Storlöftets svar – efter skadorna: “Ge mig några matcher till så…”

Linus Eriksson är tillbaka – på riktigt.
Efter 4–2 mot Mora berättar Djurgårdens stortalang om skadorna och hur han ska hitta formtoppen igen.
– Det gäller att kunna vara bekväm med att det tar lite tid och inte få någon stress, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Linus Eriksson. Foto: Bildbyrån/Jens Carlsson/Sara Damne.

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Djurgården kämpade för att ta sig upp till SHL under sluttampen av 2023/24 var Linus Eriksson en nyckelspelare. 06:an hade slagit igenom ordentligt och stod för flera matchavgörande aktioner och mål i semifinalserien mot Mora. Sedan dess har mycket tid gått till rehabilitering av skador.

Under onsdagen var 18-åringen till slut tillbaka bland tolv forwards – för första gången efter frånvaron.

– Skitkul, det var tråkigt att vara borta. Det blev ganska lång tid. Varje gång man har varit här har det varit för att jobba för att komma tillbaka, börjar Linus Eriksson berätta för hockeysverige.se.

Även denna gång stod Mora för motståndet och även denna gång slutade det hela i Djurgårdsseger.

– Kul. Jag startade som 13:e båda matcherna och jag tycker att jag gjort det bra. Det var kul att få chansen att spela på tolv forwards. Det är bara att fortsätta gnugga så kommer det bli bättre och bättre tror jag, fortsätter Eriksson efter 4–2-matchen.

Fredric Weigel och Victor Eklund blev Erikssons kedjekamrater från start, men redan efter den första perioden kastades det hela om. Eklund klev av inför andra och Eriksson klev av med över 16 minuters spel i benen. En betydligt ökning från de åtta han gjorde senast mot Almtuna, men kroppen känns bra.

– Det känns bra. Jag har kunnat träna på jäkligt bra de här dagarna. Jag har haft en lite längre försäsong bara. Jag känner mig pigg och fräsch, det känns bra, säger Eriksson.

Hur långt ifrån ditt bästa känner du att du är?
– Nära skulle jag ändå säga. Det är klart att det tar lite tid att komma in i matchtempo och hitta formen, men ge mig några matcher till så tror jag att jag kommer känna mig som hemma igen. 

Åkte på dubbla smällar: “Väldigt frustrerande”

Som nyckelspelare i Småkronorna avslutade Linus Eriksson 23/24 genom att säkra en bronsmedalj i U18-VM. Som kapten stod han där för sju poäng över sju matcher, men när detta sedan skulle följas upp med spel i Juniorkronorna under World Junior Summer Showcase täckte han ett skott och fick en spricka i foten. En tung smäll efter den fina form han visat upp – och ändå var inte oturen slut.

– Spricka först när jag kom hem från landslaget. Sen åkte jag på en smäll på underkroppen här (under Djurgårdens försäsong), berättar Eriksson och fortsätter:
– Allt känns bra nu. Jag tror jag har rehabiliterat bra. Jag känner mig hel. 

Har det varit frustrerande att sitta vid sidan?
– Ja, väldigt frustrerande. Man vill ut och spela varje match så det har varit jobbigt att sitta och kolla på, men jag tycker att laget har gjort det bra. Det har gjort att jag kunnat slappna av lite, men såklart är det svinkul att vara tillbaka själv och kunna bidra.

Vad tänkte du efter den senaste smällen?
– Surt såklart. Det var inte det man ville, att starta säsongen med skador. Det är sådant som kommer hända så det är bara att vänja sig, bita i och fortsätta köra.

Linus Eriksson avgör semifinalmöte ett med Mora (3–2). Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman.

Eriksson har totalt varit borta i upp mot två månader. Detta tätt inpå NHL-draften där han valdes av Florida Panthers i den andra rundan. Det är dock med hjälp från andra sidan pölen som han nu är tillbaka så pass att han nu kan spela upp mot 20 minuter igen i Hockeyallsvenskan.

– Jag har fått mycket hjälp därifrån, de har varit till stor hjälp, säger Eriksson och fortsätter om det mentala:
– Det är klart att det är tufft, men någonstans har vi jäkligt bra träningar och jag har varit här varje dag och hängt med laget, så det är bara att försöka se långsiktiga mål och se att det kommer bli bra i slutändan ändå. Jag tycker att det har fungerat bra.

Kan ersätta stjärnorna: “Det är det jag ska sträva efter”

Återkomsten bland tolv forwards kommer även med rätt bra tajming för Eriksson. Dick Axelsson saknas i Djurgårdens trupp medan Linus Klasen åsidosatts för att bygga upp konditionen. Ett hål i kedjorna och powerplay-uppställningen öppnas för stortalangen att ta en plats.

– Det är det jag ska sträva efter, att ta en plats. Jag tror jag kommer ta små steg hela tiden. Det gäller att kunna vara bekväm med att det tar lite tid och inte få någon stress. Jag har inte spelat match på sju, åtta veckor, så jag låter det komma och ta tid. Sen tror jag det kommer bli bättre och bättre, säger Eriksson.

Vad har du för mål nu under säsongen?
– Just nu är det bara att hitta tajmingen igen. När jag hittade det är målet att fortsätta bygga på det jag gjorde förra året i slutspelet, bidra mer och mer och ta en större roll. Det är det jag strävar efter, avslutar Djurgårdslöftet.

Under fredagen väntar ett möte med serieledande Björklöven – hemma på Hovet.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: