Ligans svar – om kritiserade slutspelsupplägget: ”Jag förstår kritiken”
SDHL har fått kritik för hur de lagt upp slutspelet. Experimentet med bäst av fem matcher i stället för bäst av tre har lett till en schemateknisk problematik som i sin tur lett till kritik. Nu svarar ligans kommersiella chef Angelica Lindeberg på klagomålen.
– Det här var det förslaget som sågs som det minst dåliga, säger hon till hockeysverige.se.
I år har SDHL:s slutspel spelats i bäst av fem matcher i stället för bäst av tre, som tidigare varit fallet. Den sportsliga rättvisan låg bakom beslutet. Slutspelet har dock inte riktigt blivit så raffinerat som man kanske hade hoppats, då exempelvis båda semifinalserierna slutade 3-0 i matcher till Luleå och Linköping.
Men matcherna har varit jämnare. Från SDHL:s håll är man därför nöjda med hur slutspelet artat sig.
– Det har varit otroligt bra matcher framför allt. Det är nog det jämnaste slutspelet vi haft och det visar vilken nivå ligan håller nu. Det är fler lag som satsar och vill bli bättre. Luleå är inte det självklara längre, även om de varit väldigt bra hittills, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef för SDHL, till hockeysverige.se.
Hon menar att systemet med bäst av fem blir mer rättvist, och säger att synen inom ligan är positiv kring det nya upplägget.
– Det finns för- och nackdelar, som med allt. Men ser vi till det sportsliga är fem matcher det mest optimala. Det blir mer sportsligt rättvist. Nu har det inte blivit fem matcher i någon serie i år, men det kommer det bli framåt. Samtidigt kommer det alltid finnas serier som avgörs efter tre matcher också, förstås.
– Vi har inte bestämt något upplägg för nästa säsong, men vi ser det positiva med det här. Sen är det en fråga vi får ta med ägarna, det vill säga ligans klubbar. Jag har min syn och vi i styrelsen har vår syn, men det är ägarna som måste fatta beslutet.
”DET MINST DÅLIGA FÖRSLAGET”
Det som fått allra mest kritik med det nya upplägget är spelschemat. Det högre rankade laget får börja hemma, men därefter väntar två bortamatcher. När det högre rankade laget Modo åkte ut mot Linköping i semifinal fick Ö-viksgänget bara spela en av de tre matcherna hemma och två på bortaplan – trots att de alltså hade hemmaplansfördel i serien.
– Jag har också läst om kritiken, säger Lindeberg och fortsätter:
– Jag vill vara tydlig och säga att jag förstår kritiken. Men jag har också förståelse för de omständigheter som råder, och under dem var det här förslaget det som kändes minst dåligt under ägarmötet för ett år sedan. Det andra förslaget vi hade kunnat spela på var varannan match hemma och varannan match borta, men det var inte möjligt. Det här var det minst dåliga förslaget. Sen är det lätt att vara efterklok och klubbarna själva känner kanske inte att det blev så bra som de trodde. Det är något vi får ta med oss och utvärdera, och se om vi hittar någon annan lösning.
Är det av ekonomiska skäl ni inte kan spela varannan match hemma och varannan borta?
– Det är en del i det. Det är den bittra verkligheten och det är ingenting jag ska sticka under stolen med. Men sen handlar det också om att många klubbar har herrlag. Det handlar om arenasituationer. Sen är det här första gången vi tillämpar playoff-metoden i förlängningsspel. Det är inte längre en tidsbestämd match vilket också försvårar. Vi kan inte lägga en match innan en herrmatch och så vidare. Det handlar inte bara om ekonomin, även om det spelar in också.
INGET BESLUT ÄR FATTAT
Men om vi tar Luleå som exempel – de vann serien och har bara spelat två av sex slutspelsmatcher hemma. Förlorar de inte på det också, rent ekonomiskt?
– Ja, och samtidigt finns det klubbar som inte äger sina arenor och får intäkt på det sättet heller. Ägarna tyckte och tänkte vad de ville ha, men nu visade det sig att det kanske inte var det bästa. Det kan vara svårt att se det på förhand. Nu har vi testat och får dra lärdom av det här.
– Det är lite det som är det charmiga med SDHL också. Allt kan bara bli bättre!
Angelica Lindeberg säger att hon har kontakt med klubbarna och att det inte är klart huruvida systemet som råder nu blir kvar.
– Jag pratar hela tiden med klubbarna och hör vad de tycker och tänker. Vissa av dem förstod att det skulle kunna bli så här. Andra kanske tyckte det lät bra när beslutet fattades, men såg inte riktigt hur det skulle kunna bli.
– Det finns både positiva och negativa delar. Vi behöver som sagt utvärdera det här, dra lärdom, och se om vi vill göra samma sak igen. Men det är nog fem matcher vi behöver ha, det är dit vi behöver komma.
Så, om jag tolkar dig rätt: Ingenting är bestämt vare sig åt det ena eller andra hållet?
– Precis, vi får se. Det kan gå åt både det ena och det andra hållet. Vi kommer kolla på det här och se hur vi vill göra.
Hockeysverige.se har även sökt SDHL:s styrelseordförande Agne Bengtsson men han hade inte möjlighet att ställa upp på en intervju idag.
Den här artikeln handlar om: