Leksingarnas oväntade säsongsavslutning – hjälpte till på hockeyskola i Kina
Mattias Nilsson och Martin Karlssons säsongsavslutning blev unik. De skeppades nämligen till Kina – för att hjälpa till på ett hockeyläger.
– Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, säger Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson.
LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
För Mattias Nilsson och Martin Karlsson slutade hockeysäsongen väldigt annorlunda. Efter säsongsslutet blev de tillfrågade av Leksands sportchef, Christer Siik, om dom ville åka till Kina en sväng.
– Bakgrunden till resan var läger med IceStar Camp där barn och ungdomar i Sverige och Kina skall få ett utbyte och lära av varandra, inspiration och få såväl ett kulturellt utbyte, främja friskvård och hälsa. Friskvård och hälsa är extremt viktigt i Kina och är högt prioriterat i samhället sedan en tid tillbaka, berättar Lars Kristiansson som ligger bakom projektet.
– Detta var det första IceStar Camp-lägret som genomfördes och flera läger både i Kina och i Sverige planeras för fullt. Det är en enorm efterfrågan, inte minst från Kina, vilket är otroligt kul och spännande.
– Inför vinter OS i Peking 2022 är Kinas president Xi Jinping och den olympiska kommitténs mål är att ”sprida och praktisera olympiska värderingar och uppmuntra 300 miljoner människor i norra Kina att delta i vintersport och därmed integrera sporten i sitt dagliga liv.” Specifikt för ishockeyn i Kina innebär det att dom kommer att ha 100 miljoner barn och ungdomar i träning inom en fem till sju års period.
– Kinas engagemang inom ishockeyn sträcker sig långt framåt och där OS bara är en del i deras vision att bli en toppnation och vara med och kämpa om medaljerna i OS och VM tillsammans med Sverige och andra nationer.
IceStar Camp lägret startade den 4 maj då hela truppen samlades på Arlanda och bestod av spelare från Nacka, Leksand, Södertälje, Djurgården och Borlänge för avresa till Peking, lägret avslutades den 12 maj.
– Leksands A-lagsspelare Martin Karlsson och Mattias Nilsson var med till Kina som tränare och mentorer för hockeyungdomarna och även kinesiska barn. Det gjorde dom med högsta betyg MVG! Otroligt fina och viktiga ambassadörer för Leksand och Sverige, verkligen kul och uppskattade.
– Likaså var Nackas huvudtränare för det framgångsrika Nacka HK J18, J20 samt hockeygymnasiet Magnus Ramström med som tränare på lägret.
– Lägret höll en otroligt hög nivå i sin helhet och utöver riktigt bra hockeyutbildning hade vi med oss en lärare så ungdomarna på lägret hade 60 minuter läxläsning varje dag, vilket är viktigt att det är inkluderat då skolan alltid är i fokus och en viktig del i vardagen. Leksands knäckebröd var också med på lägret vilket uppskattades enormt bland de kinesiska barnen och där också dom fick en inblick i Sveriges matkultur och med fokus på hälsa.
Hockeysverige.se träffar Martin Karlsson och Mattias Nilsson vid klassiska gropen i Leksand för att höra hur deras intryck från resan låter.
– Det började med att ”Siiken” ringde och frågade om vi ville åka till Kina. Då blev det ”Jaha, Kina, jag lär fundera på det först”, berättar Mattias Nilsson med ett leende och fortsätter:
– Då visste jag inte så mycket vad det handlade om och ”Siiken” sa bara att det var en hockeyskola eftersom han inte heller visste så mycket. Först trodde vi att det var kinesiska barn som vi skulle träna, men det var svenska. Sedan tänkte jag att det skulle bli en häftig upplevelse och man lär ju inte så ofta åka till Kina annars.
Martin Karlsson:
– Jag var väldigt snabb med att tacka ja. Var det lugnt med vår träning här så då kunde jag väl åka. Det som lockade var att få komma dit och se hur allt fungerar där borta. Hockeyn där borta vill framåt och framförallt då inför OS om fyra år.
Vilka resenärer hade ni med er?
– Det var sex barn från Leksand med föräldrar. En från Borlänge, två från Södertälje så det var 15-16 stycken. Det var bara svenska barn, men till en träning hade man även bjudit in fyra kinesiska barn för att vara med, säger Nilsson.
Karlsson fyller i:
– Sedan hade vi match mot kinesiska barn. Där barnen var jämngamla var det jämnast, men sedan var det ett -09 lag och dom var ruggigt duktiga. Dom äldre lagen kunde knappt åka skridskor, men yngre barnen var otroligt strukturerade och kunde verkligen spela efter spelsystem som vi gör på en högre nivå här i Sverige.
Nilsson:
– Kina ska ju OS 2022 och satsar nu fram dit och ska bli bäst i världen på hokcey. Målet är att ta VM-guld om 40 år så nu ska dom starta upp 200 ishallar direkt. Sedan ska dom bygga 2000 ishallar till inom fyra år. Det är ungefär som i gymnastiken, när Kina har bestämt sig för att satsa så kör dom.
Hur upplevde ni resan vid sidan av hockeyn?
– Den var väldigt givande och vi fick uppleva en helt ny miljö som vi inte var vana vid, berättar Mattias Nilsson på gotländskt-dalmål och fortsätter:
– Bland annat var vi på Kinesiskamuren en dag. Vi hade lite sådant inlagt i schemat också så vi fick se lite olika sevärdheter också och inte bara vara inne i ishallen. Sedan är det en ganska stor skillnad på klimatet jämfört med hur det är här.
Karlsson:
– Framförallt luften. Dom mätte smogvärdet. En kinesisk skidåkare tränare inte ute om det är inte är under 80. När vi var där var det som lägst 88 och som mest 395. När det var 395 kunde man knappt vara ute och det var direkt hälsofarligt.
Vilka erfarenheter tar ni med er från resan?
– Bland annat sådana grejer som vi tar för givet här, natur, luft och att det är rent och fräscht. Så var det inte riktigt där, säger Martin Karlsson och fortsätter:
– Sedan såg vi hur dom tränade barn där. Det är något helt annat och nästan med piska. Vi såg några ungar träna ”short track” innan vi skulle träna. Dom stod på led helt blickstilla och körde bara på kommando, ben in och ben ut. Dom sa inte ett ljud.
Nilsson:
– Vissa barn var tvungna att spela hockey för att gå i vissa skolor, fina skolor som ville satsa på hockeyn. När du väl då får möjlighet att lägga av kanske du gör det då eftersom hockeyn inte känns rolig att hålla på längre. Upp till en viss ungdomsnivå kanske det går bra, men du måste även kunna ha kul för att bli en bra hockeyspelare.
Är det glädjen till hockeyn som har fått er att komma till den nivå ni är på idag?
– Ja, det måste vi säga, säger båda två samtidigt.
Nilsson:
– Jag spelade även fotboll när jag var yngre, men det var ändå hockeyn som var roligast. Annars hade jag inte hållit på med den nu.
Karlsson
– Det är också därför vi orkar träna på så pass hårt som vi gör, att vi känner glädje till hockeyn, får vara med ett lag och göra det bästa vi vet.
Den här artikeln handlar om: