Profilen om AIK:s tunga start: “Ställs för lite krav”

AIK har inte fått någon rolig start på Hockeyallsvenskan. Laget har vunnit en av fyra matcher samtidigt som spelet har hackat under den nya tränaren Markus Åkerblom.
– Det finns nåt AIK-syndrom som kommer varje år, säger AIK-profilen Mats Ulander om säsongsstarten.

Efter fyra matcher spelade har AIK tre inspelade poäng samtidigt som spelet inte har klickat. I söndags blev de överkörda av Björklöven och under onsdagskvällen ställs man mot Tingsryd i en tidig ångestmatch.

Där tvivlarna har fått vatten på sin kvarn och kritikerna redan blir allt mer högljudda.

– Man kan säga att det är en smekmånad. Det är ett helt nytt lag. Det är elva spelare som har tillkommit och det tar tid att spela in sig i ett lag. Sen har man fått en ny tränare i Åkerblom och han låter vettig och säger bra saker. Det är nytt upplägg och nytt spelsystem, speciellt i försvarszonen. De kör mer av ett traditionellt zonförsvar istället för man-man. Det är svårt att ställa om också, killarna är vana ett visst system, säger Mats Ulander.

Tycker du resultaten speglar spelet?
– Ja, det tycker jag. Nu vann de i Kalmar på grund av att Stålberg var så jäkla bra. Han hade 35 skott på sig eller så där. Så resultatet var inte riktigt rättvist, lite missvisande. Jag såg inte Björklöven på Hovet men de har satsat och har ett bra lag, där är det svårt att rå på dem.

“De måste bidra mer”

AIK plockade inför säsongen in en ny huvudtränare i Markus Åkerblom sedan Anton Blomqvist lämnat för HV71. 54-åringen kommer från ett par säsonger i Schweiz som huvudtränare och har även varit i landslaget som assisterande.

Förra gången han var i Hockeyallsvenskan blev det en mardrömsstart i Leksand som slutade med att han fick sparken. Men att man ska börja ifrågasätta Åkerblom redan tycker inte Mats Ulander.

Mats Ulander i AIK-tröjan. Foto: Bildbyrån.

– Man måste ha lite tålamod att det tar sin tid. Det går inte att utvärdera ännu. De har ett nytt spelsystem och en förändring är att om motståndarna har kontroll på pucken åker man inte runt och jagar utan nu ställer de upp sig i ett styrspel och försöker ta dem i mittzonen. Det är en förändring man kan se.

Är det några du tycker måste höja sig?
– Det ställs för lite krav på nyckelspelarna. De måste bidra mer. De har förmodligen bättre lönecheck också. Det jag tycker är det mest intressanta är var landsortslagen får spelarna ifrån. Karlskoga är bra varje år, var kommer spelarna ifrån?

“Man kan inte tro att han ska vara någon ängel”

Om några veckor kommer Scott Pooley att ansluta till laget. Han är värvad som en stjärna och kommer in med höga förväntningar på sig. Inte minst när spelet har hackat.

Men att han ska ses som någon frälsare tycker inte Mats Ulander.

– Man kan inte tro att han ska vara någon ängel. Vem vet om han ens har tränat med ett lag?, säger Ulander och fortsätter:

Blir Scott Pooley en frälsare för AIK? Foto: Bildbyrån.

– Det är nån artistskatt som gör att han inte kommer men jag är lite mot sånt där. Du ska spika en trupp under sommaren. Jag gillar inte när det kommer nya spelare hela tiden, det blir jävligt rörigt. Det förstör det sportsliga.

Vad tror du det är som gör att det hackat så här långt?
– Det finns nåt AIK-syndrom som kommer varje år att det känns som att de som kommer till AIK tänker att det är en storklubb och att vi måste gå upp direkt. Istället för att vända på det, och ha ett bra försvarsspel och slå underifrån. Alla lag vill slå AIK, så det sitter mycket i skallen på de som kommer hit.

“Jag vet hur det är på Hovet”

AIK har nu som sagt en viktig match mot Tingsryd framför sig under kvällen. Smålänningarna är ett tippat bottenlag och står på noll poäng inför matchen. Vinst för gnaget och laget får lite arbetsro, men vid poängtapp kommer kritikerna höja sina röster än mer, och Mats Ulander är väl medveten om pressen som finns på spelare och ledare i AIK.

– Jag vet hur det är på Hovet. Det är hårda krav och det vrålas och nån ska få sparken. Det finns en kärlek i AIK och de är så inrotade att de mår riktigt dåligt när det går dåligt för laget.

Vad är din känsla inför fortsättningen?
– Det är väl lite negativt. Men ge det här en chans, ha tålamod. Vi hade en säsong när vi nästan låg på kvalplats efter 10-11 omgångar, det var en riktig katastrof. Sen finns det ett ord som heter flyt. Tränar du hårt och tränar du bra får du flyt. Det får du inte om du fuskar. 

Förra året kom AIK trea i tabellen efter att ha slutat nia, nia och tia de tre åren innan.

TV: Robert Kimby – mannen med “Sveriges tuffaste hockeyjobb”

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: