Därför valde Bergström Frölunda: ”En pusselbit i allt”

När Paula Bergström skulle flytta hem från college föll inte valet på MoDo.
Nu berättar backen från Örnsköldsvik om valet – och SM-guldsjakten med Frölunda.
– Jag tror att vi kommer fortsätta ta kliv, säger hon till hockeysverige.se.

Paula Bergström. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.

FALUN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Redan 2019 valde Paula Bergström att lämna Sverige för skola och hockey på Long Island, New York. Efter det har hennes resa varit lite fram och tillbaka – mycket på grund av en viss pandemi. Nu är hon tillbaka i svensk hockey ånyo, men inte för spel med MoDo, vilket är klubben hon spelat för Innan och under Long Island-tiden, utan hårt satsande Frölunda.

– Jag var nog väldigt öppensinnad och visste inte vad jag skulle förvänta mig, berättar Paula Bergström då hockeysverige.se träffar henne på ett hotell vid Lugnets skidstadion i Falun och frågar henne om vad hon förväntade sig då hon första gången lämnade Köpmanholmen för USA.
– Det känns som att det var rätt val både för att utvecklas som person och hockeyspelare. Det blev också en helt annan hockey där borta. Dessutom levde vi i ett litet område där allt kändes komprimerat. En väldigt häftig upplevelse.

Hur minns du första dagarna på Long Island?
– Jag minns bara att det var så väldigt varmt, skrattar Paula Bergström och fortsätter:
– Det var fortfarande sommar där, så varje gång då jag kom över dit på hösten, när det var lite kallt här hemma, var det en ”fullsmäckad” sommar där.

Paula Bergström var inte ensam svenska på relativt nystartade Long Island University. Även Alva Johnsson och Matilda Af Bjur fanns på plats där för att kombinera hockey och skola.

– Det var en trygghet att ha dom med sig jämfört med dom som åker över som ensam svensk eller europé. Allt blev lättare när jag hade några från Sverige med mig.

Hur såg collegedagarna ut för er?
– Tidiga mornar. Hockey direkt. Skynda sig tillbaka. Skola. Sedan pluggade vi sent in på nätterna. Det var alltid full rulle.

Fick ni tid över för att åka in en sväng till Manhattan då och då?
– Ja, men inte så mycket man tänker sig. Söndagarna hade vi alltid ledigt så då försökte vi passa på.

Valde att byta skola: “Behövde en utmaning”

Efter tre säsongen på Long Island University valde Paula Bergström inför säsongen 2023/24 byta skola och lag till University of Minnesota-Duluth.

– Jag ville prova på något nytt. Det kändes att jag behövde en utmaning inom hockeyn.
– Det öppnades upp en plats på UMD och alla pusselbitar föll på plats. Dessutom hade jag hört många bra saker om UMD eftersom det hade varit många svenskar där innan.
– Det var en jättekul tid. En kort tid, ett snabbt år, men jag lärde mig väldigt mycket och det känns som coacherna där var väldigt hockeykunniga. Det var hög intensitet på träningarna och matcherna.
– Man lever verkligen hockey där. Det var också vad jag egentligen var ute efter så jag har fått ta del av alla upplevelser, allt vid sidan av och en intensiv hockey.

På UMD gick även backkollegan i Damkronorna, Ida Karlsson, med de båda spelade inte i samma backpar den säsongen.

– Inte så mycket där, men det har blivit i landslaget. Där borta spelade jag oftast med Brenna Fuhrman.

Vad har du utvecklat mest som spelare sedan du kom till collegeligorna i USA?
– Dels har jag fått ett lugn i vem jag är som spelare. Sedan har jag haft lite olika roller från först LIU till UMD, sedan kommer jag hit, landslaget…
– Man tar olika roller vilket samtidigt är något kul. Jag har fått en förståelse för vilken spelare jag är. Tittar jag tillbaka på då jag var junior, då ville utvecklas och vill göra allt fullt ut. Jag har blivit lite äldre och fått ett annat lugn, säger Paula Bergström med ett skratt.

Ida Karlsson och Paula Bergström under VM 2024. Foto: Bildbyrån/Aron Broman.

“Då jag var liten skulle jag till NHL”

Paula Bergström har alltid valt att ställa upp för Damkronorna även om hon varit borta i USA.

– Landslagsspel har alltid betytt jättemycket för mig såklart. Det är en dröm jag haft sedan jag var liten och alltid en ära att få vara med. Sedan gäller det att kämpa på för att fortsätta göra det bra.

Hade du förebilder i Damkronorna under uppväxten utanför Örnsköldsvik eller handlade det mycket om Peter Forsberg, Markus Näslund och så vidare?
– (Skratt) Helt ärligt, då jag var liten skulle jag till NHL. Om vi ser till damhockeyn i stort har det gått framåt på så sätt. Nu vill jag ändå tro att man har idoler i Damkronorna som liten hockeytjej och är medveten om att det finns olika ligor.
– Jag visste inte ens att det fanns damhockey när jag var riktigt liten. Jag vill hoppas att det inte är så nu utan att tjejerna har förebilder, har mål med sin hockey och att få spela i olika ligor. Inte bara i Sverige utan även i nya liga i USA. Att det idag finns drömmar och mål för små hockeytjejer.

Lockar det dig att testa på PWHL?

– Vi får se. Just nu är jag väldigt glad att vara hemma. Klart att det är en stor och väldigt häftig satsning man gör där, men jag har plugg nu och trivs väldigt bra med att vara hemma i Sverige.

Därför blev det Frölunda: “Det var en pusselbit i allt”

Hemma i Sverige kom alltså att betyda Frölunda och inte MoDo där hon tidigare spelat.

– Vi hade en bra dialog och Frölunda gör en väldigt bra satsning. Sedan, som sagt var, pluggar jag vid sidan av på Göteborgs Universitet. Det var en pusselbit i allt. 

Fanns MoDo med i bilden?
– Ja, absolut.

Hur ser du på ligans utveckling sedan du lämnade den första gången 2019?
– Jag tycker det är jättekul att flera klubbar gör satsningar. Skellefteå har kommit upp och Frölunda är ändå en ny klubb.
– Det är väldigt kul att vi får en bredare liga och utspritt över flera lag, vilket också är vad man siktar efter. Att det framåt ska vara många lag som gör sådana här satsningar.

Paula Bergström. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Spelas det en bättre hockey också?
– Ja, absolut. Det är ett högre tempo och tacklingarna gör att det blir mer intensivt. Jag tycket att det blir en roligare hockey att titta på och spela.

Hur har första tiden i Frölunda varit?
– Den har varit bra.

Vad har varit största omställningen?
– Kanske det här med att gå från college till att Sverige. Nu har jag hoppat lite fram och tillbaka, men nu lever jag ändå ett proffsliv.
– På college bor man nära kompisar och gör allting tillsammans. Det är ett annat liv, en annan livsstil än här.

Har du funnit dig till rätta i Göteborg?
– Ja, jag tycker jag. Göteborg är jättehärlig stad och jag trivs med allting runt om. Samtidigt håller jag fortfarande på att lära mig stadsdelar och allt det där.

Toppar SDHL: “Vi håller en väldigt hög nivå”

Den defensiva backen, Paula Bergström, har nio matcher in i säsongen svarat för en assist.

– Jag tycker att jag har jobbat mig upp. Det är en omställning med allting. Jag har ändå börjat bra, men kan bättre.

Ni leder ligan, vilken nivå håller det här Frölunda-laget?
– Vi håller en väldigt hög nivå, men att vi inte ännu har nått vår högsta nivå. Jag tycker ändå att vi har fortfarande saker att jobba på och jag tror att vi kommer fortsätta ta kliv.
– Det känns att vi som grupp vet vad vår högsta nivå kan vara. Vi är inte nöjda. Det är också vad som är spännande, att vi fortsätter sträva framåt.

Hur ska nå hela vägen?
– Det gäller att gnugga på. Aldrig vara nöjda. En stor del ligger i att vi har väldigt ödmjuka spelare men också ett ”gnugg” och att alla ”chippar in”. Också att vi dessutom har en jättebra grupp vid sidan av.
– Det är många pusselbitar som ska falla på plats, avslutar Paula Bergström samtidigt som Erika Holst vinkar och hälsar längre ner i lokalen och Maja Beverin kollar video från, antagligen senaste matcherna, med en av ledarna. 

Paula Bergström. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: