“Ingen ko på isen alls – otroligt lugna med planen”

Värvade och ivägsläppta på lån utan en enda minut i laget.
Efter söndagen besked förklarar Björn Liljander behandlingen av Hugo Jonasson och Petter Vesterheim.
– Helt övertygade om att han kommer att bli en jätteduktig SHL-spelare för oss över tid, säger sportchefen till hockeysverige.se.

Björn Liljander, Hugo Jonasson & Petter Vesterheim. Foto: Bildbyrån (montage).

Under söndagen bekräftade Malmö uppgifterna om Hugo Jonasson. Den 21-årige backen som värvades av SHL-klubben inför 2024/25, lånas tillbaka till Oskarshamn för att utvecklas i Hockeyallsvenskan. Detta utan att han noterats för en enda minut sedan han gick i motsatt riktning i april.

För hockeysverige.se förklarar nu sportchefen, Björn Liljander, det hela:

– Bra för båda parter och bra för Hugo att få spela matcher och få kontinuerligt med istid. Han har ju knappt spelat i Hockeyallsvenskan, men nu får han chansen till lite mer förtroende och lite mer spel med puck där. Det kommer vara nyttigt för hans. utveckling, säger han och fortsätter:
– Sen är det ju på grund av konkurrenssituationen i laget som han inte har fått istid hos oss. Det är klart att det är tufft, men samtidigt är det en ung kille. Av erfarenhet vet jag att det tar lite tid för unga grabbar, och det vet Hugo också.

Var det tänkt att bli så här från början?
– Vi sajnade givetvis Hugo i tron att han skulle spela i SHL. Sen är det olika parametrar som har spelat in, exemplevis att Dominik Badinka blev kvar här. Vi visste inte innan sommaren vad som skulle hända efter draften, om han skulle sajna och vad de hade för plan för honom. Nu gillade Carolina planen och ville sätta honom i vår verksamhet det här året, vilket påverkar situationen på hemmaplan, säger Liljander och fortsätter:
– Vi har ju varit nio backar sedan vi startade säsongen, och nu de sista veckorna har vi haft en frisk trupp, så Hugo har varit lite utanför laget. Han har tränat jättebra, men han behöver få istid. Då passar det bra att gå tillbaka till Oskarshamn som är en känd miljö för honom.

“Vi tror på dem – har en långsiktig plan”

Hugo Jonasson som tidigare gjort 79 matcher i SHL och varit snubblande nära att spela JVM, är dock inte den enda i Malmö som fått detta typ av besked. Även Petter Vesterheim, född 2004, värvades inför 2024/25, men har sedan gått tillbaka till Mora via ett lån. Även i detta fall var det en lösning som presenterades innan hans första minut i Redhawks.

– Av egen erfarenhet från att jag jobbat med talangutveckling genom åren så ser jag det här som ett jättebra steg för killarna att bli ännu mer redo och rustade för den dagen de ska spela SHL-hockey, förklarar Liljander.

Samtidigt som Malmö, även i Vesterheims fall, var öppna för ett lån, påverkar samtidigt den dispens som nu finns på plats. En dispens som gör det möjligt för spelarna att lättare gå mellan klubbarna.

– Ambitionen är alltid att de ska spela i SHL, sen vet man aldrig. I Petters fall är vi trygga med lösningen och Hugo kändes också jättenöjd med att få en lite större roll och kanske utveckla spelet med puck ännu mer. Jag upplever att båda killarna är otroligt lugna med planen. Vi tror på dem och har en långsiktig plan. De är trygga med att de förmodligen kan spela här imorrn, om en vecka, om en månad eller längre bort.

Petter Vesterheim. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg.

Ser det inte som ett misslyckande

En sak är säker: Liljander ser det inte som ett misslyckande att två värvningar försvinner innan de gjort en match.

– Inte alls. Vi är väldigt trygga med båda lösningarna. Hugo har vi på ett tvåårsavtal och Petter har vi på ett treårsavtal. Diskussionen vi haft med Petter hela tiden har varit att vi måste se det över tid. Vi valde att skriva det kontraktet där vi visste att första året skulle bli lite av en “hybrid-säsong” för honom. Han vet om att vi är helt övertygade om att han kommer att bli en jätteduktig SHL-spelare för oss över tid, säger Liljander och fortsätter om hanteringen av den unga duon:
– Ingen ko på isen alls, utan det är en del av utbildningsplanen för de här unga spelarna. Det är fullt naturligt kan jag tycka.

Vad vill du se från dem i lite större roller i Hockeyallsvenskan?
– Framförallt att de vågar spela med pucken och att de utvecklar den kreativa delen av spelet. Petter är ju en spelskicklig center som är otroligt duktig. Jag har sett de två första matcherna (under lånet i Mora) och jag tycker att han jobbar hårt och gör det bra, även om han säkert känner själv att det var lite ringrostigt. Vi vill att han ska varva upp och kunna vara en tongivande spelare i Mora och sätta avtryck, inte minst i det offensiva spelet.
– Likväl med Hugo vet vi att det är en mobil back som kan spela fysiskt och vara bra defensivt, men vi vill också se att han utvecklar spelet med puck och att han skapar ett lugn med den. Det finns många bra saker de kan träna på nu i Hockeyallsvenskan, avslutar Liljander.

TV: De åker ur SHL – enligt tränarna

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: