PREMIÄR: Svensk damhockeys All-Star Team – fjärdefemman
Hur utser man tidernas All-Star Team inom svensk damhockey? Givetvis genom att fråga spelarna själva vad de tycker. Hockeysverige.se har låtit närmare hundra damspelare rösta om vilka spelare som varit bäst genom den svenska damhockeyhistorien. Det har resulterat i fyra All-Star Teams. I dag börjar vi med fjärdefemman.
Vilka är Sveriges bästa spelare genom alla tider på damsidan?Givetvis är det precis som på herrsidan en näst intill omöjlig fråga att svara på. Det som gör det så svårt är att jämföra olika generationer med varandra och väga meriter mot varandra ur ett historiskt perspektiv.
Hockeysverige.se har dock haft lyxen att få närmare 100 spelare och ledare från olika generationer att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider. Alltså spelare och ledare som själva har varit med och skrivit hockeyns historia. Vi har sedan sammanställt rösterna och utifrån det satt ihop fyra All-Star Team på samma sätt som vi gjorde på herrsidan 2015.
Över 50 olika spelare och ledare har fått röster, vilket gör den här unika rankingen extra rolig. Bara 24 av dessa kommer med i de All-Star Team genom alla tider som vi kommer att presentera i de fyra femmor.
I dag presenterar vi spelarna som kom med fjärdefemman.
MÅLVAKT
Sara Grahn
Moderklubb: IFK Hallsberg.
Född: 1988
Har haft en lång och framgångsrik resa som gått via Örebro, Linköping och Brynäs innan hon inför säsongen 2018/19 landade i Luleå. Har spelat tio VM-turneringar och tre OS. Svensk mästare 2019. Rankas idag allmänt som den bästa aktiva svenska målvakten och har tillika varit mer eller mindre ohotad förstamålvakt i landslaget under de senaste fyra-fem säsongerna.
Luleås målvakt Sara Grahn jublar med SM-pokalen.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson
BACKAR
Johanna Olofsson
Moderklubb: Storumans IK
Född: 1991
Debuterade i Modo redan som 14-åring. Var sedan en av lagets viktigaste spelare fram till och med säsongen 2018/19 då hon lämnade klubben för spel i Brynäs. Svensk mästare med Modo 2012. Årets spelare 2013. Spelat sex VM-turneringar och två OS.
Ann-Louise Edstrand
Född: 1975
Från Örnsköldsvik men fick sitt genombrott i Stockholm där hon spelade för både Nacka och Mälarhöjden/Bredäng. Inledde sitt hockeyspelande som forward men vandrade sedan nedåt i sin femma och blev back. Det är också som back hon röstades in i All Star team. En av svensk hockeys mest meriterade spelare. Var med och vann både OS silver 2006 och OS-brons 2002. Spelat nio VM och tre OS.
Ann-Louise Edstrand i Damkronornas dress 1999.Foto: Bildbyrån/Björn Tilly
FORWARDS
Kristina "Krickan" Bergstrand
Född: 1963
En legendar och pionjär inom svensk ishockey. Orienterartjejen som började spela hockey som 19-åring tack vare Susanne Mörne som hon träffat via basketen (!). Bildade i Damkronorna och Nacka ett klassiskt och fruktat anfallspar tillsammans med Lisa Plahn. Vann 14 SM-guld. Nacka: 1988, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 96, 98 och för Mälarhöjden/ Bredäng: 1999, 2000, 2001, 2002 och 2003. Avslutade landslagskarriären med att ta OS-brons 2002.
Cecilia Östberg
Moderklubb: Leksands IF
Född: 1991
Slog igenom som ett stort framtidslöfte i Leksand redan som 15-åring. Kommer från grannorten Insjön. Var Leksands ledande spelare under sju säsonger. VM-debuterade som 17-åring. Spelade totalt tre VM-turneringar och två OS. Spelade sina sista seriematcher på elitnivå säsongen 2016/17, men då för Färjestad tillsammans med sin vän från tiden i Leksand, Lina Wester.
Erika Grahm
Moderklubb: Kramfors-Alliansen
Född: 1991
En av svensk hockeys stora profiler både på och vid sidan av isen. Från Kramfors, men slog igenom som hockeyspelare i Modo. Där var hon lagkapten under nio säsonger. Hade en tuff period där en sjukdomsbild satte käppar i hjulet för utvecklingen av hennes hockeykarriär. Kom tillbaka på ett imponerande sätt och har under en dryg tioårsperiod varit en av de drivande inom svensk damhockey. Är i dag spelande sportchef i Brynäs. Har spelat sex VM och två OS. Svensk mästare med Modo 2012.
Kristina Bergstrand.Foto: Ronnie Rönnkvist
COACH
Ylva Martinsen
Efter en storstilad karriär med flera tunga meriter som back inledde Martinsen med att coacha i Segeltorp innan hon tog över i AIK. Inför säsongen 2015/16 tog hon över Sverige U18-landslag. Första säsongen blev det brons, men 2018 blev hon och hennes landslag historiska då Sverige plockade silver i U18-VM, vilket är det bästa resultat ett svenskt damlag gjort på den nivån. Var förbundskapten för Damkronorna under två säsonger.
Ylva Martinsen.Foto: Ronnie Rönnkvist
Den här artikeln handlar om: