Där finns guldfavoritens brister: “Måste rättas till”

Topptippade Färjestad har startat säsongen starkt med sex segrar på de nio inledande matcherna.
Allt är dock inte guld och gröna skogar i Värmland, menar Radiosportens expert Johan Garpenlöv.
– Ska vi leta några svagheter så är det lite målvaktsspelet, men även försvarsspelet, säger Garpenlöv till hockeysverige.se.

Johan Garpenlöv analyserar Färjestads säsongsinledning. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)

Färjestad har inlett lite grann som förväntat. En fjärde plats efter nio spelade matcher och bara två poäng upp till förstaplatsen. Men nu uppstår en tuff utmaning för laget då kaptenen, Linus Johansson, är borta en tid framöver.

– Klart att det påverkar gruppen då inte Linus spelar. Han är ju kaptenen och ledaren för Färjestad, säger Radiosportens expert, Johan Garpenlöv, till hockeysverige.se och fortsätter:
– Han kommer att vara saknad. Det måste repareras genom att andra tar vid. Nu tycker jag ändå att Färjestad har ett ganska homogent lag och det finns andra ledare i laget.
– Det kommer säkert gå bra, men alltid då den typen av spelare försvinner från ett lag blir dom saknade.

Linus Johansson skadade sig mot Örebro i helgen. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

“Där tycker jag att det finns lite brister”

Johan Garpenlöv har haft Linus Johansson som spelare i landslaget under sin tid som Förbundskapten. Inte minst vid OS 2022.

– Du vet alltid vad du får av Linus. Jag tycker att han är en sådan, speciellt när inte matchbilden är till hans lags fördel, och den typen av spelare som drar i gång och visar vägen. Så som en kapten och ledande spelare ska göra.
– Det kanske är fel ord att säga att Linus är underskattad, men han gör massor av bra saker som man kanske inte riktigt ser när man sitter och tittar på en match. Du måste i så fall se mer noggrant på vad han gör.
– Som medspelare är det verkligen den typen av spelare man vill spela med eftersom det är enkelt. Sedan har han allt det här med stark på pucken, går in i tuffa områdena och vinner många närkamper. Han har många bra saker i sitt spel och blir då väldigt användbar.    

Hur ser du på Färjestads inledning av säsongen?
– Kanonstart. Speciellt offensivt och är så fortfarande. Färjestad har ett väldigt brett och spetsigt lag offensivt. Det var också vad man vann på övertygande i början av säsongen.
– Nu har Färjestad förlorat någon match under senaste tiden och ska vi leta några svagheter så är det lite målvaktsspelet, men även försvarsspelet. Där tycker jag att det finns lite brister. Det måste rättas till om man ska utmana för SM-guldet.

Lyfter fram August Tornberg

Johan Garpenlöv vill också lyfta en back som kanske inte alltid får stora rubriker och som överraskat på honom.

– Jag tycker att (August) Tornberg gjort det bra när jag sett Färjestads matcher. Det kanske inte är någon lysande stjärna i Färjestad, men väldigt rejäl och pålitlig. Jag tycker att, nu när jag tittat mer noggrant på Färjestad, han är bättre än vad jag trodde att han var.  
– Sedan är det många andra spelare där som haft bra starter och Färjestad har spetsspelare med bland andra (Oskar) Steen och (David) Tomasek.

August Tornberg. Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Det har spekulerats kring Tomas Mitells vara eller icke vara i Färjestad kommande säsong, men det tror inte Johan Garpenlöv har påverkat gruppen speciellt mycket.

– Nej, jag tror inte det påverkar nämnvärt i Färjestad. Man har ett så pass rutinerat lag. Jag tycker även ledningen är ett rutinerat gäng och alla är professionella.
– Alla är inställda på, av det jag fattat efter att ha läst, att han gör sin sista säsong och sedan ska vidare. Då kommer han göra allt han kan för att göra en bra säsong med Färjestad och ha med sig det ut till sina nästa uppdrag.
– För mig finns det absolut ingen anledning att ens fundera på att ta in någon annan nu utan mer sondera marknaden inför nästa säsong.

Vem tror du står i Färjestads bås kommande säsong?
– Det låter lite intressant med Jörgen Jönsson. Nu har han varit i väg lite och testat vingarna på andra ställen både som assisterande och huvudtränare, men det är nog inte omöjligt att vi ser Jörgen Jönsson i Färjestads bås, avslutar Johan Garpenlöv.  

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: