brons, 1971, 1972 och 1974. I Tre Kronor spelade han under flera säsonger i en nu klassisk kedja tillsammans med Lars-Göran Nilsson och Ulf Sterner. Trots att ”Stisse” bara var 173 cm var han fruktat att möta i sargdueller. Ansågs under många år var den som tacklades hårdast i hela allsvenskan. Stig-Göran Johansson avled 2002.



Glenn Johansson
”Glenna” slog aldrig internationellt, men han ensam kunde vara värd entrépengen till SSK:s matcher. Kanske det största spelgeniet i klubbens historia. Fick i media vid flera tillfällen smeknamnet ”Hockeyns Nacka”. Spelade och charmade SSK-publiken mellan 1975 och 1988. Gjorde ett kort inhopp i Djurgården under en säsong, men återvände snabbt till hemmaklubben. Spelade tillsammans med Conny Jansson och Thom Eklund då Södertälje vann klubbens senaste SM-guld. Glenn Johansson avled 2014.

 
Göte "Vicke-Hallon" Blomqvist
Fostrades i Södertäljes ungdomsled innan han 1946 debuterade i A-laget. Spelade fram till 1962 och var sin moderklubb trogen under hela den tiden. Var med och vann SM-guld både 1953 och 1956. Dessutom var han med om att spela hem det första VM-guldet till Sverige, 1953. ”Vicke-Hallon”, vad kom det udda smeknamnet ifrån? Vi bläddrar i SSK:s 100-årsbok och hittar följande förklaring: 
"Götes äldre bror Tage arbetade på Baltic. På den tiden jobbade man även på lördagar. En lördagsmorgon kom Tage till arbetet i kostym. Kompisarna undrade varför han varit så finklädd och gissade på att Tage tillbringat natten hos en tjej. Då rodnade Tage så pass kraftigt att kompisarna omedelbart döpte honom till ”Acke Smultron”. När Göte sedan började på Baltic några år senare så måste även han få ett smeknamn. Då föreslog en av gubbarna ”Vicke-Hallon”. Sedan hängde det namnet med honom resten av livet. "
Göte Blomqvist avled 2003.

Runner-Up: Ronald "Sura-Pelle" Pettersson och Lars-Eric Lundvall.

Glenn Johansson under JVM 1975.Glenn Johansson under JVM 1975.Foto: Bengt Lundholm


TV: De bästa deadline-värvningarna i Hockeyallsvenskan



 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: