“Stygga Stigge” släpper bok: “Alla påminnelser gör att jag reagerar”

Stig Salming släpper bok. Den ikoniska spelaren berättar om hans och Börjes resa från Kiruna till toppen – och belyser stiftelsen för att bekämpa ALS.
–  Vi måste få stopp på den här hemska sjukdomen, säger “Stigge” till Hockeysverige.se.

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Här kan du beställa boken.

GÖTEBORG (Hockeysverige.se)

Under bokmässan i Göteborg släppte Stig Salming, tillsammans med vännen Ulf Kriström, boken ”Berättelsen om Bröderna Salming. En berättelse om två Kiruna-killar som tog hockeyvärlden med storm, men på två sidor av Atlanten.”

Börje Salming avled som bekant i november 2022. Det kom inte vara enbart sorgen efter sin bror som Stig har varit tvungen och är tvungen att bearbeta. Kort innan dog Stigs fru Lena och kort efter Börjes bortgång somnade mamma Karin in.

Hockeysverige.se träffade Stig Salming under bokmässan där han och Ulf Kriström var på plats för att signera deras bok.

– Det var Ulf Kriström som ringde upp mig och frågade om vi skulle försöka göra någonting tillsammans. Då tänkte jag att det skulle vara jättefint om vi kunde belysa i den här formen att ALS-stiftelsen finns, berättar Stig Salming för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi måste få stopp på den här hemska sjukdomen. Också, som jag sa, att vi kan belysa eländet som drabbade honom.

När hockeysverige.se frågar om hur Stig Salming minns sista tiden för sin bror blir syns tårar i ögonen och han tystnar en stund för att samla kraft till att orka berätta.

– Det var ruskigt att följa Börjes sista tid. Jag var i alla fall så ofta jag kunde till Stockholm för att hälsa på honom mot slutet.
– Usch… Vilken hemsk resa att få uppleva det där under ett halvår. Från det att han var helt frisk och vi åkte till Kanada i mars, april till det att Börje gick bort i november.

“Vi kompletterade varandra väldigt bra”

Emotionellt, hur har det varit att skriva boken om ert gemensamma liv på och vid sidan av isen?
– Klart att det tär. Det går inte att komma ifrån. Alla sådana här påminnelser gör att jag reagerar och tänker till. Det är ruskigt med påminnelserna.

Vilket är roligaste hockeyminnet med brorsan?
– Definitivt tillfället då jag själv fick vara med i Canada Cup 1976 och spela med Tre Kronor. Att där få se Börjes välkomnande då vi kommer ut på isen i Toronto, när han fick den här ”standing ovation”. Det var magiskt.
– Jag satt själv i båset och skulle in nästa byte. Jag fick bita mig själv i tungan för att inte bryta ihop och helt enkelt börja gråta eftersom jag tyckte att det var så känslosamt. Vilket härligt bemötande han fick i Toronto.

Stig Salming, Anders Broström och Mats Lusth. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Stig och Börje Salming var också backpar under deras tre säsonger tillsammans i Brynäs.

– Vi var väldigt lika i sättet att vara på planen. Börje var framför allt en mycket duktigare skridskoåkare och drev mer puck än vad jag gjorde.
– Jag hade mer en roll att städa runt egna buren. Vi kompletterade varandra väldigt bra, avslutar Stig Salming med ett leende samtidigt som två tuffa backikoner, Mats Lusth och Anders Broström, kommer fram för att snacka hockey men Stig Salming och skratta en stund tillsammans.

Beställ boken om Stig Salming här.

Här kan ni läsa mer om Börje Salmings ALS-stiftelse: Börje Salmings ALS Stiftelse.

TV: Han blir poängkung i SHL – enligt tränarna

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: