Sanny Lindström: ”Det har på något sätt blivit fult att tycka att SHL gör något bra”
Just nu rasar debatter om allt möjligt gällande svensk hockey. Både stort och smått. C More-experten Sanny Lindström tycker att det ”har blivit fult” att berömma eller säga bra saker om SHL. Gällande TV-avtalet som kickar igång till nästa säsong vill han inte se att SHL-klubbarna bara ska ge pengar till de allsvenska klubbarna utan vidare.
— Det är inte att ta ansvar för svensk hockey att skicka ner fem miljoner till de allsvenska klubbarna, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.
Debatten om svensk ishockeys bästa pågår just nu i rasande fart. Det tas ställning för och emot exempelvis lukrativa TV-avtal och korttidslån. Den före detta SHL- och landslagsbacken Sanny Lindström är numrera en uppskattad expertkommentator hos C More och krönikör på Expressen.
— Jag hävdar att det aldrig kan vara illa om det kommer in pengar i svensk hockey, aldrig någonsin. Men vi får vara väldigt försiktiga så det inte blir så att SHL blir en stängd liga, säger han till hockeysverige.se och fortsätter:
— När glappet blir som det blir mellan ligorna så finns det såklart en överhängande risk. Därför är det viktigare än någonsin att man har utvecklingsbidrag.
KORTSIKTIGT TÄNK
För fyra år sedan blev 37-åringen (fyller 38 på julafton) expert hos C More. Samma bolag som från och med nästa säsong kommer strö pengar över SHL-klubbarna då TV-avtalet, som ger vardera förening runt 45 miljoner kronor årligen, kickar in. Detta har väckt ilska hos vissa som menar att högstaligan nu går mot att bli stängd, omöjlig att gå upp i för lagen i nedan serier. En del vill att SHL ska dela med sig av miljonerna neråt i systemet. Så också Sanny Lindström, men då genom utbildningsbidraget.
— Det finns inte på världskartan att SHL helt plötsligt bara ska ge fem miljoner kronor per lag till Hockeyallsvenskan. Vad ska Hockeyallsvenskan ge ner till Hockeyettan och division två? Det blir så kortsiktigt tänk.
— Det här kan jag prata hur mycket som helst om, säger han och skrattar.
Det märks att den Huddingefostrade före detta SHL-backen brinner för den här frågan och han tror inte att det är en bra lösning för svensk ishockey i stort att SHL-klubbarna bara ger pengar neråt i systemet rakt av.
— Om de Hockeyallsvenska klubbarna får fem miljoner extra, vad tror du de skulle göra? Istället för niomånaderskontrakt skulle de ge tolvmånaderskontrakt till spelarna, säger han och menar på att pengarna nog skulle gå ner i spelarnas lönekuvert också.
— Jag har själv suttit i förhandlingar och över en natt gått från 75 000 till 100 000 bara från ingenstans, för att klubben fått mer pengar.
— Utbildningsbidraget är det enskilt viktigaste för svensk hockey. Det är inte att ta ansvar för svensk hockey att skicka ner fem miljoner till de allsvenska klubbarna. Det vore hål i huvudet, men att ge pengar till de som fostrar spelare: Självklart! slår han fast.
MÅSTE BYGGA SIN PRODUKT SJÄLVA
Sanny Lindström tycker att Hockeyallsvenskan måste bygga sin egen produkt och han tror att de är på god väg.
— När de lämnade Viasat så gjorde de det av en anledning. Det var för att de ville ha mer pengar och det fick de från C More. De når ut till mycket fler människor nu och de har såklart ökat sitt värde nu. När de säljer sitt TV-avtal nästa gång så kommer de kunna sälja för mer än vad de gjorde då.
Men han är också medveten om svårigheterna att befinna sig i en andraliga.
— De jobbar ju i underläge. För rent konkret vill ju ingen vara i andraligan. Alla vill ju uppåt. Så det är klart att det är tufft när man jobbar i en serie ingen vill vara i, men när man väl är där så finns det en jättepotential i ligan. Jag sitter och kollar hur mycket som helst och det är jättemycket bra, intressanta matcher och härliga lag.
INTEGRITET OCH OBEROENDE
TV-avtalet mellan C More och SHL har som sagt väckt en del kritik och kan säkert hos vissa närmast liknas som ett öppet och mycket infekterat sår. Det gör att C More-experterna ibland får motta kritik för att de säger positiva saker om ligan.
— Till att börja med är det viktigt att tydliggöra att alla som är anställda av C More är konsulter. Vi måste ha en oberoende ställning, det handlar om integritet.
— Hade man bara pratat om det positiva, då hade det inte blivit trovärdigt. Likadant om det negativa, då hade folk ledsnat till slut och inte velat kolla.
Vad tycker du om kritiken du får när du pratar gott om SHL?
— Jag tycker den är helt obefogad. Jag satt i en podd med Marcus Leifby, han är den som har drivit det här hårdast mot mig. Han tycker att jag springer SHL:s ärenden och såna saker. Då frågade jag rent konkret var det var, och det han kom fram och konkluderade var att han och Hans Abrahamsson hade suttit och kollat på en match mellan Brynäs och Djurgården som båda tyckte var värdelös. Sen hade jag skrivit om den i bloggen och tyckte det var bra match.
— Man har olika åsikter om vad som är en bra eller dålig match. Det var åtta-nio mål i den och jag tyckte det var händelserikt. Därifrån baserar han då att jag sprang SHL:s ärenden. Det var det konkreta jag fick fram av honom där och då.
GRILLADE JÖRGEN
Sanny Lindström har vid flera tillfällen varit hårt kritisk mot SHL. Bland annat 2015 då han grillade ligabossen Jörgen Lindgren rejält angående arenakraven. Ni kan se det hela genom att följa länken här.
— Jag har varit öppet kritisk mot SHL flera gånger när jag tycker att det är befogat. Sen gör de jättemycket bra, bara det att de sålt ett TV-avtal för de pengarna och de får löpa gatlopp för det… det är helt uppåt väggarna. De har maxat sitt värde för att det fanns flera aktörer på marknaden som var villiga att betala. Det är inte de som ska behöva springa gatlopp för det, det är bara att gratulera Jörgen Lindgren som gjort ett jättebra jobb.
Han känner också att det blivit populärt att kritisera dem som berömmer SHL eller tar ställning för ligan.
— Det har på något sätt blivit fult att tycka att SHL gör något bra, det har blivit jättefult och det fulaste du kan göra numera, ironiserar Lindström.
— Om man slår in öppna dörrar och tycker SHL är dumma, det är då folk kliar en på ryggen och tycker man är bra. Men ska man se sakligt på det så gör de (SHL) ju en hel del bra saker. Men det är som att svära i kyrkan och då tycker folk att du är en idiot.
OTYDLIGHET FRÅN SHL
Men han tycker att SHL har kunnat göra en hel del bättre i kommunikationen rörande en del frågor.
— Kommunikationen har blivit helt felriktad och det får SHL ta på sig också. De har inte varit tydliga i sin kommunikation. De släpper ut ett halvdant pressmeddelande och tror att folk bara ska svälja det med hull och hår. Det är klart att det blir kritik mot det, då måste man ställa upp och svara på frågor.
Det här med objketiviteten, är det något ni diskuterar inom C More?
— Jättemycket. Framförallt sen det här med TV-avtalet kom fram förra våren. Då fick vi mejl från cheferna att vi är anställda av C More för att ha åsikter och får ha vilket ställningstagande vi vill.
— När vi hade möte inför säsongen så var en av de viktigaste punkterna att vi skulle värna om vår integritet och säga vad vi tycker och tänker.
SÅGADE BERT OCH ”AJ”
Men det finns såklart gränser, liksom överallt annars. Experterna måste hålla sig sakliga berättar Lindström.
— Jag kan ju inte sitta och svära och säga att folk är idioter helt obefogat. Det blir oseriöst, då får man presentera det på ett sakligt sätt, men vi är anställda för att säga vad vi tycker och tänker.
— Jag har jobbat i fyra år nu och två gånger har folk, kollegor, inom C More haft åsikter på vad jag sagt. Det var under mitt första år när jag kritiserade Bert Robertsson och Andreas Johansson och gick på dem som personer. Men det är aldrig någon som sagt åt mig: ”Så får du inte säga”, men åsikter har jag fått vid dessa tillfällen.
Det finns en gräns där och jag antar att de åsikterna från kollegorna inte hade kommit om du inte kritiserat dem som personer?
— Jaja. Det var ingen som sa ”så får du inte göra”, men att jag kanske skulle kunnat lagt upp det på ett annat sätt. Jag var busfärsk.
— Jag kritiserade Andreas Johansson väldigt hårt och när jag träffade honom nästan ett år senare så bad jag om ursäkt och sa ”jag kanske gick på lite hårt på din person” och då sa han ”jag tyckte det var onödigt”.
SONEN BLEV LEDSEN
Andreas Johansson berättade för Sanny Lindström att hans son hade hört det och blivit ledsen.
— Då får man en helt annan bild av saker och ting. Hans son spelade då i Färjestad, det här var i samband med att Andreas fick sparken från Färjestad.
— Då får man tänka till en extra gång om du är med på hur jag menar. Men att kritisera SHL och så, när jag tycker att något inte är bra, då säger jag ju det.
Slutligen berättar experten att han kom in till C More med en tanke att förändra klimatet en smula genom att ge och ta i debatten.
— Sista åren jag spelade så fanns det spelare som sa att de inte ville ställa upp på intervjuer med C More för att de var rädda att bli sågade. Boork satt där och kunde slänga ur sig saker mitt i en intervju där de fick stå till svars och kunde bli ganska obekväma.
— Jag kanske inte hade en bild av att förändra detta när jag började, men jag ville komma in med en positiv energi och försöka se det positiva i saker. Det har varit min ställning hela tiden. Ibland blir det det positiva jag lyfter fram, och ibland blir det negativa.
Den här artikeln handlar om: