Flyttade – och tog nästa kliv: “Jag har blivit tryggare”

I samband med flytten från SDE till Djurgården fick Emma Forsgren uppfylla en barndomsdröm.
I Djurgården har backen också tagit nästa kliv i sin utveckling.
– För mig handlar det om att fortsätta tro på mig själv, säger hon till hockeysverige.se.

Emma Forsgren har tagit nästa kliv i sitt spel i Djurgården. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

BARKABY/JÄRFÄLLA (HOCKEYSVERIGE.se)

Emma Forsgren har setts under många år som en av Sveriges stora framtidsnamn och har varit en flitig gäst i Damkronorna. Inför säsongen 2023/24 valde hon att lämna SDE för spel med Djurgården. Det kom att visa sig bli ett lyft i hennes utveckling, vilket också tog henne hela vägen till en VM–biljett i våras.

– Att spela i Djurgården har alltid varit en barndomsdröm. Jag har också hejat på Djurgården sedan jag var liten, så det kändes som ett naturligt kliv i min fortsätta karriär, berättar Emma Forsgren då hockeysverige.se frågar om vad som låg bakom flytten från hemmaklubben SDE till Djurgården.

Vad utvecklade du främst förra säsongen som tog dig hela vägen till VM-spel?
– För mig handlar det om att fortsätta tro på mig själv och i mitt hockeyspel göra första tanken. Det skulle jag säga är något jag har utvecklat under senaste åren.

Hur kommer man fram till hur man utvecklar just den delen?
– Jag skulle säga i takt med att jag blivit äldre och mer mogen i mitt spel har jag blivit tryggare i mitt beslutsfattande. Då är det också lättare att tro på sig själv och det man gör.

Pluggar vid sidan av isen

Vad ser du som din styrka på isen?
– Jag ser mig själv som en skridskostark tvåvägsback. Jag tycker om att följa med upp i anfall och spela med puck, men också hårt jobb i egen zon och vara bra för laget.

Och vid sidan av?
– Jag studerar vid sidan av ishockeyn till sjuksköterska på Sophiahemmet. Jag tycker om att utvecklas som person och lära mig att bli duktig i min andra yrkesroll. Det har för mig blivit en bra balans mellan plugg och elitidrott.

Tar du hand om ”patienterna” i laget också?
– (Skratt) Jag tycker om att linda skadade knän eller vad det kan vara. Jag hjälper gärna till med det jag kan.

Emma Forsgren. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ungt Djurgårdslag: “Grymt driv”

Djurgården har den här säsongen en ung grupp spelare men en snittålder på 20,7 år. Att då jämföra med Luleå eller Frölunda (23,3 år), HV71 (21,6), SDE (25,7) Brynäs och Leksand (21,4), MoDo (21,3), Linköping (22,4) och Skellefteå (23,2).

– Det är ett grymt driv i gruppen och en grym miljö att vara i. Vi tävlar varje dag och alla vill bli bättre, så det är en perfekt miljö för mig.

Hur ser du på lagets säsongsinledning där ni just nu ligger på en sjundeplats?
– Poängmässigt har vi startat tungt, men vi är, som sagt var, ett ungt lag som har tålamod och blir bättre för varje dag. Jag är inte orolig för fortsättningen av den här säsongen.

Vad måste bli bättre?
– Att sätta dit puckarna. Spelmässigt ser det för det mesta väldigt bra ut. Sätter vi dit puckarna och gör fler mål än vi släpper in så…, säger Emma Forsgren med ett leende.

Om du ser tillbaka på förra säsongen och din prestation då jämfört hur din inledning på den här har varit, hur låter din jämförelse då?
– Jag tycket att jag har hittat ett bra lugn i mitt spel. Är trygg, tar för mig, åker mycket skridskor och är förhoppningsvis tuff att möta.

Hoppas på tacklingar även i internationell hockey

Hur viktigt har det varit att få med sig erfarenheten från internationella hockeyn?
– Det är en jättenyttig erfarenhet och lärdom. Det går fort internationellt och det är nyttigt att få rutin av spel på liten rink.

Borde det införas tacklingar även internationellt?
– Jag tycker att det blivit en naturlig del av vårt spel i SDHL. Jag är absolut för att prova det internationellt också.

Är det svårt att kliva in i en landskamp eller VM-turnering och ställa om till att man inte får tacklas på samma vis som i SDHL?
– Internationellt är det ändå ett tufft och fysiskt spel. Även om det inte är riktiga tacklingar på samma vis.
– För mig är det ingen stor skillnad eller omställning mer än att jag tycker det är väldigt kul att vi får tacklas i SDHL.

I defensiven är du ganska fysisk, så just det spelet måste passa dig bra?
– Ja, och internationellt får man hitta rätt avvägning för att sätta stopp i spelet i egen zon och över banan utan att ha rena tacklingarna, avslutar Emma Forsgren.

Emma Forsgren. Foto: Aron Broman/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: