Frölundas nya storstjärna drömmer om guldfirande på Götaplatsen

Elisa Holopainen har kommit in och tagit SDHL med storm.
För hockeysverige.se berättar skyttedrottningen nu om flytten till Frölunda – och succén.
– Jag är kanske lite överraskad, säger Holopainen om att leda SDHL:s poängliga.

Elisa Holopainen hoppas kunna få leda Frölunda till sitt första SM-guld på damsidan. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)

FALUN (Hockeysverige.se)

Två lag toppar SDHL omlott. Luleå är såklart det ena medan Frölunda är det andra. Frölunda stärkte upp defensiven rejält inför säsongen och är också det lag som släppt in minst mål. Bara elva mål på åtta matcher. Trots det är lagets stora utropstecken den här säsongen en 22-åring från Tuusniemi i Finland.

– Tuusniemi är inte en typisk hockeystad utan en liten ort och inte en stad. Det bor runt 2000 invånare där, berättar Elisa Holopainen som leder SDHL:s poängliga på ett imponerande sätt med åtta mål och totalt 15 poäng på åtta matcher.
– Min storebror spelade hockey och då ville jag också prova på det. Jag var fyra år då och det var anledningen till att jag också började spela. Men min bror spelar tyvärr inte länge.

Hur var förutsättningarna för tjejer att spela hockey där hemma under uppväxten?
– Jag vet inte riktigt eftersom jag bara följde bara med min bror och tyckte det var kul. Jag spelade med killar hela tiden och det var en tjej med till. Det fungerade bra och det har också varit bra för mig att spela med killar.

Elisa Holopainen: “Det är anledningen till att jag gör många mål”

Under nästan hela karriären fram till den här säsongen har Elisa Holopainen spelat för KalPa i Finland.

– Jag har många bra minnen från tiden i KalPa. Bästa minnet är kanske ändå då jag började spela där med killar eftersom det var väldigt kul, säger 22-åringen som även spelat med Kiekko-Espoo under en säsong.

Den är säsongen har hon alltså redan svarat för åtta mål och ser vi tillbaka på hennes karriär i finska ligan har alltid hon hittat nätet ofta.

– Jag har tränat målskytte mycket och spelade många bollsporter, som exempelvis fotboll, då jag var yngre. Det tror jag är anledningen till att jag ofta gör många mål, men också att jag alltid stått och skjutit mycket.

Elisa Holopainen har fått en succéstart på tillvaron i Frölunda. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Elisa Holopainen har under många år varit given i finska landslaget. Så här långt har hon spelat fyra VM och ett OS.

– Såklart det betyder mycket för mig att få spela i landslaget. Jag har bara goda minnen och bra erfarenheter från därifrån. Dessutom har jag många goda vänner där.
– Bästa minnet skulle jag säga är mitt första VM, i Espoo 2019. Det var coolt och mycket folk som var där och såg våra matcher. Verkligen en fin upplevelse och ett bra minne.

Flytten till Frölunda: “Bra steg för min karriär”

Redan i april lät Frölundas sportchef, Kim Martin Hasson, meddela att Elisa Holopainen den här säsongen skulle spela i SDHL.

– Jag hade hört många bra saker om Frölunda så det var ett enkelt val att komma hit. Jag gillar verkligen laget, coacherna och stan.

Det måste ha varit ett stort steg för dig med tanke på att det är första gången, förutom en säsong i Kiekko-Espoo, du spelar för ett annat lag än KalPa?
– Självklart är det ett stort steg för mig. Jag tänker att det också kommer vara ett bra steg för min karriär.
– Tiden här har än så länge varit väldigt bra. Jag gillar Göteborg, Det är en fin stad och gillar tjejerna i laget. Det är väldigt skickliga spelare och snälla personer.
– Vi har ytterligare tre finska spelare i laget (Sanni Rantala, Michelle Karvinen och Emilia Vesa). De har såklart betytt mycket för mig.

Vad har varit den största överraskningen för dig så här långt i SDHL?
– SDHL är en bättre liga än den vi har i Finland. Det innebär såklart att det är hårdare matcher samtidigt som det är en bra professionell liga.

Holopainen spelar i en framgångsrik kedja tillsammans med Hanna Olsson och Michelle Karvinen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Leder poängligan: “Lite överraskad”

Elisa Holopainen leder alltså poängligan i SDHL inför dagens matcher, något som överraskat på henne.

– Ja, jag är kanske lite överraskad. Samtidigt är det en del av mitt sätt att spela. Dessutom spelar jag med bra kedjekamrater, Hanna Olsson och Michelle Karvinen, så det är lätt för mig att spela. Jag försöker jobba hårt, åka mycket skridskor och komma till mycket avslut.

Vet du vart Götaplatsen ligger?
– Nej…

Det är där det firas då Frölunda vinner ett SM-guld. Är ditt mål att få stå på Götaplatsen i mars, april och fina ett guld?
– Ja, jag hoppas det, avslutar Elisa Holopainen med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: