Luleå utökar medicinska teamet – ska motverka hjärnskakningar
Luleå utökar sitt medicinska team. Tillsammans med vårdföretaget Hermelinen startas den nya satsningen Sport Concussion Center i Luleå.
– Vi måste ta krafttag i hela föreningen för att ta hand om de som skadats, säger GM Stefan Nilsson till klubbens hemsida.
Luleås nya centrum för idrottsrelaterade hjärnskakningar ska utöka deras medicinska team. Det är tänkt man där ska kunna hjälpa idrottare som har drabbats av hjärnskakningar. De ska få bättre rehabilitering samt få tips och råd för att inte råka ut för liknande skador igen.
Centret kommer ledas av Lars Lundgren som är Luleås rehabiliteringsansvarige samt är fysioterapeut och specialist i idrottsmedicin.
– Vi har länge arbetat med de personer som skadat huvudet inom idrotten och vi ser att behovet av rehabilitering och grundlig utredning bara växer, säger Lundgren i ett pressmeddelande.
”TROR ATT VI HAR EN GOD CHANS ATT GÖRA SKILLNAD”
Flera experter som har goda erfarenheter av denna typen av skador kommer att arbeta inom centret. De kommer inte bara hjälpa hockeyspelare utan alla idrottare med hjärnskakningar. Det är även öppet för folk från hela landet.
– Skallskador som sker inom idrotten är oftast lindriga i sin art men kan ändå ge svåra och långvariga konsekvenser, särskilt om idrottarna drabbas upprepade gånger. Varje insats för dessa personer behöver följa en medicinsk rutin och utvärderas kontinuerligt. – De allra flesta blir bra inom 2-4 veckor om de följer hjärntrappan, men för en liten grupp blir konsekvenserna större och kan ta längre tid. Vår kunskap om hur vi ska rehabilitera de med långdragna besvär har ökat de senaste åren och jag tror att vi har en god chans att göra verklig skillnad för dessa idrottare, säger Dr Jan Lexell som är specialist i Neurologi och Rehabiliteringsmedicin som medicinsk rådgivare.
”INTE LÄGGA DET ANSVARET PÅ DOMARNA”
Det ska inte bara beröra spelare som redan har skadats. Man ska även arbeta förebyggande och undervisa om olika attityder ute på isen för att minska antalet vårdslösa tacklingar.
– Vi måste ta krafttag i hela föreningen för att dels ta hand om de som skadats, men även arbeta förebyggande. Här har vi redan startat ett viktigt arbete med attityder till med- och motspelare där det inte längre är okej att hylla tacklingar och där våra ledare tar ett större ansvar med att ge konsekvenser för vårdslöst spel till sina spelare och inte lägga det ansvaret på domarna, säger Stefan ”Skuggan” Nilsson, klubbens General Manager.
– Verksamheten har precis startat, men vi har stora förhoppningar att kunna göra detta till en permanent del av Luleå Hockeys medicinska team redan till nästa säsong.
Petter Pettersson är fysansvarig inom Luleå och han ska jobba med ett förebyggande program med ungdomar. Syftet ska vara att man kan minska risken för allvarliga skador om man tränas på rätt sätt i tidig ålder.
– Vi tror att det finns mycket att vinna på att stärka kroppen och nacken redan i tidiga år, där specifik träning för rätt muskulatur kan vara ett sätt att göra kroppen tåligare vid situationer då huvudet påverkas av en tackling eller ett fall, förklarar Pettersson.
Den här artikeln handlar om: