Oväntade succén: Ligans främsta målvakt: “Räddar oss”

För fem år sedan kämpade Jonathan Stålberg för att gå upp till hockeyallsvenskan med Vimmerby.
Idag är 27-åringen ligans, hittills, främsta målvakt 2024/25.
– Det var det man strävade efter då. Sen tog det lite längre tid både för dem och för mig, berättar han för hockeysverige.se efter segern mot nykomlingarna.

Jonathan Stålberg. Foto: Simon Eld & Bildbyrån.

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hur skulle AIK klara sig utan två av ligans främsta målvakter i Antoine Bibeau och Tobias Normann? Det var frågan som många ställde sig efter att duon gjort klart med flyttar till Liiga respektive SHL.

Nu har man kanske fått svaret.

När Jonathan Stålberg klev av isen efter onsdagens möte med Vimmerby hade han inte bara säkrat första hemmasegern för stockholmarna, utan även 21 nya räddningar och pris som matchens spelare.

– Vi gör väl en hyfsad match. Vi slarvar lite till och från tycker jag. Det är en liten konstig match. Det blev hackigt med mycket utvisningar och man hittar inte rytmen riktigt. Det blev lite samma för mig också. Jag fick stå och chilla några perioder, men sen kom de hårt och det blev lite svettigare, säger Stålberg till hockeysverige.se efter 4–1-segern.

Surt att inte hålla nollan?


– Äh, vi har tre poäng. Det är det som räknas.

Ligans främsta målvakt: “Det börjar bära frukt”

Visst, poängen är det som räknas i slutändan, men faktum är att det hade kunnat se mycket annorlunda ut om inte Stålberg stått i buren dessa sex första matcher. 27-åringen som fostrats i Skellefteå, har “snott” fem mål från sina motståndare, räddat 95 procent av puckarna och endast släppt in 1,49 mål per match. Siffror som gör honom till ligans främsta målvakt i serieinledningen (efter Melker Thelin som endast gjort tre matcher).

– Det har varit alldeles strålande. Jag tycker att han har tagit jättestora steg från när vi började på Ritorp under sensommaren. I vissa delar av matchen idag tycker jag att han kliver fram och räddar oss igen. Vi behöver ha en målvakt som gör det, säger huvudtränaren, Markus Åkerblom till hockeysverige.se efter matchen mot Vimmerby och fortsätter:
– Nu får Brattström stå utanför, det är också en lika bra målvakt, men så länge Stålberg spelar så här så är det svårt att plocka ut honom.
– Å andra sidan har vi tätat till vårt försvar efter Björklöven hemma. Vi spelar lite annorlunda vilket ger honom bra förutsättningar att se och rädda puckar. Han gör det jättebra, men jag tycker också att vårt defensiva spel är mycket bättre nu än det var för fyra omgångar sedan.

Själv menar dock Stålberg att han fortfarande har mycket kvar att jobba på.

– Det har varit helt okej. Jag vill jobba mycket med Alex (målvaktstränare Alexander Hamberg) på en hel del bitar i mitt spel. Det är en process där, jag är inte hundra procent där jag vill vara, men det är på rätt väg med de justeringarna jag gjort i mitt spel. Jag tycker att det börjar bära frukt.
– Vi har en bra offervilja i laget. De vill täcka mycket och är bra på att käka puck, fortsätter han sedan ödmjukt.

Redan inför ikväll var du statistiskt bäst i ligan, visste du det? 


– Nej, jag kollar på vinster. Det är det enda jag bryr mig om.

Trodde du det inför säsongen?
– Det är klart jag har en tro på det jag och vi i laget gör här. Man brukar ju inte tippa själv, men det är klart vi har en stark tro.

Kämpade sig upp från ettan: “Det tog lite längre tid”

Jonathan Stålberg hämtades in från Kalmar efter lagets och Stålbergs imponerande första år i hockeyallsvenskan. För tro det eller ej var det den första riktiga chansen som burväktaren fått i serien. Detta efter att han suttit på bänken i SHL och sedan börjat om nere i hockeyettan och kämpat sig uppåt under sex säsonger, bland annat i Vimmerby.

– Det var kul att ”Jagge” (Jakob Karlsson) och de där gubbarna har hittat till hockeyallsvenskan till slut. Det var ju nära där redan under tiden jag var där, sen har de snubblat på målsnöret många år här. Det är kul att ha dem här uppe.

Trodde du då, under tiden där, att du skulle stå här?
– (Skratt) Det har gått många år, men det är klart, vi hade ju den drömmen då också, att gå upp. Det var det man strävade efter då. Sen tog det lite längre tid både för dem och för mig. 

Nu är du inne på det andra riktiga året i allsvenskan, känner du dig lite varmare i kläderna? 


– Det är klart. Man lär känna spetsspelarna och vad lagen har för mönster. Det är klart att det var lite pirrigare förra året när man var van att spela mot Tyringe borta. Att kliva ut på ett fullsatt Hovet sen, det var lite skillnad. Samtidigt, när man väl spelar, så kommer man in i det. Det är mer när man reflekterar som det kommer sådana tankar. 



Vad är det för skillnad att spela i AIK? 


– Det är en mycket större organisation med mycket större resurser. Det är så mycket personal så jag tror inte ens att jag träffat alla än. Det är väldigt många som jobbar för att vi ska få de bästa möjliga förutsättningarna.

Stålberg och Brattström. Foto: Bildbyrån/Emma Wallskog.

Lyfter av konkurrensen: “Vi gläds med varandra”

Den 190 cm långa målvakten värvades till AIK i samma veva som AHL-meriterade Victor Brattström. En målvakt som såg ut att bli den klara ettan på förhand i och med erfarenheten från allsvenskan, SHL och till och med att sitta på bänken i NHL. En tung start senare är nu rollerna omvända.

– Till slut kommer man till något form av vägskäl där man måste spela båda. Det är inte bara målvakter, utan det är samma sak bland backar och forwards nu när alla börja komma tillbaka. Alla behöver lite istid för att behålla konkurrensen då, annars blir det lite för statiskt, säger tränaren Åkerblom.

Stålberg själv väljer att hylla sin lagkamrat och målvaktskollega.

– Han är en stor stöttepelare. Han hejar på mig och vi gläds med varandra. Sen försöker vi lyfta varandra också när det går tungt. Vi är ett eget litet lag i laget, säger Stålberg och fortsätter:
– Han är en superkille. Det är verkligen en glädjespridare och samtidigt en trygg punkt. Han är viktig för laget, han får alla att skratta.

Kanske är det just denna glädje och konkurrens som gjort att burväktaren nu fått ett lyft.

– Ja, det är klart. Det är tävling varje dag, en hälsosam intern tävling. Det är klart att vi lyfter varandra, avslutar han.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: