“Det är en liten ond spiral över det hela”

MoDo har fått en blytung start på säsongen och parkerar på jumboplatsen i SHL.
Tränaren Mattias Karlin är kritisk till svaga inledning – som han menar är självförvållad.
– Ska vi bjuda på två, tre mål varje match då är det tufft att vinna. I alla fall i den här ligan, säger han till hockeysverige.se.

Mattias Karlins MoDo har haft en tuff start på SHL-säsongen. Foto: Bildbyrån (Montage)

9 matcher, 14–33 i målskillnad, 5 poäng och sist i SHL. Det är så här långt facit för MoDo efter lagets skrynkliga inledning av säsongen. I kväll väntar Linköping på bortaplan. Då ska vi ha i minnet att MoDo så här långt bara mäktat med att göra två mål på just bortaplan.

Mattias Karlin är tränare för MoDo.

– Klart att säsongsinledningen inte är godkänd. Vi har kanske ändå gjort det bättre än vad poängen visar, säger MoDo-tränaren till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vissa matcher känner vi att vi borde ha vunnit, men ändå förlorat med 2–0, 2–1 och allt vad det varit. Det har att göra med att vi haft tufft med leveransen i ett antal matcher. Klart att svårt att vinna då vi har svårt att peta in puckar, men rent spelmässigt är det matcher där vi känt att vi gjort det bra, men ändå förlorat. Så är det ibland.

Mycket misstag

Handlar det för din och lagets del om att göra justeringar i spelet eller att ha tålamod och is i magen?
– Det handlar mer om att vi stundtals gör lite för mycket misstag på individnivå. När man är i vår fas, man har såklart aldrig råd att göra en massa misstag, och har det lite tufft blir man oftast mer drabbad.
– Sedan har vi haft en liten tendens till att när vi gjort ett misstag gör vi oftast ytterligare något och kanske ytterligare ett i samma sekvens. Det blir för många misstag på en väldigt kort tid.
– Det är också vad vi måste städa undan för att ge oss själva bättre möjligheter att vinna hockeymatcher.

Ni har väldigt mycket puck tid i anfallszonen, gör ni även där för enkla misstag?
– Det har varit lite olika faser. Nu har vi spelat nio matcher. I början var det mer att vi tappade puckar i egen zon och i mittzonen.
– Mot slutet har det varit mer att vi tappat puckarna längre upp i anfallszonen. Det har pendlat lite. Vi har fått bort första delen med mittzon och även mycket i egna zonen. Men det är inte bara det att vi tappar puck utan även att vi kanske går fel i vissa delar.
– Man kan säga att det varit lite spridda skurar. Även på individnivå har det också varit spridda skurar och inte då bara två, tre man som gör fel. Sedan finns det spelare som såklart gör det mer sällan.

“Det blir för många misstag på en väldigt kort tid”, säger Mattias Karlin. Foto: Jens Carlsson/Bildbyrån

“När det grinar illa förivrar vi oss”

Saker som ändå går att justera enligt Mattias Karlin.

– Ja, absolut. Det är också vad vi jobbar frenetiskt med att få bort. Vi vet att man gör misstag i hockey, men frågan är vilka misstag man gör hur många under en kort tid.
– Alla lag är så pass bra i ligan, men gör man ett litet misstag brukar man oftast kunna reda upp det, men gör du som lag flera små eller kanske ett par stora misstag är det oftast kört. Ska vi bjuda på två, tre mål varje match då är det tufft att vinna. I alla fall i den här ligan. Ska vi då börja ta poäng måste vi komma upp på fyra, fem mål.
– Det handlar om att skära ner på misstagen och ta ansvar på individnivå.

Hur upplever du att gruppen mår mentalt i omklädningsrummet med tanke på ert utsatta läge?
– Mer kanske en frustration eftersom vi känner att vi i vissa matcher borde fått några poäng med oss.
– När det grinar illa förivrar vi oss, blir lite forcerade och gör då några ytterligare misstag. Ibland smäller det då. Det är en liten ond spiral över det hela.

På tal om ond spiral, hur har snacket varit i gruppen kring att ni inte hade gjort några mål på bortaplan innan mötet med Brynäs?
– Nu hör inte vi allt, men jag har inte hört någon spelare som har sagt något om att vi inte gjort något mål på bortaplan.
– Däremot, alla kanske inte vet om det, men visst finns det i ett lag dom som har koll på det också. Det är nog funnits med i vissas huvuden i alla fall.

Känner ingen stress

I kväll väntar alltså Linköping på bortaplan för MoDo.

– Förväntningarna jag har är att vi ska göra allt vi kan för att ta poäng och gärna vinna. Att vi kommer ihop lite som lag, sätter laget först. Sedan får det komma mer på individnivå lite senare.
– Att vi gör själva grundjobbet först. Sedan får vi baka in lite finsnickeri i det och inte tvärtom.

Kan du själv känna dig stressad över tabellpositionen?
– Nej, men jag blir såklart lite frustrerad när jag känner att det finns mer att hämta. Vi fipplar bort matcher, vilket gjort mest ont.
– Sedan lider jag med grabbarna eftersom dom har, inte i alla matcher men väldigt många, verkligen kört även om vi till exempel legat under med två puckar och vi har extremt mycket lägen, men naturligtvis trillar inte puckarna in.
– Som sagt var så lider jag då med grabbarna som stångar sig blodiga för att försöka komma tillbaka i matcherna.
– Klart att jag blir frustrerad eller irriterad när jag känner att x-antal matcher borde ha sett lite annorlunda ut målmässigt. Det är vad som är idrott, men det är inget vi kan hänga kvar i.
– Det vi surrar om är att det som varit har varit och inget vi längre kan påverka. Det vi kan göra är att se framåt och påverka framtiden, avslutar Mattias Karlin.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: