Veteranens viktiga jobb: “En utmaning”

En av Damkronornas främsta backar någonsin har tagit plats hos Svenska ishockeyförbundet den här säsongen.
För hockeysverige.se berättar veteranbacken Johanna Fällman om det arbete hon ska syssla med vid sidan om SDHL-säsongen med Luleå.

– Det är ett stort jobb, konstaterar Fällman.

Johanna Fällman ska hjälpa Tre Kronors hockeyskola att ta ett omtag. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

En av Sveriges främsta backar genom alla tider, Johanna Fällman, har tagit plats inom Svenska Ishockeyförbundet. Det efter att mer eller mindre samlat på SM-guld med Luleå och MoDo (Sju så här långt) och en säsong i en världens bästa liga på damsidan, PWHL.

– Min roll är egentligen att göra ett omtag och se hur verksamheten ser ut på Tre Kronors hockeyskola på centralnivå, vad gör förbundet, men även på en regional nivå och hur man jobbar ute i föreningarna, berättar Johanna Fällman för hockeysverige.se och fortsätter:
– Klart det är en utmaning att få en överblick då det är närmare 330 föreningar som har Tre Kronors hockeyskola. Det är ett stort jobb…

Och viktigt?
– Ja, så är det. När man jobbat på visst sätt under en lång tid vill man kanske ta in någon utifrån ”Hur jobbar vi med det här? Hur gör vi egentligen?”  Med det då kanske få ett omtag.

Vill komma in med nya ögon

Vad vill du tillföra i och med att du klivit på den här tjänsten?
– Det vet jag inte riktigt ännu eftersom jag just kommit i gång. Jag har ändå en bred erfarenhet som hockeyspelare, men även akademiskt.
– Jag hoppas egentligen att komma in med, eftersom jag inte varit på förbundet tidigare, lite nya ögon och kunna bidra även på det sättet. Ställa frågorna ”Varför gör vi så här?”

Kommer du även resa runt bland klubbarna?
– Det har vi inte riktigt bestämt ännu, men jag kommer ha lite möten här i veckan. Klart att min vardag som hockeyspelare gör att jag inte kan resa hur mycket som helst, men vi har ännu inte riktigt kommit så långt.

Om vi stannar upp lite vid enbart damhockeyn, hur ser du att utvecklingen varit där senaste åren?
– Jag tycker ändå att det varit en fin utveckling. Nu har jag inte koll på exakta antalet spelare, men min känsla är att det ökar. Man vill även från förbundets sida få flera att spela hockey under en längre tid både på kill- och tjejsidan.
– Nu är det här mina tankar, men får vi fler spelare kan vi, förhoppningsvis inom en snar framtid, försöka få till en juniorliga som är nationell, så självklart känns det som den är på väg framåt på många fronter.

Johanna Fällman. Foto: Fredrik Sundvall/Bildbyrån

“En utmaning för idrottsrörelsen”

Är det viktigast just nu, nyrekryteringen av unga tjejer eller få spelare att förlänga sina karriärer?
– Både och faktiskt. Att man lockar fler tjejer till sporten från början, men också att man skapar en miljö som är kul, utvecklande och gör så man vill fortsätta.
– Som det ser ut nu är det en utmaning för alla idrotter. Att det idag kanske är mindre spontanidrott och större hinder att börja eller fortsätta med en idrott. Det här är en utmaning för idrottsrörelsen i stort i Sverige. Där är hockeyn inget undantag.

Vad behöver vi göra för att höja statusen för damhockeyn i Sverige?
– Klart att det är en stor fråga som också är ganska komplex. Jag tror mycket på att föreningarna ute i landet marknadsför det som en produkt man är stolt över. Samtidigt som man inom hockeyn på damsidan fortsätter att utveckla själva produkten.
– Mediautrymme är jättebra. Att det sänds på TV4 är jättestort, men också att SDHL är lättare att följa. Även att det ska vara lättare att tycka om spelare. Få favorit spelare…
– Sådana saker underlättar till att öka intresset och kanske även höja statusen. Det är ändå den här 10 000 kronors frågan och den är inte lätt att besvara, avslutar Johanna Fällman.


TV: JVM-kollen – Tre jokrar till JVM

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: