Förbundskaptenen: ”Herrhockeyn har börjat anamma en del från damhockeyn”
Alexander Bröms är ny huvudtränare för damernas U18-landslag. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om svensk damhockeys framtid, återväxten i Sverige – och på vilket sätt herrhockeyn börjar ta efter damhockeyn.
LEKSAND/HEDEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter bara två säsonger som coach i SDHL utsågs Alexander Bröms till ny förbundskapten för U18-landslaget. Den tidigare JSM-guldvinnaren kommer med andra ord få axla ett ganska stort ansvar då det gäller att hitta rätt bland alla lovande hockeytjejer. Ett jobb som nuvarande förbundskaptenen för Ylva Martinsen gjort senaste säsongerna. Det gjorde hon så pass bra att Sverige vann ett historisk JVM-silver förra säsongen.
Hockeysverige.se reste till Heden i Leksands utkanter. Här bor bland annat storheter som Per-Olov Brasar och Kjell Brus. Här bor också den 28-åriga förbundskaptenen som på långt håll, efter att ha gift sig med sin Emma, är släkt med självaste ”Sigge” Bröms. När vi slår oss ner vid hans typiska vackra dalagård frågar vi först om vilken nivå han anser att ligan håller.
– Jag tycker att ligan blir bättre och bättre för varje säsong. Det märks att alla lag tar steg rent organisatoriskt, men också utvecklingsmässigt för spelarna. Hela tiden tillkommer det nya spelare som tillför saker samtidigt som dom flesta lagen kommer med bättre sätt att spela på, säger Alexander Bröms och fortsätter:
– Nu har inte jag en jättebra koll på alla andra ligorna i världen, men det känns som SDHL står sig väldigt bra.
Du har varit med på elitnivå som spelare på herrsidan, hur står sig tjejerna träningsmässigt förhållandevis?
– Kollar vi på mängden så håller tjejerna samma nivå. I alla fall dom som går på hockeygym eller spelar i SDHL. Sedan har herrarna på samma nivå helt andra förutsättningar att träna och lägga tid att komma väl förberedda till träning, ta hand om sig efter träning och så vidare.
– Ofta förväntar man sig att tjejerna ska kunna göra saker som killarna gör fast herrarna har helt andra villkor.
”BRA ATT JÄMFÖRA”
Är det fel att jämföra?
– Nej, jag tror inte det är fel att jämföra. Jag tror det kan vara bra att jämföra, men sedan tror inte jag att det kan bli helt lika. Det är bra att jämföra och sedan göra det så jämställt som möjligt.
– Sedan ska vi vara medvetna om att herrhockeyn har en väldigt lång historia bakom sig medan damhockeyn är relativt ny. Det märks ändå att damhockeyn tar kliv framåt varje år. Jag kan också tycka det är fel att säga herr respektive damhockey. Det är hockey överlag och sedan är det tjejer och killar som spelar.
Men det är olika fysiska förutsättningar, måste inte vi alla ta hänsyn till det?
– Jo, absolut. Sedan ser vi att killarna tar efter damerna mer. Idag är det mindre tacklingar som gör att spelet går mycket, mycket fortare. Det är inte så mycket smälla på längre så det känns som herrhockeyn har börjat anamma en del från damhockeyn.
VILL SE BÄTTRE MÅLSKYTTE
Trots allt har SDHL och då främst svenska spelarna till och från en bit att vandra då det gäller kvalitén i vissa delar av spelet, men Alexander Bröms ser att det finns en stor potential i just den utvecklingen.
– Jag tror att det som måste bli bättre, precis som i herrhockeyn, är målskyttet i allmänhet. Framförallt för att även kunna göra slag internationellt också. Att vi blir effektivare i målskyttet och att det kommer fram flera målskyttar.
– Vi måste också kunna göra mer saker med och utan pucken i hög fart. Sedan tror jag vi måste få in ett tankesätt att spela, att få träna på att ta beslut varje dag i vardagen. När du väl kommer till match och det ska avgöras så ska man vara bekväm i att ta ett beslut. Framförallt då ta rätt beslut där ute på isen.
Är vi dåliga på att ta beslut där ute och ha målkänslan som exempelvis kanadensiskorna och amerikanskorna har?
– Ja, jag tycker det. Nu vet jag inte exakt hur dom i Nordamerika tränar eller vad som ligger till grund för att dom gör fler mål.
– Det känns generellt när vi scoutar Kanada och USA att deras tjejer har ett otroligt driv mot kassen hela tiden. Dom stannar kvar där och är villiga att offra någonting för att göra mål. Den mentaliteten har vi inte allmänt i Sverige. Det är något vi måste jobba mer med.
Med tanke på det du säger, är det bra att vi får hit många spelare från Nordamerika?
– Ja, det tycker jag. Dom spelarna influerar ändå våra yngre svenska spelare. Så länge klubbarna scoutat tjejerna som kommer hit bra, att det är bra personer och förebilder som kan hjälpa unga spelare, så tycker jag det är jättebra.
”VI SKA HITTA EN TRYGGHET”
I början av april meddelade Svenska Ishockeyförbundet att Alexander Bröms från Säffle tar över som ny förbundskapten för U18-landslaget.
– Jag trivdes jättebra i Leksand. Jag satt i diskussion med Leksand, men även med andra alternativ innan förbundet hörde av sig. Där och då kändes det helt rätt. Det var en bra tajming och jag vill hjälpa svensk hockey framåt.
– Självklart var det väldigt ärofyllt att få frågan om att bli förbundskapten. Det känns som en rolig utmaning och någonting jag vill testa på.
Vad är det kittlande i utmaningen?
– Att jobba med tjejer i den åldern, ett juniorlandslag där man inte, tycker jag, ska fokusera för mycket på resultatet. Det är ändå utvecklingen och prestationen som ska vara i fokus, att man ska få chansen att misslyckas för att lyckas.
– Vi ska hitta en trygghet och en bra trappa för dom här tjejerna eftersom vi vill att alla dom någon gång ska få chansen att spela i Damkronorna. Resultaten är en del i det, men största delen måste ligga på utvecklingen och att dom lär sig att prestera hela tiden.
Hur ska du få en helhetssyn över svensk damhockey på ungdomssidan?
– Framförallt handlar det om att prata med tränare, se mycket matcher och vara i många hallar. Då menar jag inte att bara vara i dom stora hallarna utan även ute i småstäderna där det kan finnas guldkorn.
– Det svåra är att det finns spelare som kommit en längre bit i sin utveckling och sedan finns det tjejer som gror i vassen någonstans. Utvecklingen kan gå otroligt fort. På bara en halv säsong kan det vara någon som gått fram jättemycket. Dessutom sträcker det sig över hela landet, egentligen från Övertorneå till Malmö. Det här är en ganska stor yta att bevaka för en person. Det gör att jag är beroende av tränares referenser.
GOD VÄN MED YLVA MARTINSEN
Det är många tjejer som spelar i kill-lag, som bland annat Lina Ljungblom i Skövde. Det här gör att ett evenemang som TV-pucken blir väldigt viktig för förbundskaptenen då det gäller att få just den här helhetsbilden av återväxten.
– Klart att TV-pucken blir viktig samtidigt som den är ett jättebra skyltfönster. Sedan, precis som på killsidan, är det inte allt heller. Det kan räcka med att någon är borta, sjuk eller inte kommer med av någon annan anledning.
– Sedan är det självklart för mig att jag måste vara där och se så mycket som möjligt eftersom det där är många av tjejerna som kommer komma till landslaget senare. Jag ska givetvis också prata mycket med regionskaptenerna och självklart måste jag lita på att dom har en bra koll.
Givetvis kommer Alexander Bröms jobba nära Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.
– Vi kommer ha en tät dialog. Redan nu har vi setts en del. Bland annat har hon varit här och jag i Stockholm för att lyssna av. Dessutom är vi goda vänner vid sidan av isen och trivs bra med varandra då vi umgås. Tillsammans kommer vi se mycket matcher i SDHL, men jag kommer även se många andra matcher. Sedan kommer vi försöka ge ”in-puts” till varandra.
– Nu tycker jag också att det finns en röd tråd mellan lagen. Vi spelar efter samma spelidé och försöker använda oss av samma termer när vi pratar hockey. Det finns, tycker jag, ett starkt samarbete mellan Damkronorna och U18 som jag förstått inte funnits på samma sätt förut när Leffe (Boork) och Ylva var där. Det tror jag är positivt för hockeyn.
– Sedan känner jag även Oscar (Dahlgren, assisterande förbundskapten Damkronorna). Jag har träffat på honom förut under utbildningar och så vidare. Det känns att dom som är där nu, med det sagt så menar jag inte något ont om Leffe och Jared, är rätt personer på rätt ställe. Det är en bra grupp både på Damkronorna och U18. Alla vill framåt och svensk hockeys bästa. Ingen är där för sin egen skull utan alla är där för att hjälpa till att dra det här framåt.
BRA ÅTERVÄXT
I U18-landslagets stab ingår förutom Alexander Bröms även Kicki Lundberg, Valentina Lizana Wallner, Mia Larsson, Erika Svensson, Elin Uusitalo, Jens Fredricsson och Kjell Klintberg.
– Det är en bra stab och, som jag sa, alla är där för att bidra och lyfta det här vidare.
Hur ser du på återväxten i svensk damhockey?
– Vi hade ett rådslag för några veckor sedan, som var omtalat i media, med dom är 15 personerna. Där fick vi lite siffror på hur det ser ut. Det blir ett tapp runt tio års ålder på både flick och pojk. Sedan blir nästa tapp vid 15-16 årsålder när man ska börja på hockeygym och det blir ett steg till inom hockeyn.
– Om vi tittar på seniorspelare idag, från 20 år och uppåt, finns det runt 380 för Ylva att välja på. Det är ganska lite och ett tunt underlag. Nu ser vi att tjejerna födda 2001, 2002 och 2003 är lite fler. Sedan gäller det att dom tjejerna håller i och fortsätter spela. Där finns det i alla fall runt 200 plus.
– Jag väljer att se det positivt, att vi gör ett bra jobb med rekrytering just nu. Sedan gäller det att behålla och se till att tjejerna får förutsättningar så dom tycker det är roligt att spela.
SKA SLÅSS OM MEDALJER
Är det viktigt att inte stressa fram någonting här?
– Ja, absolut. Jag kan tycka att det värsta är att många runtomkring vill trycka på och tycker att allt ska hända på en gång. Risken är då att man bränner allt krut på vägen.
– Det måste hända saker som ger effekt på kort tid, ja. Sedan måste vi även ha en långsiktig plan som blir hållbart över tid och inte bara en effekt på ett eller två år för att sedan dippa ner. Det finns inga genvägar att ta utan vi måste göra det här på riktigt, se till att få med sig många personer som vill jobba med det här.
Alex, det blev silver senast i Junior-VM, hur tänker du kraven och förväntningarna på dig att hålla i den här framgångsresan?
– Jag ser det inte som en press. Det är kul att det finns förväntningar. Som jag sa tidigare så måste största fokusen för U18 ska vara att vi jobbar och blir bättre, att det finns en utveckling på dom här tjejerna.
– När det sedan är dags för VM är det självklart så att vi vill vara med och tävla om medaljer. Det är också en träning för tjejerna, en träning på att prestera vid rätt tillfälle, avslutar Alexander Bröms innan han och hans treåriga son fortsätter panera renoveringen av huset i Heden.
Den här artikeln handlar om: