Så rankas de svenska talangerna inför NHL-draften 2025

NHL-draften 2025 har potential att bli ett framgångsrikt år för Sverige.
Draftgurun Bob McKenzie har då tre blågula spelare bland de 20 största talangerna inför nästa års draft.

Victor Eklund, Jakob Ihs Wozniak och Anton Frondell rankas högt inför draften. Foto: Bildbyrån

NHL-draften 2024 blev inget roligt år för svensk del då inte en enda av de blågula talangerna valdes i förstarundan.

Men nästa års draft har då potential att bli ett betydligt mer framgångsrikt år för Sverige. Draftgurun Bob McKenzie har nämligen släppt sin första ranking inför NHL-draften 2025 – och då finns tre svenskar med bland de 20 största talangerna. McKenzies ranking funkar på så sätt att han har bett tio anställda NHL-scouter att plocka fram sina personliga topp tio-listor. De 20 talangerna som sedan tar plats på McKenzies ranking är endast spelare som fanns med på minst tre scouters listor och hur de rankas baseras på var scouterna placerade spelarna på sina egna listor.

Amerikanen James Hagens, som satte nytt poängrekord på U18-VM i våras, ses då som en nästintill ohotad draftetta. Hagens skulle i sådana fall bli den första amerikanske draftettan sedan Jack Hughes 2019. Där bakom rankas kanadensiske backen Matthew Schaefer som tvåa – och sedan kommer den första svensken på rankingen.

Tre svenskar tar plats bland topp 20 inför NHL-draften 2025

Det är Djurgårdens Anton Frondell som tar plats som trea på Bob McKenzies, eller scouternas, ranking. McKenzie skriver att Frondell ses som en väldigt bra allround-spelare som kan bli en andracenter på NHL-nivå snarare än en offensiv elitcenter.

– Han är en väldigt bra tvåvägscenter som har alla verktyg, säger en scout till Bob McKenzie.

Anton Frondell är dock den enda svensken bland topp tio – då de andra två hamnar utanför de tio största talangerna. Frondells lagkamrat i Djurgården, Victor Eklund, rankas på 13:e plats i Bob McKenzies ranking medan Luleås jättetalang Jakob Ihs Wozniak rankas som den 18:e bästa spelaren.

Bob McKenzie skriver slutligen att det var fyra ytterligare svenskar som fick topp tio-röster – men inte fanns med på minst tre scouters listor vilket var kravet för att komma med på rankingen. Det är Sascha Boumedienne (USHL), Milton Gästrin (MoDo), Viktor Klingsell (Skellefteå) och Viggo Nordlund (Skellefteå) som alla fick kärlek av minst en scout.


TV: Vilmer Alriksson i fight mot John Hayden

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: