Veckans Lag: “Snacka om succéstart för nyförvärvet”

En fullspäckad spelvecka är bakom oss – och här plockar då Robin Olausson ut Hockeysverige.se:s “Veckans Lag” med de bästa spelarna från veckans matcher.

  • “Om han fortsätter så här kommer han att vara uppe bland säsongens bästa värvningar”
  • Han är kungen av SHL.
  • “Stjärnvärvningen har vaknat till liv”
Charles-Édouard D’Astous tar plats i Veckans Lag direkt efter sin Brynäsdebut. Foto: Jeanette Dahlström/Bildbyrån

Målvakt:

Erik Källgren, Brynäs

Har Erik Källgren redan tystat de som tvivlade på ifall han skulle hålla som förstemålvakt i SHL? Det kanske är lite tidigt att säga – men onekligen så har det varit en väldigt lovande start för hemvändaren.

Källgren har fått förtroendet i alla Brynäs matcher hittills och förra veckan så inledde han med att hålla nollan mot Örebro och följde sedan även upp det med en bra match mot Frölunda där han släppte in tre mål, varav ett kom i sista sekunden när matchen redan var avgjord. Totalt landade Källgren då in på 43 räddningar på 46 skott samt hade bäst räddningsprocent av alla målvakter som spelade minst två matcher.

Hittills har Erik Källgren sett mycket trygg ut mellan stolparna och det vill till att han fortsätter så om Brynäs ska fortsätta vinna matcher.

Erik Källgren har fått en fin start i Brynäs. Foto: Jens Carlsson/Bildbyrån

Bubblare: Gustaf Lindvall, Skellefteå

Backar:

Charles-Édouard D’Astous, Brynäs

Snacka om att presentera sig i sin nya klubb! Charles-Édouard D’Astous missade Brynäs premiär men var tillbaka klart tidigare än väntat – och gick direkt in och var Brynäs bästa spelare.

D’Astous debuterade i matchen mot Örebro och visade direkt sin klass och följde även upp det med ytterligare en kanonmatch mot Frölunda. Han har då spelat 23:44 och 23:43 minuter i dessa två matcher, gjort 1+2 samt är +4. Det är en hyfsad start får man minst sagt säga. Han ser samtidigt väldigt smidig ut och har varit bra på att lösa sig ur situationer i egen zon under starten.

Om Charles-Édouard D’Astous fortsätter på detta viset så kommer han att vara uppe bland säsongens bästa värvningar.

Charles-Édouard D’Astous ser ut som en toppenvärvning av Brynäs. Foto: Jens Carlsson/Bildbyrån

Axel Sandin Pellikka, Skellefteå

Det kommer att bli mycket snack och superlativ om Axel Sandin Pellikka även den här säsongen.

Succéjunioren visade upp sina bästa sidor även den gångna veckan och stod kanske för veckans delikatess genom sitt läckra mål mot HV71. Han gjorde då poäng i veckans alla tre matcher, stod för 1+2 samt var +4 under veckan. Men “ASP” har också fått ta ett större ansvar under årets säsong – framför allt eftersom Skellefteå har så många andra backar borta. 19-åringen har då verkligen klivit och visat en större mognad i spelet och har även kunnat vara lite mentor till exempelvis Leo Sundqvist som han bildat backpar med. Så vi har fått se en lite annan sida av Sandin Pellikka under säsongsstarten.

Men det är bara att instämma med vad Jonathan Pudas sade efter tisdagens match mot HV71 att vi får “njuta så länge han är här”.

Axel Sandin Pellikka fortsätter övertyga i Skellefteås backlinje. Foto: David Wreland/Bildbyrån

Bubblare: Jonathan Pudas, Skellefteå – Marcus Hardegård, Luleå

Forwards:

Marian Studenic, Färjestad

Nu är stjärnvärvningen vaknat till liv.

Det fanns kanske ett litet frågetecken för Studenic efter att han gått poänglös från sina fyra första matcher, både i CHL och SHL, med Färjestad. Men den senaste veckan så visade slovaken vilken klasspelare han är. Han var veckans poängkung med 3+3 på tre matcher och hade även +5. Han inledde med två assist mot Växjö i tisdags men det var sedan i torsdagens match mot Timrå som han var som bäst. Studenic gjorde två mål men hade helt ärligt kunnat göra fyra-fem mål med alla chanser som han hade. Det var dominans rakt igenom. Sedan avslutade han med 1+1 och var återigen en av isens bästa spelare i toppmötet mot Luleå i lördags.

Marian Studenic har nu fått vind i seglen och det finns nu absolut en chans att han bara fortsätter härifrån för att vara med och slåss om poängligatiteln när säsongen ska summeras till våren.

Marian Studenic har fått det att lossna rejält i Färjestad. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

David Tomásek, Färjestad (2)

Kungen av SHL just nu.

Som att fyra mål i premiären inte var nog så har David Tomásek bara fortsatt sin dominans. Han har sedan gjort poäng i varenda match hittills och på tre matcher under veckan så stod han för 2+4. På de fyra inledande matcherna har Tomásek alltså redan gjort sex mål och tio poäng. Ett hiskeligt facit.

Jag trodde inte det var möjligt för David Tomásek att vara mycket bättre än i fjol och var snarare orolig för att han skulle ta ett kliv tillbaka. Men hittills så har han i stället bara blivit bättre – vilket borde sätta skräck i de flesta backar och målvakter i ligan.

David Tomásek – ohotad som SHL:s bästa spelare under säsongsinledningen. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Markus Nurmi, Luleå

Ett annat nyförvärv som imponerat så här långt.

Markus Nurmi känns nästan som arketypen av en Luleå/”Bulan”-spelare. Han är stor, tuff och jobbig att möta – men håller sig också framme och kan göra mål. Finländaren gjorde då mål i alla veckans matcher och noterades också för två assists. Totalt alltså 3+2 på tre matcher men det är inte bara i offensiven som Nurmi imponerat. Han har även varit riktigt stark i sargduellerna och vinner ofta sina närkamper.

Hittills är känslan att Markus Nurmi passar in som handen i handsken i Luleås spelsätt.

Markus Nurmi ser ut att passa perfekt in i Luleå. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Bubblare: Joakim Nygård, Färjestad – Oskar Lang, Leksand


TV: Filip Cederqvist om valet av Frölunda

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: