MJÖRNBERG: En viktig möjlighet att komma starka till Allettan - hockeysverige.se
Troja-Ljungby och de andra topplagen har alla möjligheter att förbereda sig inför Allettan. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

MJÖRNBERG: En viktig möjlighet att komma starka till Allettan

Det kommer inte bli särskilt mycket till spänning när de allra flesta av de tilltänkta topplagen blir klara för Allettan tidigt under hösten, men det gör inte grundserien meningslös. Nu har de tunga favoriterna alla möjligheter i världen att skruva på sitt spel för att komma så väl förberedda som möjligt till det som verkligen gäller efter jul.

Med fem matcher av 18 spelade har Brödernas/Väsby redan ett avstånd ner till Allettan-strecket på nio poäng. Ointagligt förstås med tanke på hur bra laget har spelat och hur man kan förvänta sig att mittenlagen kommer plocka poäng av varandra under resterande del av serien.

Gör Karlskrona och Troja-Ljungby vad de ska i sina bortamatcher ikväll kommer de på liknande sätt ha skaffat sig ett gynnsamt läge i söderserien och det är inte direkt så att Mariestad och Borås i väst eller Piteå och Sundsvall i norr behöver snegla nervöst neråt i tabellen.

Som jag varit inne på tidigare är årets grundserier i Hockeyettan väldigt skiktade. Det är bara att acceptera att det inte blir särskilt spännande när ”topplagen” gör vad de ska och tabellerna spricker i höjd med strecken. Vad som däremot blir väldigt intressant är vad klubbarna som har långtgående ambitioner med säsongen gör av förutsättningarna när de i praktiken kan kvittera ut Allettan-biljetten redan i mitten av serien.

För inbördesplaceringar spelar mindre roll, det är att komma så väl förberedda som möjligt till Allettan där det plötsligt stundar tufft motstånd varje kväll och som gäller.

Många klubbar önskade fler matcher inför säsongen, men det hade förstås varit bättre att få dem i Allettan när motståndet är fränare och poängen gäller mer. Marginalpubliken kommer knappast i ett pressat ekonomiskt klimat springa benen av sig för att se några extra lunkmatcher som i realiteten inte betyder särskilt mycket alls fram i november. Med andra ord, det är inte så att topplagen kommer behöva spela en ögonfägnande hockey fram till jul. De kan ta sin tid och experimentera.

Det brukar ofta snackas om att lag tränar ner sig när Allettan-biljetten är säkrad. Huruvida det verkligen sker eller bara är en myt kan väl diskuteras, men faktum är att om lagen rent sportsligt inte behöver gå desperat efter de tre poängen kan de ägna matcherna åt att förbereda sig.

Troja kan till exempel matcha in sina ynglingar i större utsträckning än vad man kanske hade gjort annars och behöver inte gå hårt på en förstekeeper (Jesper Eliasson), utan kan i lugn och ro matcha in Vilgot Holm och se om han kan bli så där bra som många förutspår att han ska bli.

Karlskrona kan till exempel utvärdera en ung back som Emil Saramaa Larsson genom att ge honom mer speltid och undersöka om han redan nu är av rätta virket eller om det kommer att krävas värvningar på backsidan inför Allettan. Brödernas/Väsby behöver inte gå riktigt lika hårt på sina veteraner utan kan låta de unga killarna som ska driva laget göra just den saken utan några prestationskrav på axlarna.

Ni fattar. Som det ser ut kommer inga av de uttalade favoriterna att behöva spela med kniven mot strupen och det öppnar stora möjligheter. Ledarna i respektive bås har alla förutsättningar att lägga upp hösten för att maximera utfallet efter jul. Om det så handlar om att testa spelare, spara spelare eller skruva på spelsystemet utan några krav på omedelbar prestation.

Så brukar det förstås alltid vara för några lag, men den här säsongen talar det mesta för att merparten av alla tilltänkta topplag kommer vara klara tidigt och det kommer vara väldigt intressant att följa vad de gör av situationen.

Ingen av favoriterna kommer kunna säga att de inte hade förutsättningarna att komma hundra procent förberedda till Allettan.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: