Vann JVM-guld 2019 – nu klar för spel i Division 2

Kristianstad förstärker sitt lag i Division 2 med en tidigare JVM-guldmedaljör.
Klubben värvar den 25-årige centern Samuli Vainionpää – som närmast kommer från spel i Australien.

Samuli Vainionpää i en match mot Sverige under JVM 2019. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press/Alamy

Efter att ha blivit tvångsdegraderade från HockeyEttan så har Kristianstad fått en mardrömsstart i Division 2. Efter att ha vunnit premiärmatchen med 6-0 mot Sölvesborgs IK så har KIK åkt på fem raka förluster vilket gör att de ligger näst sist i HockeyTvåan Södra B med blott tre poäng på sex matcher.

Därför väljer skåningarna att förstärka och har då hittat ett meriterat nyförvärv på Division 2-nivå.

Under tisdagseftermiddagen presenterar Kristianstad nämligen värvningen av den finske centern Samuli Vainionpää. 25-åringen var med och spelade JVM med Finland 2019 och ingick då i samma lag som nuvarande Luleåbacken Oskari Laaksonen samt framtida stjärnor som Anton Lundell, Kaapo Kakko, Henri Jokiharju, Eeli Tolvanen och Ukko-Pekka Luukkonen. Vainionpää gjorde då ett mål på sju matcher när Finland vann JVM-guld efter att ha besegrat USA i finalen.

Spelade i Australien förra säsongen

Därefter har Samuli Vainionpää haft en annorlunda karriärresa. Han spelade 169 Liiga-matcher för Ilves och TPS, där han spelade FM-final både 2021 och 2022, innan centern lämnade Finland. Han flyttade då ner till Frankrike och spelade en säsong för Nice 2022/23 innan han flyttade tillbaka till Finland.

I fjol spelade då Vainionpää för KOOVEE i den finska andraligan Mestis och var även assisterande kapten för klubben. Mitt under säsongen flyttade han sedan till Australien (!) och gjorde sex matcher för Sydney Bears.

Nu flyttar centern alltså till Sverige för spel i Division 2 med Kristianstad.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: