Oskar Lundkvist har startat sylvasst i Piteå. Foto: Skärmdump

MJÖRNBERG: Borde vara på en allsvensk radar redan nu

Han har öppnat sin sejour i Hockeyettan med att skjuta mål i åtta raka matcher och toppar den totala poängligan. Frågan är om inte Piteå-forwarden Oskar Lundkvist finns på en allsvensk radar redan nu…

Andra spelare gjorde fler poäng än honom och hade ett högre poängsnitt i J20 Nationell ifjol, men när Oskar Lundkvist värvades från Luleå till Piteå var det ändå med ganska höga förväntningar. Man hade kunnat titta närmare på honom under ett lyckosamt lån ifjol och visste att det var mer än bara en average juniorspelare som skulle ut i seniorhockeyn.

Men ingen hade väl i sin blekaste fantasi kunnat föreställa sig att den unge forwarden skulle göra en sådan succé i Hockeyettan.

Det är inte bara så att Lundkvist så här långt toppar den totala poängligan (med åtta mål och fem assist) i Hockeyettan, han står dessutom noterad som målskytt i samtliga åtta matcher han har spelat. Det är sanslöst vasst, men inte så konstigt sett till hur han ser ut när han agerar på isen.

Lundkvist har klivit rakt in i Hockeyettan och acklimatiserat sig utan några som helst problem. Allt han gör på isen ser självklart ut och han har visat sig vara sylvass. Dyker chansen upp så smäller det, vilket visade sig igen i en spelvändning borta mot Hudiksvall där forwarden under söndagen knölade dit serieinledningens åttonde mål på lika många matcher.

Det är inte utan att man ställer sig frågan varför det över huvud taget blev Hockeyettan för ynglingen. Han gjorde trots allt tio allsvenska matcher på lån hos Östersund redan ifjol och det han har visat upp så här långt den här hösten skulle i allra högsta grad hålla en våning upp. I alla fall om man ser till spetsegenskaperna.

Jag skulle ärligt talat bli ganska förvånad om vi får se honom i Hockeyettan hela säsongen. Klåfingriga allsvenska sportchefer bör ha fått upp ögonen redan nu.

Överlag måste man väl säga att Piteå träffat riktigt rätt med sina unga värvningar så här långt. Man har ett lag som tappat en del så väl rutinerade som spetsiga pjäser och måste ge förtroendet till de yngre. Spelare som Isak Holmström och inte minst Viggo Nordström har vid sidan av Lundkvist tackat för förtroendet och levererat.

Nordström, som också han har en bakgrund i Luleås verksamhet, har precis som Oscar Nilsson klivit fram som en excellent passningsleverantör till Oskar Lundkvist i säsongsinledningen och tillsammans utgör trion vad Hockeystaden Skoglund passande kallade Young Guns-kedjan i dagens poddavsnitt.

Det är kul med unga spelare som levererar och den där formationen i allmänhet och Oskar Lundkvist i synnerhet kommer jag hålla ögonen på framöver.

* * *

Poängligan är annars i största allmänhet ganska kul läsning så här långt den här säsongen med en hel del positiva besked.

Det enda hushållsnamnet som är med topp fem är ständigt lika produktive Carl Wassenius (fyra) som sin vana trogen fortsätter att ösa in poäng. Karlskronas Tyringe-förvärv Axel Björnkvist har som sagt startat säsongen lysande och ligger trea, men så har vi också tre revanschnamn med topp fem.

Tvåa i poängligan ligger Sundsvalls Emil Lindblom (tre mål och nio assist) och på en delad femteplats hittar vi Huddinges Hugo Pettersson och Sebastian Falk (fyra mål och sex assist vardera).

Hugo Pettersson har haft det kämpigt med skador och klubbval där han kanske inte riktigt kommit till sin rätt de senaste säsongerna och inför-snacket till den här hösten handlade mycket om just OM han kunde hitta tillbaka till att vara den spetsiga spelare han en gång spåddes att bli. Det får man väl minst sagt säga att han gjort så här långt. Han har frodats i Huddinge.

Riktigt samma sak är det väl inte med Sebastian Falk i Lindlöven, han kom trots allt in och gjorde det riktigt bra efter att ha missat första halvan av säsongen på grund av skada ifjol. Men i Lindesberg trodde man mer om hans potential att göra poäng och det har verkligen visat sig vara rätt så här i öppningen av säsongen när Falk klivit fram som en offensiv ledare.

En offensiv ledare får man väl också kalla Emil Lindblom, men säsongen föregicks av vissa tveksamheter. Efter en monumental poängsuccé i Kalix blev ju fjolåret i Boden knappast särskilt mycket mer än bara mellanmjölk och många frågade sig om en flytt tillbaka till Sundsvall kunde få fart på produktionen igen. Svaret på den frågan har onekligen varit JA. I höst är det den vanliga Lindblom vi har fått se igen.

Strax därbakom finns förstås många av de namn som vi är vana vid att se högt upp i poängligan, men det är kul att det är lite ”nya” och ”nygamla” namn som är med och rör om uppe i toppen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: